Denník N

Poloprofesionáli Suttonu United chcú poraziť milionárov z Arsenalu. Ukazujú, prečo je FA Cup krásny

Radosť hráčov Sutton United po výhre nad Leeds United v 4. kole FA Cupu. (Foto: twitter Paul Loughlin)
Radosť hráčov Sutton United po výhre nad Leeds United v 4. kole FA Cupu. (Foto: twitter Paul Loughlin)

Ich náhradný brankár má 46 rokov a takmer 130 kíl a trénujú iba dvakrát týždenne, pretože hráči musia chodiť do civilného zamestnania. V FA Cup-e však postúpili do piateho kola, kde im vyžrebovali hviezdy londýnskeho Arsenalu.

Pred mesiacom sa Tottenham Hotspur, jeden z najlepších tímov v Anglicku, na vlastnom štadióne poriadne natrápil so štvrtoligovým Wycombe Wanderers. Po napínavom zápase zvíťazil 4:3 a argentínsky manažér Mauricio Pochettino súpera veľmi chválil: „Bol to bláznivý neuveriteľný zápas. Klaniam sa Wycombe. V prvom polčase boli lepší ako my.“

„Gratulujem im, pretože hrali ako hrdinovia,“ dodal. „Toto je FA Cup. Vždy, keď nastúpime v tejto súťaži, môže sa stať hocičo. Je to magické, nie ako v Španielsku alebo vo Francúzsku. Bolo veľmi ťažké zastaviť ich, na ihrisku ukazovali obrovskú túžbu a kvalitu.“

FA Cup, teda Anglický pohár, má stále v krajine obrovskú hodnotu – a nielen preto, že vďaka založeniu v roku 1863 je najstaršou súťažou na svete. Aj keď pravidelná liga Premier League ho popularitou už dávno niekoľkonásobne prekonala, víťazstvo v pohári stále znamená obrovskú prestíž. Súťaž je obrovskou šancou aj pre tie najskromnejšie celky z krajiny, ktoré sa môžu dostať do konfrontácie s najväčšími veľkoklubmi.

Časť miestnych novinárov súťaž kritizuje, pretože niektoré prvoligové kluby k nej nepristupujú vážne a v snahe šetriť najlepších hráčov na náročné zápasy v lige a v európskych pohároch posielajú do súbojov s papierovo slabšími protivníkmi iba náhradníkov alebo dokonca juniorov.

V januári spravil rovnakú chybu manažér Leedsu United Garry Monk. V štvrtom kole Anglického pohára jeho tímu nastúpil proti Suttonu United, malému tímu z juhovýchodu Anglicka, ktorý len minulý rok postúpil do piatej ligy a túto sezónu bojuje o záchranu v tejto súťaži, ktorá ani nepatrí do anglického ligového systému. Monk poslal na ihrisko zostavu s desiatimi zmenami v porovnaní s predchádzajúcim ligovým duelom, dal šancu aj dvom debutantom z mládežníckej akadémie. Sutton však šokujúco vyhral 1:0.

https://twitter.com/andythephoto/status/825808187324502016

1-percentná šanca

Sutton United reprezentuje zabudnutý prvok v anglickom futbale: jednoduchú radosť z hry. Zatiaľ čo v Premier League nastupujú hráči s lukratívnymi kontraktmi, príbeh Suttonu United je založený na obyčajnosti, komunite a takmer rodinnom princípe. Po tréningu prvého tímu prídu na umelý trávnik 5-tisícového štadióna (s iba 765 miestami na sedenie) miestne dievčatá a môžu hrať aj ony. Je to niečo úplne iné ako napr. v Londýne, kde deti nemajú dostatočný počet ihrísk.

Za Sutton hrajú iba futbalisti, ktorí sa nikdy na vyššej úrovni nepresadili a nikto im už neveril – vrátane štyroch absolventov akadémie Arsenalu. Londýnskemu veľkoklubu doteraz fandia a povedali, že ich sklamala stredajšia vysoká prehra 1:5 v osemfinále Ligy majstrov na štadióne Bayernu Mníchov.

Keď Suttonu United vyžrebovali Arsenal ako ďalšieho súpera, médiá sa o predtým neznámy celok začali intenzívne zaujímať. Manažér Paul Doswell na tlačovej konferencii hovoril o šanciach svojho tímu: „Ak bude na súpiske Arsenalu Mesut Özil s Alexisom Sánchezom, naše šancu sú na nule. Ak však pošlú výber do 23 rokov, ktorý je aj tak naplnený reprezentantmi, doplnený jedným alebo dvoma hráčmi z prvého mužstva, máme 1-percentnú šancu.“

Doswell za svoju prácu nedostáva peniaze, práve naopak – ako majiteľ veľkej londýnskej firmy, zameranej na predaj nehnuteľností s viac ako 100 zamestnancami, Sutton sponzoruje. Proti Arsenalu nastúpia futbalisti, ktorí chodia cez týždeň do normálneho zamestnania – napr. brankár vyrába rámy na obrazy a stopér predáva autá. Rozdiely sú neporovnateľné: Özil údajne zarába okolo 140-tisíc libier týždenne, zatiaľ čo priemerný plat v Suttone je 500 libier.

127-kilový brankár

Počas Doswellovej tlačovky vošiel dovnútra i 46-ročný náhradný brankár Wayne Shaw, s hmotnosťou 127 kíl, ktorý povedal, že sa niekto dostal do priestorov klubu a ukradol mu z peňaženky 150 libier. Shaw proti Arsenalu takmer určite nenastúpi, iba v prípade zranenia prvého brankára Rossa Wornera. Ak by sa to však stalo, bol by to historický moment.

„Hej, stále sa hádžem pred bránou,“ povedal Shaw novinárom. „Myslím, že to stále zvládnem. Koleno bolí, noha bolí, chrbát bolí, ale v pondelok budem tu, ak by ma potrebovali.“ Suttonu proti Arsenalu prakticky nikto neverí, ale televízni experti im radia, že aj ich milionárski súperi sú len ľudia s rovnakými problémami a úzkosťami.

V sobotu im spôsob ukázal Lincoln City, keď v rovnakej fáze súťaže porazil dvanásty celok Premier League Burnley FC na jeho ihrisku 1:0. Lincoln City sa stal prvým neligovým tímom od roku 1914, ktorý postúpil do štvrťfinále FA Cup-u. „Toto je jeden z najneuveriteľnejších príbehov v modernej histórii tohto starého turnaja!“ píše novinár Guardianu Scott Murray.

Sponzor The Sun

Najväčší zápas v histórii Suttonu však fanúšikov rozdelil. Hráči budú mať totiž v pondelok na drese logo „The Sun Bets“. Najpredávanejšie anglické noviny zaplatili vraj 5-miestnu čiastku, ale to iba pár dní po tom, ako im Liverpool FC zakázal vstup do priestorov štadióna kvôli nepravdivému spravodajstvu okolo tragédie na štadióne Hillsborough v 80. rokoch.

Viacerí fanúšikovia sa anonymne sťažovali, že ich klub dokonca zablokoval na diskusnom fóre, kde kritizovali sponzoring Sunu. Jeden z nich pre Guardian povedal: „The Sun považujem za toxickú značku. Žiadny klub, obzvlášť nie neligový, ktorý je hrdý na svoju samotnú existenciu, by s nimi nemal robiť žiadny biznis.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie