Denník N

OĽaNO: mínus prví dvaja

Igor Matovič a jeho vizuálne pomôcky. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a jeho vizuálne pomôcky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Všetko, čoho sa v politike dotkne Igor Matovič, sa v krátkom čase rozpadáva.

Od volieb neprešiel ani rok a v parlamente už sedí jedenásť nezaradených poslancov. Nie je to nič šokujúce, keďže nestálosť poslaneckých klubov v NR SR je aj naďalej viac pravidlom než výnimkou. A odchod dvoch poslancov z klubu OĽaNO ani nezatrasie rozložením síl v parlamente.

Ale dá sa napríklad rozmýšľať nad tým, aký osud mohol postihnúť prípadnú pravicovú koalíciu, ktorej predstava žila niekoľko dní po marcových voľbách. Aj keby sa Sieť neroztrhla, o čom možno pochybovať, pretože pre časť strany by bol zrejme príťažlivejší Smer, a aj keby SNS akceptovala pravicu a Béla Bugár Igora Matoviča, stále by v koalícii bolo nečitateľné hnutie Sme rodina. To už prišlo o troch poslancov a len ťažko v ňom možno nájsť myšlienku, ktorá poslancov drží pokope.

A to isté sa týka OĽaNO, ktoré už jeho história, forma existencie či spôsob výberu kandidátov na poslancov predurčujú na to, aby sa v každom funkčnom období drobilo až do momentu zostavenia novej kandidátky, keď sa tento proces začne znovu.

Zásadným problémom zostáva Igor Matovič, ktorý je síce stále najviditeľnejším symbolom strany, ale taktiež najväčšou prekážkou dlhodobej spolupráce. To sa ukázalo ešte za Radičovej vlády vo vzťahu k SaS, na ktorej kandidátke sa štyria obyčajní ľudia dostali do parlamentu.

Bolo to vidno, keď líder hnutia pred voľbami 2012 rozbil vlastnú kandidátku. Bolo to tak aj v minulom funkčnom období, keď klub opustili nielen lunatici, ale aj normálni ľudia. A hoci to hovoria len v náznakoch, zdá sa, že Matovičov štýl politiky nevyhovoval ani odchádzajúcim Viere Dubačovej a Otovi Žarnayovi.

OĽaNo má síce o dvoch poslancov menej, no opozičnej strane to neublíži a vládnej koalícii to silu nepridá. Navyše, vyzerá to tak, že ide o jeden z pokojnejších odchodov z poslaneckých klubov. Jediné poučenie je x-tý dôkaz toho, že všetko, čoho sa Matovič v politike dotkne, sa zakrátko rozpadne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie