Denník N

Slovensko bolo muničným skladom európskych zločincov, dokazuje aj najnovší prípad zo Švédska

Expanzné zbrane sú obvykle prerábané z klasických zbraní. Foto N – Tomáš Benedikovič
Expanzné zbrane sú obvykle prerábané z klasických zbraní. Foto N – Tomáš Benedikovič

Švédi v januári v meste Malmö chytili muža, ktorý na Slovensku kupoval zbrane pre miestne zločinecké gangy. Europol tvrdí, že sa podobným spôsobom v rokoch 2009 až 2014 zo Slovenska dostalo von až 10-tisíc zbraní.

Slovensko si v posledných rokoch vybudovalo povesť muničného skladu európskych teroristov, zločincov a drogových gangov. Dokazuje to nový záťah vo švédskom Malmö, pri ktorom chytili 32-ročného obchodníka so zbraňami. Prípad opisuje švédsky denník Sydsvenskan.

Švédski policajti niekoľko mesiacov pátrali po organizátorovi prevozov zbraní, ktoré boli použité pri rôznych zločinoch v krajine v minulých rokoch. Napríklad v septembri 2014 zatkli v Štokholme dvoch drogových dílerov, u ktorých našli 15 kilogramov hašiša, ale aj krátke pištole Glock.

Ako neskôr ukázalo vyšetrovanie, pištole sa k dílerom dostali od obchodníka z Malmö, ktorý do krajiny údajne doviezol minimálne stovku samopalov škorpión a ďalších 130 iných pištolí a zbraní. Do krajiny sa podľa Sydsvenskanu dostali z obchodu na východnom Slovensku, kde ich nakúpili ako expanzné a neskôr sfunkčnili.

Čo sú expanzné zbrane?

Takzvané expanzné zbrane sa prerábajú z funkčných tak, že sa do ich hlavní privaria oceľové kolíky. Vďaka tomu z nich nie je možné strieľať ostrými, ale len slepým strelivom. Profesionáli na čiernom trhu však vedia tieto zbrane sfunkčniť, aby mohli opäť zabíjať. Sydsvenskan píše, že im to zaberie asi polhodinu práce.

Expanzné zbrane si kupovali členovia klubov vojenských nadšencov, ale aj polovojenských organizácií ako Slovenskí branci. V minulosti sa u nás dali nakupovať bez osobitných povolení. Keďže ich opätovné prerobenie na funkčnú zbraň nie je až také zložité, vyzbrojovali sa nimi aj zločinci.

Video Denníka N o expanzných zbraniach:

Švédsky denník píše, že pri vyšetrovaní prípadu pomáhali aj slovenskí policajti. V obchode na východnom Slovensku vraj predajcovi ukázali fotografiu podozrivého z Malmö a obchodník potvrdil, že sa v predajni ukázal minimálne raz. Okrem neho vo Švédsku chytili aj človeka, ktorý zbrane prerábal opäť na funkčné.

Expanzné zbrane zo Slovenska opäť prerobené na funkčné mali aj teroristi, ktorí vystrieľali redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Práve tento útok odhalil, akým veľkým problémom je vývoz expanzných zbraní zo Slovenska.

Sydsvenskan dodáva, že podľa Europolu sa podobným spôsobom v rokoch 2009 až 2014 zo Slovenska dostalo von až 10-tisíc zbraní. Na porovnanie: naša armáda má dnes 17-tisíc vojakov.

Slovenské zbrane aj pre britské gangy

Samopaly zo Slovenska odhalili v roku 2015 pri veľkom záťahu aj britskí policajti. Sledovali gangsterov z mesta Kent, ktorí sa predtým venovali obchodu s drogami a neskôr si vyhliadli obchod so zbraňami v Partizánskom, kde postupne nakúpili tri desiatky už raz znefunkčnených zbraní.

Cudzinci, ktorí boli občanmi niektorého zo štátov Únie, si u nás mohli nakúpiť expanzné zbrane pomerne jednoducho ešte do júla 2015. Stačilo, ak v obchode ukázali doklad totožnosti a mali dostatok peňazí. Ministerstvo vnútra potom zákon zmenilo a dnes je u nás legislatíva jednou z najprísnejších.

Čiastočne to bolo na nátlak Bruselu, no čiastočne aj preto, že s expanznými zbraňami u nás po lesoch behajú členovia polovojenských organizácií. „Slovensko bolo v minulosti zásobovačom expanzných zbraní pre celú Európu,“ priznával minister vnútra Robert Kaliňák.

Dnes sa Slováci vlastniaci expanznú zbraň musia registrovať na polícii a cudzinci musia pri kúpe dokázať, že majú od svojich úradov špeciálne povolenie na dovoz expanzných zbraní. Na jeho základe im potom musia slovenskí policajti vydať sprievodný list. Obchody so zbraňami odvtedy hovoria, že nákupy takýchto zbraní cudzincami sa prakticky skončili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie