Denník N

Pre bulvár bol fekálny fantóm. Sudca teraz povedal, že je nevinný

Martin Macko si viac než rok po svojom zatknutí vypočul, že je nevinný. Zatiaľ však iba neprávoplatne, prípad ďalej pokračuje. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martin Macko si viac než rok po svojom zatknutí vypočul, že je nevinný. Zatiaľ však iba neprávoplatne, prípad ďalej pokračuje. Foto N – Tomáš Benedikovič

Okresný súd neprávoplatne oslobodil Martina Macka, ktorého prokurátor obžaloval z toho, že na päť žien útočil pomocou fekálií.

Dvadsaťpäťročný Martin Macko prežil jednu z najhorších foriem publicity. V novembri 2015 ho zatkla polícia pre podozrenie, že v Bratislave útočil na ženy výkalmi.

Bulvár s odkazom na políciu v tom čase písal o prípade, ktorý podľa nich na Slovensku nemá obdobu. Špekuloval, že Macko trpí sexuálnou úchylkou, a pripomínal, že jeho otec je armádny generál. „Toto je fekálový fantóm Martin,“ oznamoval napríklad denník Nový čas pri Mackovej fotke.

Vtedy to vyzeralo na jasný prípad: Macko sa ku všetkému priznal, spoznať ho mali viaceré obete, otec sa za syna verejne ospravedlnil.

Po viac než roku to neplatí. Sudca okresného súdu Ivan Alman vo štvrtok Macka neprávoplatne oslobodil. „Nebolo preukázané, že sa stali skutky, z ktorých bol obvinený,“ konštatoval.

V rozsudku kritizoval postup policajtov aj prokurátora. Sudcovi chýbal priamy dôkaz, niektoré svedectvá označil za pochybné, vyšetrovatelia podľa neho nebrali zreteľ na veci, ktoré mohli svedčiť v Mackov prospech. „Nepostupovali podľa zásad trestného konania, dostatočne nepreverovali tvrdenia obvineného,“ povedal.

Kto je fantóm?

Skutočným páchateľom mohol byť podľa sudcu niekto iný. Za útoky pomocou exkrementov, ktoré pred časom desili ľudí v Bratislave, bol právoplatne odsúdený fitnes tréner Dušan Seliga. Jeho výzor sa podľa sudcu oveľa viac zhoduje s opisom útočníka než zovňajšok Macka. „Opis páchateľa sa hodí na inú osobu, ktorá už bola právoplatne odsúdená. To je evidentné,“ dodal.

Prípad sa ešte pre Macka nekončí, okresný prokurátor Matej Greško trvá na tom, že je vinný, a odvolal sa preto na vyšší súd. „V spise sú dôkazy, ktoré jasne svedčia o jeho vine. Nemám inú možnosť než sa odvolať,“ vysvetlil prokurátor.

Macko strávil viac než šesť mesiacov vo väzbe. Od súdu má doteraz nariadené, že niekoľkokrát týždenne musí navštevovať psychológa aj mediačného úradníka.

„Vôbec najhoršie pre mňa je, akým spôsobom o mne písali v médiach. Takúto nálepku už zo seba nezmyjem,“ povedal pri odchode zo súdnej siene.

Tieto obrázky obhajoba ukazovala pred súdom. Naľavo je odsúdený tréner Selinga, v strede jeden z identikitov páchateľa, vpravo Martin Macko. Podľa obhajoby Selinga oveľa viac zodpovedá popisu útočníka, čo konštatoval nakoniec aj súd. Foto - P. Macko
Tieto obrázky obhajoba ukazovala pred súdom. Naľavo je odsúdený tréner Seliga, v strede jeden z identikitov páchateľa, vpravo Martin Macko. Podľa obhajoby Seliga oveľa viac zodpovedá opisu útočníka, čo konštatoval nakoniec aj súd.

Bratislava v panike

Začalo sa to na jar 2015. Polícii sa vtedy prihlásili prvé ženy, ktoré vypovedali, že na ne neznámy muž striehol na zastávkach MHD a následne ich pošpinil močom a fekáliami. Policajti prípad držali v tajnosti a skúšali po útočníkovi pátrať.

Na jeseň pribudli ďalšie ohlásené útoky, tie sa už dostali aj do médií. „Evidujeme prípad, keď neznámy páchateľ údajne v električke 23-ročnej žene roztrel po tvári exkrementy,“ oznámila policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Média začali opisovať, ako sa verejnosť obáva „fekálneho fantóma“. „Strach žien pohybujúcich sa po uliciach Bratislavy neutícha. Stále sa tam pohybuje záhadný fantóm, ktorý ich napáda a útočí močom a výkalmi,“ písal server Topky.sk.

Fantóm dostihnutý

V pondelok skoro ráno 23. novembra zadržali v električke policajti Martina Macka. Bol opitý a pod vplyvom marihuany, na chrbte mal šmuhy od exkrementov, čo vyzeralo ako nádejná stopa.

Macka odviedli na služobňu. Privolali k nemu jednu z napadnutých žien, ktorá ho podľa svojej výpovede spoznala. Macko sa následne priznal, čo prokurátor pred súdom označil za kľúčový moment.

„Pochopil, že je odhalený, ozvalo sa v ňom svedomie, úprimne sa hanbil. Toto je tá najpresvedčivejšia verzia,“ povedal prokurátor.

O zadržaní sa okamžite dozvedeli novinári spolu s informáciou, že Macko je synom zástupcu náčelníka generálneho štábu Pavla Macka.

„Lov na fekálového fantóma sa skončil,“ „Protekčný synček generála sa možno vyhne väzeniu“,„Zdrvená rodina h*vnomana prežíva najťažšie chvíle v živote,“ hlásali titulky.

Otec Pavel Macko následne nechal zverejniť vyhlásenie, v ktorom sa za celú vec ospravedlnil. „Sú to chvíle, ktoré neprajem naozaj nikomu. Ako otec sa chcem za svojho syna ospravedlniť. Je však dospelý a bude niesť za svoje konanie následky.“

V tom čase ešte nemal možnosť so synom hovoriť, informácie čerpal len od polície a z médií. Neskôr už o jeho nevine nemal žiadne pochybnosti.

Policajný nátlak?

Martin Macko dnes tvrdí, že jeho priznanie bolo výsledkom zúfalstva. Prišlo po niekoľkohodinovom pobyte na polícii a po konfrontácii so svedkyňou, ktorá ho označila za páchateľa. Odvolal ho pri prvej príležitosti. „Keď som sa konečne vyspal, uvedomil som si, akú akú hlúposť som tým priznaním spravil,“ spomína dnes.

Macko hovorí, že na jeho priznanie tlačil vyšetrovateľ Ján Kovarčík, ktorý odmietal návrhy na ďalšie dokazovanie, napríklad skúmanie DNA, a zároveň mu údajne pripomínal, že po priznaní to bude mať jednoduchšie.

„Na polícií som mal pocit, že všetko hrá proti mne a nikoho to nezaujíma, až som v tej chvíli úplne rezignoval,“ dodáva.

Generál Pavel Macko sa pôvodne za svojho syna ospravedlnil. Neskôr povedal, že toto vyhlásenie zverejnil v čase, keď s ním ešte nemal možnosť hovoriť a nepoznal súvislosti. Pravidelne ho sprevádzal na súdne pojednávania. Foto - TASR
Generál Pavel Macko sa pôvodne za svojho syna ospravedlnil. Neskôr povedal, že toto vyhlásenie zverejnil v čase, keď s ním ešte nemal možnosť hovoriť a nepoznal súvislosti. Pravidelne ho sprevádzal na súdne pojednávania. Foto – TASR

Krajské riaditeľstvo polície sa k postupu vyšetrovateľa zatiaľ vyjadrovať nechce – s vysvetlením, že prípad nie je skončený. Prokurátor pred súdom poprel, že by Macka k niečomu nútili, a ak cítil nejaký psychický tlak, tak to nebolo nič výnimočné, čo by necítili aj iní obvinení v jeho situácii.

Pri vyšetrovateľovi Kovarčíkovi nejde o prvé podozrenie z tvrdého prístupu . Pred niekoľkými rokmi sa na neho sťažovala novinárka Jana Teleki, podľa ktorej ju Kovarčík pripútal k stúpačke radiátora, aby nemohla ujsť.

Obvinená bola z banálnej záležitosti – koncom 90. rokov napísala básničku o vtedajšom primátorovi Považskej Bystrice Ľubošovi Lackovičovi, ktorý to považoval za ohováranie.

Generál obviňuje políciu

Macko putoval na niekoľko mesiacov do väzby, ale situácia sa začala zamotávať. Už v januári 2016 média informovali, že v Bratislave „opäť útočí fekálny fantóm“. Čoskoro polícia dostihla fitness trénera Dušana Seligu. Ten sa k niekoľkým útokom priznal a na rozdiel od Macka priznanie neodvolal. Napokon dostal podmienečný trest.

Mackov otec začal medzičasom políciu a prokuratúru obviňovať, že prípad jeho syna slúži na jeho diskreditáciu. Dôkazy nemal, odkázal len na niektoré pochybnosti súvisiace s vyšetrovaním.

Macko patrí medzi najrešpektovanejších dôstojníkov slovenskej armády. Je silno prozápadne orientovaný, ako doteraz jediný Slovák velil nejakej spojeneckej základni – v rokoch 2011 až 2013 bol veliteľom Výcvikového strediska síl NATO v poľskom meste Bydgoszcz.

Aféra okolo jeho syna ho mohla pripraviť o bezpečnostnú previerku a ohroziť jeho kariéru, čo sa napokon nestalo. Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) sa za neho postavil a z Macka sa stal prvý zástupca náčelníka generálneho štábu.

Generála Macka (vľavo) podržal aj minister obrany Peter Gajdoš. Foto - TASR
Generála Macka (vľavo) podržal aj minister obrany Peter Gajdoš. Foto – TASR

Hipsterská brada ako dôkaz?

Martina Macka nakoniec prokurátor poslal pred súd za päť údajných útokov. Za trestný čin výtržníctva mu teoreticky hrozili tri roky.

Viaceré okolnosti však hrali v jeho prospech. Dvaja súdni znalci skonštatovali, že netrpí žiadnou sexuálnou úchylkou, ktorá mala vysvetľovať útok výkalmi. „Je to v princípe zdravý mládenec,“ konštatoval znalec Ivan André.

Obhajoba ďalej poukazovala na fyzické odlišnosti medzi Mackom a opisom útočníka, ako ho pôvodne zverejnili vyšetrovatelia. Polícia až do Mackovho zadržania informovala, že útočník bol vysoký nanajvýš 180 centimetrov, chodil bez fúzov, prípadne len s menej výraznou bradou.

Macko meria 195 centimetrov a dlhodobo nosí dlhú „hipstersku“ bradu. „Nie je možné, aby mu za necelý mesiac, ktorý uplynul od posledného útoku až do jeho zadržania, narástla brada o desať centimetrov,“ tvrdil obhajca.

Navyše v čase jedného z útokov, 30. októbra, mal byť v práci. Macko pracuje v slovenskej pobočke internetového obchodu Amazon, kde sa evidujú príchody a odchody. Obhajca tvrdil, že je vylúčené, aby odišiel z práce a nikto si to nevšimol.

To potvrdili aj niektorí jeho kolegovia, ktorí prišli pred súd vypovedať. „Nebolo možné, aby nepozorovane opustil pracovisko, evidencia sa zabezpečuje dvoma čipovými kartami,“ vypovedal Mackov bývalý nadriadený Adam Varga.

Sudca: Policajti boli laxní

Výpovede poškodených žien tiež neboli presvedčivé. Jedna z nich pri priamej konfrontácii vyhlásila, že nemôže s istotou povedať, že útočníkom bol Macko. Ďalšia na súd nedorazila a jej pôvodnú výpoveď sudca označil za „nanajvýš pochybnú“. Macka podľa sudcu vierohodne neusvedčovala ani jediná z poškodených.

Niektoré súvislosti však nevedel vysvetliť ani Macko. Zostalo nezodpovedané, ako sa pred jeho zadržaním na jeho odev dostali výkaly – Macko hovorí, že bol opitý a nič si nepamätá.

Ani polícia však nedokázala, že by mali nejakú súvislosť s útokmi, čo kritizoval aj sudca. „Pôvod exkrementov nijako neskúmali, hoci túto možnosť mali. Nevieme, či to boli ľudské exkrementy alebo zvieracie,“ konštatoval sudca.

Prokurátor vraj špekuloval

Prokurátor Greško v záverečnej reči trval na Mackovej vine. Zdôrazňoval, že sa pôvodne priznal a že ho niektoré svedkyne spoznali.

Na námietku, že Macko bol v čase jedného z útokov v práci, reagoval argumentom, že evidencia dochádzky nemusí byť stopercentná. „Je všeobecné známe, že aj dochádzkové systémy sa dajú zneužiť,“ vyhlásil prokurátor. Podobne sa vyjadril aj o znalcoch, ktorých zistenia podľa prokurátora tiež „nemusia byť absolútne“.

Sudca ani jeden z jeho argumentov neuznal. Prokurátorovi odkázal, že v niektorých chvíľach viac špekuloval, než predkladal dôkazy.

„Obžalovaný má na čas spáchania útoku alibi, ktoré nebolo vyvrátené. Nie je dôkaz, keď zaznie, že mohol hypoteticky opustiť pracovisko,“ povedal sudca Alman.

Podľa sudcu nemuselo nič znamenať ani to, že obvinený sa v prvej chvíli priznal. Tvrdenia, že na neho policajti vyvíjali nátlak, komentovať nechcel. Pozastavil sa však nad tým, že vyšetrovatelia sa s priznaním uspokojili, hoci Macko v ňom útoky opísal inak, ako v skutočnosti prebehli.

„V doznaní napríklad hovoril, že na poškodené lial moč z fľaštičky, to ale netvrdila ani jedna z nich. Prokurátor tejto skutočnosti nevenoval pozornosť,“ zdôraznil sudca.

Čo bude nasledovať?

Rozhodnutie prokurátora odvolať sa na Krajský súd znamená, že prípad bude pokračovať v lepšom prípade ešte niekoľko mesiacov.

Macko dovtedy musí ďalej navštevovať probačného úradníka aj psychológa, čo mu počas vyšetrovania nariadil súd. Za každú návštevu platí desiatky eur, pretože tento typ ošetrenia nehradí poisťovňa.

„Môj život je úplne iný. Prestali sa ku mne hlásiť niektorí kamaráti aj niektorí členovia rodiny. Iní, naopak, ukázali, že pri mne vedia stáť aj v núdzi,“ hodnotí uplynulé mesiace.

Naďalej pracuje v Amazone v oddelení podpory predaja. Zamestnávateľ mu podľa jeho slov vyšiel v ústrety a dovolil mu pracovať z domova. „Aj vďaka tomu si môžem dovoliť odbiehať na súdom nariadené návštevy psychológa,“ dodáva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie