Denník N

Gazprom začal na západ pumpovať viac plynu, potrebuje peniaze

Rusko otočilo. Na západ tlačí viac plynu kým je drahší. Foto - Tasr
Rusko otočilo. Na západ tlačí viac plynu kým je drahší. Foto – Tasr

Európa si vie kúpiť plyn aj inde a Gazprom sa bojí, že stratí trh a príde o peniaze.

V čase, keď Európa začala vypomáhať Ukrajine dodávkami plynu zo západu, dostávali viacerí veľkí európski dodávatelia plynu menej plynu z Ruska.

Výpadky hlásili napríklad z Poľska, ale aj náš SPP odvtedy nedostával toľko, čo by čakal. Výpadky boli okolo 40 percent toho, čo sa z Ruska obvykle očakáva.

Zo Slovenska pritom tečie na Ukrajinu najviac plynu zo západu.

Na konci zimy Rusi otočili. ,,Gazprom 6. marca prudko zvýšil dodávky plynu do Európy. Podľa európskych operátorov tranzit cez Ukrajinu vzrástol o 40 percent. Cez Veľké Kapušany stúpli dodávky 2,2-krát na 107,7 milióna kubických metrov,“ píše ruský portál Kommersant.

Plyn navyše Nemcom aj Talianom

Náš SPP nezvykne komentovať, koľko plynu z Ruska dostáva. Nie je preto jasné, či si v Kapušanoch vyzdvihuje už viac plynu.

Neoficiálne sa hovorí, že zmenu postoja Gazpromu pocítil. Zdá sa, že zvýšené dodávky z Ruska sú určené do viacerých kútov Európy, najmä Talianska a Nemecka.

Pre naše plynárne chýbajúci plyn nie je zásadný problém. Z Ruska totiž obvykle dostávajú viac, než v skutočnosti potrebujú, a navyše máme dosť plynu aj v zásobníkoch.

Viac plynu v tranzitnom systéme môže znamenať problém pre Ukrajinu. Sťažovala sa, že Rusi zvýšené dodávky, ktoré posielajú cez ich systém ďalej na západ, vopred nenahlásili. Môže to spôsobiť technické problémy v ukrajinskom tranzitnom plynovode.

Rusom chýbajú peniaze

,,Chcú donútiť Ukrajinu, aby pre veľký tranzit aj ona sama odoberala viac plynu pre domáci trh na vybalansovanie tlaku v sústave a obmedzil sa tak reverzný tok plynu z Európskej únie,“ myslí si expert na energetiku Karel Hirman.

Rusi si podľa neho uvedomili, že si Európa dokáže vo veľkej miere poradiť aj bez ich plynu. Ukázala to, keď napríklad začala nakupovať viac skvapalneného plynu. Nóri sa tiež snažia do Európy natlačiť čo najviac svojho plynu a podobne aj Alžírsko.

Zato Rusku teraz peniaze veľmi chýbajú. ,,Gazprom citeľne stráca fyzicky trh v Európskej únii, pretože jeho doterajšie nedodávanie si Únia postupne nahrádza iným plynom,“ hovorí Hirman.

Je to podľa neho aj dôkaz, že stratégia spoločného tlaku na Gazprom, ktorý sa presadzuje cez takzvanú energetickú úniu, vychádza.

Ďalší dôvod, prečo naraz Rusi tlačia viac plynu, spočíva aj v tom, že sa očakáva jeho ďalšie zlacňovanie, a tak sa snažia za dnešné ceny vytlačiť ho čo najviac. Naopak, jeho klienti veľké dodávky v posledných drahších okamihoch zrejme nevítajú.

Plyn do konca týždňa?

Gazprom vlani na niekoľko mesiacov zastavil dodávky plynu pre Ukrajinu. Neskôr priškrtil aj dodávky niektorým európskym obchodníkom s plynom.

Dodávky na Ukrajinu sú obnovené vďaka dohode z konca minulého roka. Hovorí, že Ukrajina dostane len ten plyn, ktorý má predplatený.

Odvtedy Gazprom viackrát vyhlasoval, že už ho má predplatený iba na pár dní, a Ukrajinci zasa poslali platbu. Najnovšie podľa agentúry Reuters Rusi tvrdia, že predplatený plyn má Ukrajina do 15. marca.

Hrozba prípadného zastavenia toku plynu v hlavnom ukrajinskom koridore momentálne nie je pre Európu alebo pre Slovensko samotné vážny problém, ktorý by nedokázali vyriešiť. S problémami, ale predsa, by mala na konci zimy ustáť aj Ukrajina.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie