Denník N

Dubačová odchádza od Matoviča: V regióne mi vravia, že ich divadlo v parlamente nezaujíma

Viera Dubačová a Oto Žarnay. Foto – NRSR
Viera Dubačová a Oto Žarnay. Foto – NRSR

Nemyslím si, že by sme konfrontačnými vystúpeniami v parlamente zvrátili nebezpečenstvo nástupu Mariana Kotlebu, hovorí o dôvodoch svojho odchodu z klubu OĽaNO poslankyňa Viera Dubačová.

Prečo odchádzate z klubu OĽaNO?
Ja som do klubu vstupovala ako nezávislá, a najmä proregionálna kandidátka. Pre mňa bolo veľmi dôležité priblížiť región Bratislave a naďalej s ním spolupracovať.

Je v rozpore venovať sa regiónu a byť zároveň poslankyňou klubu OĽaNO?
Nie, nie je to v rozpore. No hlavnou filozofiou hnutia je dnes antikorupčná politika, poukazovať na veľké kauzy. Popri tom sa regionálna problematika dostala do úzadia, ale ja ju vnímam ako veľmi podstatnú.

Narážate na konkrétnu situáciu v Banskobystrickom kraji, odkiaľ pochádzate?
Áno, som z banskobystrického regiónu. Mojou motiváciou, pre ktorú som išla do parlamentu, bolo dotiahnuť bystrické problémy do hlavného mesta. Lebo všetko so všetkým súvisí. Ak nebudeme riešiť nízku životnú úroveň v regiónoch, nepodarí sa nám vyriešiť ani korupciu vo veľkej politike.

Rozumiem, ale nezdá sa mi, že by takéto niečo bolo v rozpore s politikou OĽaNO.
Iste nie, ale na to, aby sa regionálne problémy dali riešiť, treba si tam vytvárať aj zázemie a podporu. Dnes vnímam, že politika sa sústredí len v Bratislave. Je to moja osobná skúsenosť už dlhé roky. Čokoľvek som chcela v Banskej Bystrici robiť, musela som chodiť do Bratislavy a vysvetľovať, prečo to chcem.

Čiže v čom je problém? Nevytvára si OĽaNO zázemie v regiónoch? Alebo je OĽaNO také zamestnané veľkými kauzami, že regionálne témy zostávajú v pozadí?
Ja chápem, že žijeme v skorumpovanej spoločnosti, a preto rozumiem aj tomu, prečo OĽaNO veľké kauzy zamestnávajú. No áno, je to tak – regionálna politika sa v hnutí dostávala do úzadia. To je pre mňa základný problém.

Viera Dubačová si pri skladaní poslaneckého sľubu demonštratívne pripla žltú hviezdu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Viera Dubačová si pri skladaní poslaneckého sľubu demonštratívne pripla žltú hviezdu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemáte s hnutím Igora Matoviča aj iný problém?
To by ste sa museli spýtať konkrétne.

Igor Matovič pred pár týždňami začal hlasnejšie hovoriť o tom, že má ambíciu prebudovať OĽaNO na konzervatívne hnutie. Čo si o tom myslíte?
Túto vec som sa dozvedela z médií, a poviem pravdu, zaskočila ma. S Otom Žarnayom sme sa na kandidátku OĽaNO dostali ako občianski aktivisti. Myslím si, že takýmto vyjadreniam pre médiá o orientácii hnutia by mala predchádzať diskusia na klube. Bola to informácia, ktorá ma zaskočila, a prispela k môjmu rozhodnutiu opustiť klub.

Je to tak, že by ste sa v konzervatívnom hnutí necítili dobre, lebo nie ste konzervatívnou političkou?
Som hlboko veriaci človek, kresťanka a katolíčka. No zároveň sa považujem aj za ľudskoprávneho aktivistu. Môj pohľad na šírku a hĺbku ľudských práv môže byť dôvodom, prečo ma niektorí radia skôr medzi liberálov.

Čiže by ste sa v konzervatívnom hnutí necítili komfortne?
Mám obavu, že by som nemohla v takej miere presadzovať svoj akcent na otvorenú občiansku spoločnosť. Otázku viery považujem za intímnu vec každého človeka. Demokracia je len jedna, nemá žiadny prívlastok. Som demokratka a humanistka, orientovaná na princíp otvorenej občianskej spoločnosti, to je moja odpoveď. Ale zároveň poviem, že v rámci klubu sme nemali žiadny väčší spor na túto tému.

Tento týždeň predseda parlamentu Andrej Danko pre Igora Matoviča a používanie vizuálnych pomôcok, ktoré zakazuje nový rokovací poriadok parlamentu, prerušil schôdzu o odvolávaní premiéra. Čo si myslíte o Matovičovom správaní?
V prvom rade treba povedať, že vládna koalícia siahla na slobodu slova. Nový rokovací poriadok je náhubkovým zákonom a je v rozpore s demokraciou – keď sa buduje demokratický štát, nemalo by sa nijakým spôsobom brániť tomu, aby veci boli čo najúplnejšie vypovedané, a už vôbec by sa tomu nemalo brániť v parlamente. Keď na to treba vizuálne pomôcky, mali by byť povolené. Igor Matovič zabojoval za slobodu prejavu a ja ho za to nemôžem odsúdiť. Moja duša rebela hovorí, že svojím spôsobom bojoval aj za mňa.

Je tam nejaké „ale“?
Moja duša poslanca hovorí, že zákony musia byť na pôde parlamentu rešpektované.

Igor Matovič a jeho vizuálne pomôcky. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a jeho vizuálne pomôcky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na tlačovke po prerušení schôdze ste nestáli za Igorom Matovičom. Dalo sa to chápať ako nejaký signál?
Ja som tam pôvodne stála, len náhodou sa stalo, že som tam nakoniec nebola. Tá tlačovka sa stále posúvala a ja som v tom istom čase mala stretnutie s pedagógmi, s ktorými pripravujem projekt výchovy tvorivej dramatiky, v rámci snahy o vzdelávanie k ľudskosti. Z tohto stretnutia som neustále odbiehala, aby som pri klube v tomto momente stála. No vo chvíli, keď sa tlačovka nakoniec začala, som tam náhodou práve nebola. Bolo to čaro nechceného, žiadny signál.

Pýtam sa, lebo vy ste vizuálne pomôcky v parlamente používali – či už pri jasličkovom zákone, alebo vlastne aj pri skladaní sľubu, keď ste si pripli žltú hviezdu.
Áno, presne tak.

Takže v tomto s Matovičom v princípe súhlasíte.
Áno.

A ako vo všeobecnosti hodnotíte jeho vystupovanie v parlamente? Ste divadelnou režisérkou – nie je to aj na vás niekedy už priveľké teátro?
Práve v regióne mi ľudia hovoria – nás vaše divadlo nezaujíma. Ukážte mi výsledky, ukážte mi, čo ste pre mňa urobili. My poslanci sa niekedy preceňujeme a preceňujeme aj naše sedenie v sále Národnej rady. Prostriedky, ktoré Igor používa, sú iba jeho. Nikto by ho nedokázal napodobniť. Bohužiaľ, je pravda, že niekedy prispievajú k väčšej polarizácii, a nie k riešeniu. Podľa mňa treba riešiť sociálnu situáciu našich ľudí, treba riešiť platy, nízku zamestnanosť, vymožiteľnosť práva či fakt, že stále máme regióny, ktoré po Mečiarovej privatizácii padli na kolená. Na to sa musíme sústrediť.

Myslíte si, že typ politiky Igora Matoviča vo finále k riešeniam neprispieva?
Vo finále je dobrý termín. Ale ako divadelná režisérka poviem, že každá postava má aj svoje prenatálne obdobie. Kedysi médiá nedávali veľa priestoru opozícii, pozerali sme si to nedávno na výbore pre kultúru a médiá na konkrétnych štatistikách. Poslanci OĽaNO sa neobjavovali v spravodajstve či v televíznych debatách. Vtedy prišli tieto Matovičove spôsoby, vizuálne pomôcky, divadlo. Dokázal sa presadiť. Naozaj sa to kryje s obdobím, keď opozícia nedostávala priestor. Matovičovo správanie teda má nejaké korene. No dnes, keď už opozícia má viac priestoru v médiách, by som sa začala správať inak a viac sa sústredila na riešenia.

Čo vaše rozhodnutie znamená pre Banskobystrický kraj a župné voľby? Budú tam kandidovať osobitne dve skupiny nezávislých, vaša a potom ešte OĽaNO?
Naša predstava je dať dokopy občiansku kandidátku, ktorú teraz skladáme. Cestujeme po regióne a oslovujeme ľudí s veľmi jasnými hodnotami. Vrátim sa na začiatok. Ak dnes v regióne máte stranícku nálepku, ľudia za vami nechcú ísť. To ma prinútilo odísť z kľubu OĽaNO. Ľudia sú unavení z politických strán.

Viera Dubačová bola pred vstupom do politiky divadelnou režisérkou. Foto - TASR
Viera Dubačová bola pred vstupom do politiky divadelnou režisérkou. Foto – TASR

Ale veď práve OĽaNO bolo hnutím antistraníckym, dodnes vyzerá inak ako klasické strany.
No je už stotožnené s jedným človekom. OĽaNO pre ľudí nie je kandidátka nezávislých osobností, je jasne spojené s osobou Igora Matoviča.

Čiže ste mali pocit, že by nálepka Matovičovej poslankyne spochybňovala obraz nadstraníckosti?
Dojem nadstraníckosti, v takej vážnej situácii, v akej sme sa ocitli v Banskobystrickom kraji, je pre mňa prioritou. Dúfam, že práve tak môžeme strhnúť viac ľudí postaviť sa proti fašizmu.

Je vaším kandidátom na banskobystrického župana naďalej podnikateľ Ján Lunter?
Áno.

A hlási sa k nemu naďalej aj Igor Matovič?
To je skôr otázka pre pána Matoviča. Naozaj neviem, v poslednom čase sme sa o tom nerozprávali.

Vy budete kandidovať na župnú poslankyňu?
Áno, zvažujem svoju kandidatúru iba na župnú poslankyňu, určite nie na županku, ako sa včera objavilo v médiách.

Hlásite sa k iniciatíve V mojom mene Miroslava Beblavého. Môže byť vaše vystúpenie z klubu OĽaNO krokom k ešte väčšiemu zblíženiu so skupinou poslankýň okolo Beblavého?
S Miroslavom Beblavým sa poznám pätnásť rokov. Vyštudoval okrem ekonómie aj divadelnú réžiu, spája nás teda aj divadlo. Sme dobrí kamaráti. Iniciatíva V mojom menej sa snaží o väčšie prepojenie politiky a občanov v regiónoch, a to je dôvodom, prečo s ňou spolupracujem.

A bude tá spolupráca intenzívnejšia?
Ak budeme bližšie k občanom, budem len rada.

Viete, že sa špekuluje, že toto všetko môže smerovať do jednej novej strany, spojenej aj so združením Progresívne Slovensko? Smeruje to k tomu?
Nie som v kontakte s Progresívnym Slovenskom, spolupracujem s kolegami v parlamente. S Otom Žarnayom, Zuzkou Zimenovou, Miroslavom Beblavým, Ondrom Dostálom, Jánom Budajom, Mirom Sopkom či Jozefom Viskupičom. Venujeme sa spoločným témam a predkladáme spoločné zákony. To ma spolu s prácou v regióne tak časovo pohlcuje, že nemám čas ešte na iné kontakty. Mám veľkú obavu z toho, čo počúvam v mestách v Banskobystrickom kraji, ľudia sú veľmi apatickí a aj tí, ktorí ešte nedávno videli v Marianovi Kotlebovi nebezpečenstvo, to už tak necítia. Nemyslím si, že by sme konfrontačnými vystúpeniami v parlamente túto situáciu zvrátili.

Odíde z OĽaNO okrem vás a Ota Žarnaya ešte niekto?
Nie. Aspoň ja nemám tú vedomosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie