Denník N

Matovič chce odvolať Fica aj pre dotácie baníkom a elektrárňam. Pozrite sa, koľko za ne platíte

Jednoducho tu robíte biznis, vyciciate z ľudí posledné, hovoril šéf OĽaNO pri odvolávaní premiéra Fica o zelených dotáciách. Prinášame tri grafy o nich.

Každý rok sa všetci odberatelia elektriny vo faktúrach skladajú na podporu pre elektrárne, ktoré vyrábajú ekologicky alebo na báze technológií, čo dokážu efektívne vyrábať elektrinu a teplo naraz, a tie na elektrinu vyrobenú z hnedého uhlia (aby baníkov neprepúšťali).

Pre bežnú domácnosť v paneláku to znamená ročne niekoľko desiatok eur navyše.

Podpora zeleným energiám a baníkom začala prudko rásť po roku 2009. V tom roku sa rozhodlo, že treba viac elektriny vyrábať ekologicky, pretože to žiada Brusel.

Štát stanovil, že ten, kto sa podujme na ekologickú výrobu, dostane dotácie sľúbené na 15 rokov dopredu. Boli nastavené extrémne vysoko a najmä v tom čase sa k nim dostali iba tí, ktorí mali vopred pripravené dokumenty potrebné na to, aby sa zapojili do dotačnej schémy.

Ročne sa na doplatky cez túto takzvanú tarifu za prevádzkovanie systému vyzbiera cez faktúry vyše 300 miliónov eur. Vysoké sumy získava často napríklad efektívna kombinácia výroby tepla a elektriny.

Medzi veľkých príjemcov dotácií patria napríklad aj firmy patriace do portfólia podnikateľa Milana Fiľa či Jozefa Brhela.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie