Denník N

Slovensko si prvýkrát môže požičať za záporný úrok

Foto - TASR
Foto – TASR

V pondelok si Slovensko bude požičiavať peniaze od investorov na dva roky, môže ich dostať za záporný úrok.

Slovensko patrí medzi zopár krajín v eurozóne, ktoré už majú záporné výnosy na dlhopisoch. V praxi to znamená, že investori akceptujú nielen to, že za dlhopis nič nedostanú, ale ešte si za to aj zaplatia. Sú teda ochotní platiť za to, že požičajú peniaze štátom.

V prípade Slovenska to podľa Bloombergu platí pri dvojročných dlhopisoch. Porovnanie ukazuje, že záporné úroky pri takejto splatnosti má aj Nemecko, Fínsko, Holandsko, Rakúsko, Belgicko a Francúzsko.

Takto sa úročia už skôr vydané dlhopisy, s ktorými sa obchoduje na takzvanom sekundárnom trhu. V prípade nemeckých, fínskych či holandských dlhopisov sú investori ochotní akceptovať záporný výnos aj pri dlhších splatnostiach.

Krajiny ako Taliansko a Španielsko, ktoré sa ešte pred tromi – štyrmi rokmi zmietali v dlhovej kríze, by si teraz vedeli napríklad na dva roky požičať peniaze za úrok len tesne nad nulou.

,,Dôvod treba hľadať v politike Európskej centrálnej banky,“ hovorí analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. Keď si banky uložia peniaze v centrálnej banke, platia jej za to ročný úrok 0,2 percenta.

Za normálnych okolností by im mala za úložky platiť práve centrálna banka. No banky chce prinútiť k tomu, aby si peniaze neukladali až v takej miere u nej, ale radšej ich požičali firmám a domácnostiam. Tie by viac investovali a míňali, a to by pomohlo znížiť riziko prepadu cien v eurozóne.

ECB preto odštartovala tento týždeň v pondelok aj veľký program nákupov dlhopisov. A aj to tlačí na znižovanie úročenia dlhopisov.

A prečo sú investori ochotní vôbec kupovať dlhopisy s negatívnym výnosom? Pretože potrebujú peniaze niekam bezpečne uložiť, a ak nájdu vysoko likvidné dlhopisy hoci aj so zápornou sadzbou, ktorá je nižšia ako záporná sadzba ECB, tak si ich jednoducho kúpia.

Budúci pondelok si Slovensko bude od investorov požičiavať peniaze na dva roky. Prvýkrát je tak blízko tomu, že si môže od nich požičať peniaze prostredníctvom dlhopisov za záporný úrok.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie