Denník N

Lekárka radí, ako na boľavý chrbát: Aké cvičenia sú najlepšie? Ktoré športy (ne)pomôžu? Ako správne sedieť?

Ilustračné foto - Flickr
Ilustračné foto – Flickr

Marie Zemánková dlho pomáha ľuďom s boľavým chrbtom. Ukazuje, ako majú cvičiť a sedieť, aby bolestiam predišli. Skúsenosti s bolesťami chrbta má podľa nej 80 percent ľudí, už nimi trpia aj deti.

Škodia sedavé zamestnania zdraviu?

Takto by som to nepovedala. Každé zamestnanie a pracovná pozícia by mohla byť škodlivá zdraviu. Sedenie pri práci si dnešný svet vyžaduje. Aby nebolo škodlivé, treba statickú záťaž na chrbticu a medzistavcové platničky kompenzovať správnym pohybom. A potom pracovná pozícia v sede nebude škodlivá.

Ako to máme kompenzovať?

Jeden príklad z mojej ordinácie: prišiel za mnou pracovník v IT, že osem až desať hodín pracuje v sede. Po práci si ide zahrať squash. Chápem, že pretlak fyzickej energie, ktorý v ňom je, musí nejako kompenzovať. Squash sa na to ponúka, lebo je to rýchly a dynamický šport. Ale tento šport extrémne zaťažuje len jednu polovicu tela. Prišiel s tým, že sa hýbe, ale začal ho dosť významne bolieť chrbát, a to najmä v oblasti bedrovej chrbtice. Pýtal sa ma, ako je to možné. Tento šport nie je totiž vhodný ako kompenzácia sedavého zamestnania. Je vhodný ako doplnok.

Čo má teda robiť, aby ho chrbát nebolel?

Mal by každý deň cvičiť minimálne 20 minút, aby vyrovnal svalovú rovnováhu. Tú nerovnováhu, ktorá vzniká pri sedení. Napríklad tým, že máme plecia pritiahnuté k ušiam a podobne. A potom si môže ísť zahrať squash.

Aké športy ešte nie sú správne na vykompenzovanie dlhého sedenia?

Tenis, volejbal, bedminton. Je to lepšie ako nič, ale ak má niekto problémy s chrbtom, tak keď si zahrá tenis, nepomôže tomu.

marieMarie Zemánková (53)

študovala v Brne, nadstavbové štúdium má zo zdravotnej školy Merhautova, odbor rehabilitačný pracovník, potom si urobila atestáciu so špecializáciou liečebná telesná výchova. Má viac ako 30-ročnú prax v odbore. V roku 2002 otvorila Ordináciu rehabilitácie v Pozořiciach pri Brne. Je jej majiteľkou a odborným garantom. Ponúka aj kurzy Umenie sedieť. Je vydatá, má šesť detí.

Ktoré cvičenie je na chrbát, naopak, najlepšie?

Hovorí sa o piatich Tibeťanoch alebo o joge. Pre nás fyzioterapeutov je dôležité, aby sme ľudí vyprovokovali k pohybu. Aby si ľudia všimli, čo to s nimi robí, a zistili,  ktorý šport im vyhovuje a ktorý nie. Podľa toho sa rozhodli, čo budú robiť. Keď za mnou príde pacient, aby som ho viedla, dám mu dva alebo tri cviky. Nie je možné, aby si človek povedal z ničoho nič, že teraz začnem cvičiť, a hneď bude cvičiť pravidelne polhodinu denne. Je potrebné začať pomaly, dvomi, tromi cvikmi, napríklad sa ráno ponaťahovať a potom postupne pridávať.

Prečo ľudia sedia zle?

Nik nás to neučil. Nik nám nevysvetlil, ako máme sedieť a čo sa deje v tele, keď sedíme zle. Aj stoličky sa nakúpili tie najlacnejšie. A v minulosti to nebolo ani nutné, lebo sme toľko nesedeli.

Aké sú časté chyby pri sedení?

Napríklad keď sedíte v pozícii, kde máte prehnutý chrbát a bez toho, aby ste si sadli rovno, sa začnete naťahovať a pohybovať hlavou, aby ste si uvoľnili krčnú chrbticu. To je zle. Najskôr sa treba narovnať do vhodnej polohy a potom začať cvičiť s krčnou chrbticou. Nik vám nedá odpoveď na to, ktoré cviky sú najvhodnejšie. Ja vás môžem naviesť, aby ste niečo skúsili, a ak vám to bude robiť dobre, môžeme k tomu pridávať ďalšie, ak nie, skúsime niečo iné.

Sú typické športy, ktoré pomáhajú na chrbát?

Ja by som vždy odporúčala chôdzu. To je pre nás prirodzené. Dnes sa k tomu pridáva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie