Denník N

Arsenov Arsenal: zabávači, ktorí nenudia, aj keď hrajú zle

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Londýnsky klub s francúzskym trénerom Wengerom je v najlepšej finančnej kondícii a nemá žiadne dlhy. Teraz sa čaká, že po skromnejších rokoch začne opäť vyhrávať veľké trofeje.

Je to najzábavnejšie mužstvo na planéte. Keď hrá dobre, jeho hra vzrušuje. Vo vydarených zápasoch ich tvorivosť prevyšuje všetko, čo ste v tomto športe mali možnosť doteraz vidieť. Eufóriu z hravosti poznajú všetci jeho milovníci, ktorí sa počítajú na milióny.

Naopak, keď hrá táto družina zle, dokáže svojou nápaditou nemohúcnosťou dokonale zabávať všetkých neprajníkov. Tí sú taktiež na každom rohu a takéto trápenie si zvyknú vychutnávať do konca. Hovoríme o Arsenale Londýn – o mužstve, ktorému sa buď škodoradostne smejete, alebo ho máte radi. Nič medzitým neexistuje.

Le Professeur

Rovnaké tvrdenie platí o jeho francúzskom koučovi. Arsene Wenger je dnes najdlhšie slúžiaci manažér v Anglicku – má náskok celej dekády. Za 18 rokov pretvoril klub na svoj obraz.

Z typického ostrovného štýlu plného nákopov a tvrdých súbojov urobil modernú a elegantnú mašinu na kombinácie. Futbal – to je vlastne kombinatorika. Existuje nekonečne veľa možností, ako dostať loptu do bránky súpera.

Wenger naučil hráčov vyhľadávať tie najnečakanejšie. Je to ich požehnanie a zároveň prekliatie. Medzi ním a klubom je kus symboliky. Od čias Wolfganga Wolfa trénujúceho Wolfsburg je to jediný manažér v špičkovom futbale, ktorý sa volá totožne ako vlastný klub.

Arsene Wenger a pohár. Tento rok chcú ďalší. Foto - TASR/AP
Arsene Wenger a pohár. Tento rok chcú ďalší. Foto – TASR/AP

Prezývku Le Professeur si vyslúžil pre distingvované maniere a svojský spôsob vystupovania. Legendárny sa stal pre brilantnú prácu s mládežou. Za posledných 20 rokov má na konte najviac identifikovaných talentov, ktorým dal reálnu šancu – hrať za veľkoklub. Dnes je na Ostrovoch najväčším snom každého mladíka zaujať práve tohto pána.

Najväčšiu slávu mu priniesla schopnosť vybrať, výhodne kúpiť a zapracovať hráčov. Dokázal z nich poskladať vyvážené mužstvo. Nikdy nepodľahol megalománii, nekupoval predražených hráčov a nepreplácal ich platy. Z nadpriemerých futbalistov dokázal urobiť špičkových tým, že ich postavil vedľa seba, aby sa navzájom dopĺňali.
Skvelým dôkazom je anomália, ktorú stvoril v sezóne 2003/2004.

Arsenal v tomto ročníku neprehral v lige jediný (z 38) zápasov, čo sa nepodarilo žiadnemu mužstvu 115 rokov. Kolektív okolo Henryho, Bergkampa, Piresa, či kapitána Vieiru dostal prezývku The Invincibles. Dokument mapujúci ich príbeh majú možno aj vo vašej videopožičovni. Ich nezdolateľnosť skončila na čísle 49.

DOBRE KÚPI,DRAHO PREDÁ

Dva roky na to Arsenal opustil staručký štadión na Highbury a presťahoval sa do nového. Supermoderný Emirates postavili za 470 miliónov libier. Začal tým éru, ktorá sa dá s odstupom času označiť za „obdobie tmy“.

Chýbali v nej akékoľvek trofeje. Svoju rolu hralo, že sa Wenger rozhodol šetriť a splácať úver z príjmov. To je jeho tretí kľúčový atribút – je to ekonóm a biznismen, ktorý si potrpí na zelené čísla. Zváži dôležitosť každej libry, ktorú sa chystá minúť.

Aj vďaka tomu je Arsenal najzdravšie fungujúci veľkoklub v Anglicku, ktorý si ako jediný zarába sám na seba a nespolieha sa na trend posledného desaťročia – východných oligarchov, ktorí dolievajú pohár vždy, keď hrozia suchoty. Táto filozofia ho síce na dlhé roky stála výsledky, no klub si zachoval identitu.

Arsenal bol v období temna výsmešne označovaný za mužstvo škôlkarov a detí.  Wenger postavil kostru mužstva na odchovancoch a vyskautovaných mladíkoch. Na trhu kupoval len zvyšky tímu za výhodnú cenu. Smiali sa mu aj za to, že mu po každej sezóne utekali najlepší hráči, ktorí sa na svetovú úroveň dostali práve vďaka nemu.

Nenechal sa vydierať a keď už si neudržal ich lojalitu, aspoň všetkých dobre speňažil.
Arsenal si napriek všetkým problémom udržiaval svoj štandard. Dodnes platí, že mužstvo pod Wengerom nikdy neskončilo v lige horšie ako štvrté a 15-krát za sebou dokázalo postúpiť zo skupinovej fázy Ligy majstrov.

Už majú aj na hviezdy

Výraznejšie investície do hráčov prišli až v posledných dvoch sezónach. Akoby tréner začal – pre neho netypicky – načúvať hlasom netrpezlivých fanúšikov, ktorí čoraz hlasnejšie pýtali trofeje.

V rozpočte na to peniaze konečne boli, tak prečo nie? Príchody Özila a Alexisa Sáncheza sa dajú považovať za prvé skutočne veľké nákupy po dlhom čase.

Alexis Sánchez. Foto - TASR/AP
Alexis Sánchez. Foto – TASR/AP

Arsenal v sezóne 2013/2014 získal FA Cup – po deviatich rokoch vyhral aspoň jednu zo štyroch súťaží, v ktorej štartoval. Finálový zápas otočil po hororovom priebehu zo stavu 0-2. Tento rok to má sľubne rozbehnuté na obhajobu.

V pondelok vyradil v drsnom derby Manchester United a vlastnoručne sa tak zbavil predposledného veľkoklubu, ktorý v súťaži ostal. Ak sa nestane nič mimoriadne, Arsenal si zahrá finále a podľa všetkého proti – posledné roky nevýraznému – Liverpoolu.

Vždy to bude napínavé

Arsenal je však stále extrémne nepredvídateľný. Dokumentuje to posledný výbuch vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov, keď doma inkasovali od Monaca tri góly a prakticky odpísali tohtoročné šance na hlbší prienik súťažou. A to si pritom nemohli želať lepší žreb.

Wenger vôbec prvýkrát nastúpil proti klubu, ktorý predtým trénoval (v Monacu bol v rokoch 1987 – 1994) a bol z toho obrovský kŕč jeho zverencov, ktorí prehrávali súboje aj s prázdnou bránou.

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Rovnaké zlyhanie ich postihlo v roku 2008, dvanásť kôl pred koncom ligy, keď na čele tabuľky prešustrovali sedembodový náskok v priebehu necelého mesiaca a nakoniec skončili tretí. Podobný lapsus predviedli v roku 2011, keď vo finále ligového pohára z pozície jasného favorita stratili zápas obrovským kiksom z poslednej minúty.

Ak ste ich fanúšik, ešte sa určite naplačete, ešte si užijete výsmech. Ak však hľadáte klub, ktorý by ste mohli mať radi, toto je perfektný kandidát. O zábavu sa vám postará za každých okolností.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie