Denník N

Ženský vzdor

Foto – AP
Foto – AP

V Spojených štátoch, podobne ako v Poľsku, boli práva žien medzi prvými cieľmi útoku populistických vodcov.

Medzi dnešnými populistami na pravom krídle a tak nejako neočakávaným, ale pôsobivým protivníkom – ženami – rastie nepriateľstvo. Tradičný konzervativizmus Západu sa prevažne stotožnil s potrebou garantovať ženám reprodukčnú slobodu. Naproti tomu dnešná administratíva pravicových populistov je v tomto smere vyložene zastaraná, keď sa snaží zvrátiť reformy presadzované nielen ľavicou a dlhodobo akceptované konvenčnou pravicou.

Nie je tajomstvom, že mainstreamový konsenzus je zdrojom opovrhnutia – a úspechu – moderných populistov, a to nielen čo sa týka práv žien. Prvé nariadenia Donalda Trumpa ukazujú dychtivosť, s akou odmieta dlhoročné normy aj v mnohých ďalších oblastiach vrátane zahraničných stykov a ekonomickej politiky.

Je to však útok na práva žien, ktorý má najsilnejšiu odozvu. De facto líder Poľska, Jaroslaw Kaczynski, od návratu jeho strany k moci v roku 2015 politicky ustúpil iba raz. V októbri, keď tisíce žien všetkých vekových skupín vyšli do ulíc, bola jeho vláda nútená ustúpiť od plánu zaviesť kompletný zákaz potratov. (Podľa platných zákonov je potrat povolený v prípade znásilnenia, závažných porúch plodu či ohrozenia zdravia matky.)

Zo všetkých zdrojov protitrumpovskej opozície Trumpa to boli len ženy, kto sa dokázal rýchlo a efektívne organizovať. Pochod žien na Washington minulý mesiac mal približne trikrát väčšiu účasť než Trumpova inaugurácia o deň skôr. Inými slovami, Trump svoje volebné obdobie začal symbolickou porážkou od amerických žien.

Trumpovo následné znovuzavedenie „global gag rule“, ktoré podkopáva zdravie žien v rozvojových krajinách krátením dotácií pre organizácie poskytujúce potratové poradenstvo, túto prehru nezastrie, rovnako ako sľuby obmedziť peniaze pre organizáciu Planned Parenthood, ktorá v USA ponúka služby v rámci reprodukčného zdravia. Namiesto toho ženy pokračujú v odpore – napríklad vytvorením hashtagu #DressLikeAWoman na Twitteri, aby upozornili na Trumpovu sexistickú objednávku ženského personálu.

Len čo sa ženy postavili do cesty populistom, hlavní politickí lídri a strany sa prakticky prikrčili; podľa očakávania strácajú pôdu pod nohami. Ženy v tom však nie sú úplne osamotené. Neziskové organizácie a iné spoločenské hnutia tiež zintenzívnili úsilie. Dokonca aj médiá pomáhajú; hoci nie sú zvyknuté na takú očividne politickú úlohu.

Zloženie hnutia odporu vlastne dáva zmysel. Pravicový populizmus je v jadre útokom na liberalizmus, nie nevyhnutne na demokraciu. Rozdelenie moci, slobodná tlač, nezávislé súdnictvo a voľný obchod sú liberálne ideály, nie demokratické. Ženy v tejto opozícii všetkých prevyšujú, pretože sú v mnohých ohľadoch antitézou pravicového populizmu, ktorého podpora má základy predovšetkým u nepríliš vzdelaných bielych mužov – čo je demografická skupina s najmenším pochopením pre feminizmus.

Otázkou je, či ženy môžu bitku proti populistom vyhrať. Odpoveď zatiaľ jasná nie je, majú však niekoľko mocných zbraní.

Sú početnejšie než akákoľvek iná sociálna skupina – vrátane černochov, Hispáncov, priaznivcov ľavice či pravice, liberálov, konzervatívcov, katolíkov a protestantov. V USA je viac žien ako bielych mužov a rovnako je to v Poľsku. A čo je najdôležitejšie, ženy majú výraznú početnú prevahu nad populistami. (Ženy musia o svoje práva bojovať, ako keby boli menšinou, hoci sú väčšinou, alebo akoby im chýbal ľudský kapitál, hoci na Západe majú tendenciu byť vzdelanejšie ako muži.)

Navyše ženy sú všade a diskriminácia je v rôznej miere súčasťou skúsenosti každej z nich. To zo žien robí niečo ako revolučnú triedu, v marxistickom zmysle. Pre ženy je potom tiež relatívne jednoduché vytvárať solidaritu. Počas poľských „čiernych protestov“ demonštrovali ďalšie tisíce v rámci solidarity od Berlína až po Keňu. Počas ženského pochodu na Washington sa solidárne pridali takmer dva milióny ľudí po celom svete. Ženy sú zjavne globálnou silou. Kto by mal lepšie oponovať ľuďom typu Trumpa, Kaczynského a ďalších pravicových populistov, čo útočia na globalizmus?

Asi najdôležitejšou zbraňou v ženskom arzenáli je, že sa nehanbia. Kým dvadsiate storočie charakterizovala disciplína vynucovaná strachom, dvadsiate prvé storočie charakterizuje utláčanie vynucované zahanbením. Na rozdiel od strachu sa hanba dá schovať – a o to ide. Kým strach možno pociťovať bez straty dôstojnosti, stud vzniká z pocitov podradenosti. To je to, čo ženy odmietajú vo svojich protipopulistických protestoch. Obhajovať právo žien zvoliť si, či ísť, alebo neísť na potrat, sa rovná obhajobe ženskej dôstojnosti a nezávislosti.

Hlavné politické strany sa však stále hanbia. Majú zábrany a starajú sa o to, ako sú vnímané. To ich robí málo odolnými proti najnehanebnejšej skupine zo všetkých: populistom.

Ľudia ako Kaczynski a Trump významne profitovali z nedostatku studu, keď hovorili a robili čokoľvek, čo im zabezpečilo podporu ich politickej základne. Lenže ženy to nemajú. Zbavujú sa okov hanby, ktoré ich dlho utláčali, a bojujú proti ohňu ohňom. Ustoja populisti tento žiar?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie