Denník N

Libanonská moderátorka odpojila drzého islamistu, video videli milióny

Libanonská novinárka Rima Karaki.
Libanonská novinárka Rima Karaki.

Buď tu bude vzájomný rešpekt, alebo konverzáciu ukončíme, povedala moderátorka Rima Karaki hosťovi, ktorý jej nadával.

Extrémne postoje islamistov proti ženám sú známe, no málokedy sa odhalia tak otvorene a surovo ako v zázname televízie al-Džadíd. V priamom prenose libanonskej televízie známy moslimský učenec v zápale hádky zabudol na svoj pôvodný cieľ – ozrejmiť divákom, prečo sa množstvo mladých kresťanov pridáva na stranu Islamského štátu.

Namiesto toho sa rozhodol moderátorke ukázať svoju nadradenosť a hrubo ju prerušoval, keď sa ho snažila usmerniť k vecnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=bOlpK6Yj5a4

Rovnaké vzdelanie, rôzny rešpekt

Šejk Haní al-Sibaí svoj pridelený čas využil na opakované, drzé utišovanie ženy, bez ktorej by priestor v relácii ani nedostal. Živé spravodajstvo sa tak premenilo na verejný výlev absurdných urážok.

Rima Karakiová je uznávaná novinárka a univerzitná profesorka, no vzdelanie jej nestačilo, aby si získala rešpekt svojho respondenta. Podporu pocítila až po tom, čo jej západné médiá vyjadrili obdiv. Karaki zareagovala ako silná žena, z vysielania hosťa vypoklonkovala hneď po tom, ako jej pripomenul, že „je pod jeho úroveň viesť s ňou rozhovor“.

Hádku začal egyptský učenec. Na otázku novinárky neodpovedal priamo. Siahol do histórie a prílev kresťanov do radov Islamského štátu sa pokúsil obhájiť príkladmi z minulosti.

Moderátorka ho prerušila a požiadala ho, aby sa sústredil na prítomnosť a radšej publiku priblížil metódy, ktoré Islamský štát používa, aby týchto veriacich získal na svoju stranu. „Počúvaj, nebudeš ma prerušovať, budem odpovedať tak, ako chcem, pretože som tu preto, aby som obhájil to, čomu verím,“ bola jeho reakcia.

Keď sa mu Karaki snažila vysvetliť, že stručnosť v odpovedi je na mieste najmä pre jeho dobro, pretože čas vo vysielaní je obmedzený, spýtal sa jej: „Čo má toto byť za správanie?“ Moderátorka šejka ubezpečila, že si jeho názory vážia a chcú ich počuť, ale mal by sa pokúsiť hovoriť k veci, lebo inak mu čas vyprší.

Napriek tomu však al-Sibaí neprestal vykrikovať urážky. Karakiová ho nakoniec vyzvala, aby pokračoval v rozprávaní tak, ako on chce, len nech jej nenadáva.

Drž hubu

Učenec sa však k téme nevrátil a naďalej hovoril o tom, že ho nemá prečo prerušovať. Vtedy moderátorka hosťovi pripomenula, že vedenie diskusie je na nej, pretože sedí v štúdiu a ona sa rozhoduje, aké otázky sa bude pýtať.

Ešte raz pripomenula, že čas, ktorý bol k téme pridelený, už vypršal. Nakoniec al-Sibaí novinárku vyzval, aby držala hubu, nech konečne môže hovoriť. Vtedy ho Karaki z relácie odpojila, opýtala sa ho, ako môže uznávaný vzdelanec ako on povedať televíznej moderátorke „drž hubu“, a výmenu názorov uzavrela vetou: „Buď tu bude vzájomný rešpekt, alebo konverzáciu ukončíme.“

Krátky záznam ich hádky sa stal virálnym za pár hodín, video zdieľalo viacero západných médií a do utorka večera si ho pustili ľudia viac ako päť miliónov ráz.

Novinárka Rima Karaki sa tak deň pred MDŽ stala symbolom silnej a rozhodnej žurnalistky, ktorá si aj v podmienkach všeobecnej ženskej diskriminácie v moslimských krajinách dokáže obhájiť svoju česť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie