streda

Nezakazujte si sladké, gumené medvedíky sú dobré na kĺby, hovorí výživová lekárka

Ak sme zdraví, mali by sme jesť všetko, aj cukor či pečivo. Česká lekárka a odborníčka na výživu Miroslava Navrátilová upadá do mdlôb, keď počuje spojenie zdravá výživa. Raw stravu ani vegánstvo neodporúča, pred hladovkami varuje.

Foto – Fotolia

S akými najväčšími problémami pri stravovaní sa stretávate?

Najväčší problém mám sama so sebou, lebo upadám do mdlôb, keď počujem spojenie zdravá výživa. Nemala by som žiadnych pacientov ani ľudí na jednotke intenzívnej starostlivosti ani v poradni, nebyť „zdravej výživy“. Každý jeden pacient sa na ňu odvoláva. Dokonca aj mentálne anorektičky a bulimičky.

Dnes sú vo výžive rôzne módne trendy. Jedným z nich je raw strava. Ako ju hodnotíte?

Pri tomto spôsobe stravovania nepoužívate žiadnu tepelnú úpravu, len budete namáčať, mixovať, odšťavovať. Je tu vysoké riziko plesňových infekcií.

A čo vegánstvo?

Pri ňom nemôžete jesť mliečne výrobky, mäso a najnovšie už ani med. Lebo ho prenášajú včely na svojich nožičkách, a to už považujú za živočíšny pôvod. To sú už extrémy. Výživou sa dnes zaoberá každý, lebo existuje internet a ten dokáže neuveriteľné veci. Najmä dospievajúce dievčatá si tam nájdu rôzne „rady“ a potom si tým ospravedlňujú poruchy prijímania potravy. Ide najmä o ľudí z vyšších sociálno-ekonomických vrstiev. Mám skúsenosti, že ľudia s nižším vzdelaním sa toľko zdravou výživou nezaoberajú a majú skôr sklon k obezite a nadváhe.

Raw strava a vegánstvo sú témou najmä posledných rokov. Prečo sa to objavuje?

Je tu taký mýtus, že keď jem, tak tomu rozumiem. Sadnete si k internetu a nájdete tam veľmi veľa zaručených postupov. Ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Sme závislí len od vás! Predplaťte si nás

Dnes na DenníkN.sk

Prémiový článok e-mailom
raz týždenne zadarmo!

Najčítanejšie

| |

Už viac ako 82831 z vás dostáva správy e-mailom