Denník N

Prvýkrát od roku 1989 máme triumf z Berlinale, Piatu loď ocenili deti

Iveta Grófová s Krištáľovým medveďom z Berlinale. Foto – Benjamin Cölle
Iveta Grófová s Krištáľovým medveďom z Berlinale. Foto – Benjamin Cölle

Naposledy si z berlínskeho festivalu odniesol cenu slovenský film Dušana Hanáka v roku 1989. Teraz si Krištáľového medveďa odnáša nový slovenský film Ivety Grófovej.

Keď odchádzala do Berlína, vravela, že to najlepšie sa už stalo, keď ich film vybrali do súťažnej kategórie. Už to bolo pre ňu prekvapenie a žiadne väčšie očakávania režisérka Iveta Grófová nemala. „Bude to krst ohňom, deti sú veľmi úprimní diváci,“ vravela s rešpektom pred premiérou v sále naplnenej najmä deťmi do šestnásť rokov, ktorí sú cieľovou skupinou sekcie Generation Kplus, v ktorej film uviedli.

Detská porota napokon film vyzdvihla ako ten najlepší. „Vybrali sme kreatívny a autentický film. Je o dvoch deťoch, ktoré si vytvoria svoj malý svet podľa vlastných pravidiel. Príbeh sa nás veľmi dotkol a hercom sme naplno uverili,“ znelo v oficiálnom stanovisku.

Iveta Grófová si tak z Berlinale odnáša Krištáľového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus, kde súťažil s filmami z Brazílie, Británie, Kanady či USA. Od filmu Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ, ktorý získal v roku 1989 Strieborného medveďa za réžiu, ide o prvý slovenský film ocenený na berlínskom festivale, ktorý sa radí medzi tie najlepšie na svete.

„Je to obrovské, ale naozaj obrovské prekvapenie, vôbec som takýto úspech nečakala. Úžasné je, že ide o cenu, ktorú udeľujú deti – je perfektné dostať cenu od detskej poroty,“ povedala bezprostredne po ceremoniáli režisérka a scenáristka Iveta Grófová.

Film Piata loď nakrútila podľa rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej, ktorá zaň v roku 2011 získala cenu Anasoft litera. Príbeh o dvoch deťoch, ktoré unesú malé bábätká a hrajú sa s nimi na ozajstnú rodinu, už preložili do viacerých jazykov. Filmová podoba vznikala takmer päť rokov, do slovenských kín pôjde snímka 16. marca. Premietať ju budú filmové kluby aj multiplexy, na budúci rok by sme ju mohli vidieť aj na obrazovke verejnoprávnej televízie.

„Rozhodli sme sa, že sa pokúsime získať si aj divákov v multiplexoch. Považujem to tak trochu za našu povinnosť a akúsi službu – máme predsa aj peniaze z verejných zdrojov a mali by sme urobiť všetko pre to, aby sa film dostal k ľuďom,“ hovorí režisérka. A hoci ho v Berlíne ocenilo detské publikum, je to predsa aj film pre dospelých, najmä však pre celú rodinu, ako vraví Iveta Grófová. Pohľad detí, ktorý sa od pohľadu a prístupu ich rodičov zásadne líši, však ostáva dominantný.

„Chcela som nájsť niečo výnimočné a príbeh tejto knihy taký je – ponúka originálnu zápletku a pohľad na svet dospelých očami detí. To, do čoho sa pustia, je pre ne dobrodružstvom. Starajú sa o dve malé bábätká a snažia sa im vytvoriť domov, ale pre dospelých to dobrodružstvo rozhodne nie je,“ hovorí Grófová.

Hlavné postavy filmu Piata loď - Vanessa Szamuhelová a Matúš Bačišin počas berlínskej premiéry. Foto - Hulapa film
Hlavné postavy filmu Piata loď – Vanessa Szamuhelová a Matúš Bačišin počas berlínskej premiéry. Foto – Hulapa Film
Celý tvorivý tím filmu Piata loď počas premiéry na Berlinale. Foto - Hulapa film
Celý tvorivý tím filmu Piata loď počas premiéry na Berlinale. Foto – Hulapa film

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie