Denník N

Z hazardu je najvážnejšia téma Bratislavy, padajú obvinenia z úplatkov a ignorovania 130-tisíc ľudí

Aj napriek odmietaniu poslancov ešte možno Bratislava zakáže hazard v meste. Hlasovanie si chcú zopakovať na konci marca.

Bratislava prežíva jeden z najväčších politických sporov posledných rokov a reakcie sú vyostrené. Vyše 130-tisíc ľudí podpísalo historicky silnú petíciu proti hazardu a mestskí poslanci ju odmietli. Herne v hlavnom meste zostávajú a lokálni politici sa navzájom obviňujú, kto za to môže.

Hazard sa pritom udržal iba o jeden hlas. Nasledovali nenávistné reči na Facebooku.

Cirkev aj hazardná loby

„Obávam sa, že toto bolo finálne rozhodnutie zastupiteľstva. Poslanci zmarili petíciu, nevyhoveli 136-tisíc Bratislavčanom,“ hodnotil hlasovanie rezignovane primátor Ivo Nesrovnal.

Zákaz vyvolal veľkú debatu. Poľutovanie nad hlasovaním poslancov prejavil dokonca aj bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. „Vyjadrujem údiv a sklamanie nad rozhodnutím, ktoré odmietlo stanovisko vyše 100-tisíc občanov mesta,“ vyhlásil arcibiskup.

Hlavnou silou, ktorá chcela hazard v Bratislave zastaviť, však bola skupina starostov a aktivistov, ktorí zozbierali desaťtisíce podpisov.

Na druhej strane stáli zasa zástupcovia herní. Na rokovaní zastupiteľstva bola aj veľká skupina ich zamestnancov s bilbordmi proti aliancii a aj proti úplnému zákazu.

Kto kde stojí

Zhrňme si, kto stojí na ktorej strane: za zákaz hazardu nehlasovali najmä poslanci Smeru, Skoku a bývalí poslanci Siete. Primátora z výslednej situácie viní napríklad poslanec Smeru Martin Borguľa či starosta Petržalky Vladimír Bajan, ani jeden z nich nehlasoval. V skupine piatich poslancov, ktorí sa zdržali, bol zasa nezávislý Marián Greksa.

Proti zákazu vystupovali majitelia hotelov, ktorí žiadali vyňatie zo zákazu, ale najmä združenia zastupujúce hazard.

Za zákaz hazardu zasa bola dlhodobá opozícia primátora v parlamente okolo starostky Karlovej Vsi Dany Čahojovej či Ondreja Dostála z OKS a Jána Budaja, posilnená napríklad o Luciu Štasselovú.

Do kampane proti herniam sa zapojila aj Aliancia za rodinu, známa z referenda o homosexuálnych pároch.

Petičná skupina okolo starostu Vajnôr Jána Mrvu (exSDKÚ) mala od začiatku rezervovaný vzťah k primátorovi – najmä po tom, ako sa ukázalo, že z pôvodných 136-tisíc podpisov veľká časť chýba. Dodnes nik definitívne nevyriešil, či sa stratili na magistráte, alebo tam ani nedorazili.

Teraz však primátor Nesrovnal stojí na strane odporcov hazardu a verejne karhá poslancov, ktorí za zákaz nehlasovali. V skutočnosti totiž nikto nezdvihol ruku proti, veľká časť poslancov sa „len“ zdržala alebo nehlasovali a ich hlasy potom chýbali.

Nesrovnal hovorí, že hanebne popreli svoje predošlé hlasovanie a teraz budú šíriť bludy a klamstvá, aby zakryli svoje zlyhanie. Aj títo poslanci totiž predtým podpísali petíciu a podporili návrh nariadenia, ktorý mal zakázať všetky herne bez výnimky.

„Všetci vieme, čo za nehoráznosť sa tu stala. Všetci poslanci podpísali petíciu za úplný zákaz hazardu, v januári 39 prítomných poslancov odhlasovalo, aby som predložil návrh na úplný zákaz,“ povedal primátor.

Za zákaz nehlasovali ani námestníci primátora Milan Černý (SDKÚ) a Ľudmila Farkašovská (Smer). Nesrovnal nepovedal, či ich odvolá. „Je to veľké zlyhanie a budem s nimi hovoriť.“

Majú mať hotely výnimku?

Černý tvrdí, že celý priebeh rokovania bol nedôstojný. Spor bol o to, či je možné hlasovanie rozdeliť na časti – tak, aby mohli zakázať iba herne a nechať napríklad kasína v hoteloch. V petícii s vyše 130-tisíc podpismi pritom bol plošný zákaz hazardu. Takýto návrh na rozdelenie od Slavomíra Drozda zo Smeru neprešiel.

„Preto som sa rozhodol, že nebudem účastný chybného hlasovania.“ Černý hovorí, že hotely a kasína sú podľa neho pre horných 10-tisíc alebo zahraničných turistov a ľudia tam netrpia hazardnými úchylkami. Zamestnanci by navyše podľa neho prišli o prácu a rozpočet by mal výpadok peňazí.

Farkašovská zasa hovorí, že jej je ľúto, že herne na sídliskách zostanú. No hovorí, že pri hlasovaní bol chaos a nemohla hlasovať za prísnu reguláciu – vyriešila to tak, že nehlasovala.

Poslancov, ktorí nezdvihli ruku za zákaz, obviňujú, že sa nechali uplatiť. „Každý vníma situáciu svojimi očami a podľa seba súdi druhých. Nič také v tomto prípade nefungovalo. Pred hlasovaním bol dvojhodinový zmätok, je legitímne, ak človek v takom zmätku nehlasuje,“ vraví viceprimátorka Farkašovská, známa ešte z Markízy a ako bývalá podpredsedníčka Slobodného fóra Zuzany Martinákovej.

Poslanec za Smer Martin Borguľa hádže hlavnú vinu na primátora Nesrovnala. Tvrdí, že im po návrhu Slavomíra Drozda sľúbili hlasovať samostatne. „Aby aspoň v hoteloch mohli ostať kasína. Nesrovnal povedal, že to akceptuje, ale keď sa malo hlasovať, poprel to. Myslím, že to bol jeho plán. On nikdy nechcel hazard zakázať ani regulovať.“

Bitka na Facebooku

Pri téme hazardu sa ukázalo, ako rýchlo sa bratislavská politika prenáša na Facebook. Vysvetľoval ju tam takmer každý z poslancov.

„Ja plošný zákaz neuznávam, pretože som presvedčená, že by to viedlo k rozmachu čiernych herní a mafie, a teda nebudem zaň hlasovať, ale reguláciu určite treba,“ napísala poslankyňa Skoku Katarína Augustinič v dodatočne upravovanom statuse.

augustinic

Poradca primátora Adam Znášik na ňu reagoval, že „báchorky o mafii sú z PR manuálu, ktorý tam omieľali všetci zúčastnení hochštapleri“.

Zmeny názorov svojich kolegov zasa zhrnula Lucia Štasselová (nezávislá). „Je to obrat konzistentnosti, keď dva týždne predtým jednohlasne zahlasujú za znenie návrhu, a keď sa im predloží, nepodporia ho,“ povedala.

stassel

A zapojil sa aj pravdepodobný kandidát na primátora Matúš Vallo:

Chcú ešte jeden pokus

Čo sa teda bude diať teraz? Je ešte šanca, že hazard v Bratislave zakážu?

Petičiari veria, že áno. Starosta Vajnôr a poslanec Ján Mrva z petičného výboru primátora požiada, aby návrh nariadenia, ktoré zakáže hazard, predložil opäť na najbližšom zastupiteľstve 30. marca. „Nikto nebol proti, VZN neprešlo len o jeden hlas,“ hovorí Mrva. Zo 41 prítomných poslancov sa päť zdržalo a 12 nehlasovalo vôbec.

Mrva sa spolieha, že ich podržia zvyšní štyria poslanci, ktorí na štvrtkovom zastupiteľstve chýbali. „Deklarujú, že sú proti hazardu, chceme im dať druhú šancu, aby to mohli potvrdiť.“

Mrva hovorí, že ani pri ďalšom hlasovaní nepríde ku kompromisu a chce nechať hlasovať o celku, nevyčleňovať teda kasína. „Inak musíte naraz povoliť hotely, penzióny a motely. Ak to necháte v štyroch kasínach, necháte ich aj v moteloch alebo robotníckych hoteloch, kde sú automaty. Je možné, že tie, ktoré by museli zaniknúť, sa tam presunú.“

Foto – N
Za zákaz hazardu nehlasovalo 17 poslancov. Foto – N

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie