Denník N

Najväčšou výhodou Apple Watch je iPhone (+ porovnanie s inými)

Hlavnou slabinou hodiniek, ktoré predstavila spoločnosť Apple, je slabá výdrž ich baterky. Na rozdiel od konkurencie však stopercentne spolupracujú s iPhonom.

Apple čakala na predstavenie svojich hodiniek pomerne dlho. V tejto kategórii už nájdete mnoho produktov od iných spoločností, ako je napríklad Samsung, Motorola, Huawei, či od iných, menších výrobcov. Všetky dokážu zobraziť čas, vaše notifikácie, odmerať kroky a niektoré dokonca zistia aj váš tep, či to, ako ste spali.

Toto vedia aj nové hodinky od Apple. Otázka teda znie: V čom sú Apple Watch iné, alebo prelomové?

Nie je to ich systém ovládania, dokonca ani grafika prostredia, aj keď tie sú určite odlišné ako v prípade konkurenčných produktov. To, čo robí Apple Watch hodinkami, ktoré sa budú predávať ako teplé rožky, je dokonalá spolupráca s iPhonom.

Žiadny iný konkurenčný produkt totiž neponúkne takú prepracovanú a hlavne hladko fungujúcu spoluprácu s týmto ikonickým smartfónom. Ten patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie smartfóny, Apple ich predala už viac ako 700 miliónov.

Prepojenie s iPhonom

Apple Watch budú schopné zobraziť notifikácie takmer z každej aplikácie, ktorá ich zobrazuje na vašom iPhone. S notifikáciami tiež budete vedieť aj priamo pracovať.

Jednoducho tak budete vedieť odpovedať na správu z messengera alebo na SMS správu či nový e-mail. Samozrejme, na takomto malom displeji nie je pohodlné písať dlhé texty, a tak si budete musieť vystačiť s krátkymi prednastavenými odpoveďami, smajlíkmi či malými kresbami, ktoré môžete nakresliť priamo na displeji.

Vďaka integrovanému mikrofónu a reproduktoru môžete odpovedať aj na prichádzajúci hovor.

Ďalším aspektom využitia hodiniek sú fitness funkcie. Vďaka akcelerometru a gyroskopu sú hodinky schopné merať vaše denné aktivity, ale aj všetky športové aktivity, ako je napríklad beh, bicyklovanie a podobne. Viete tak napríklad okrem krokov, spálených kalórií a prejdenej vzdialenosti zmerať aj intenzitu vášho cvičenia, čomu pomáha integrovaný senzor srdcovej frekvencie.

Ak by ste však chceli svoje Apple Watch zobrať na plávanie, radšej to nerobte. Hodinky od Apple nie sú vodotesné a poradia si iba s pošpliechaním. Veľkým sklamaním je tiež výdrž baterky, ktorá sa bude pohybovať na úrovni jedného dňa.

Aké hodinky od Apple si vybrať, ak sa pre ich kúpu rozhodnete? K dispozícii budú tri druhy, pričom každý bude v predaji v menšej, dámskej verzii s priemerom 38 milimetrov a vo väčšej, pánskej verzii s priemerom 42 milimetrov.

Inteligentné hodinky
  • Apple Watch
    Cena: od 349 dolárov
    Plusy: výborne kompatibilný s Apple iPhone, prepracované ovládanie, výborný displej
    Mínusy: vysoká cena, slabá výdrž batérie, nízka vodeodolnosť
  • Huawei WatchHuawei Watch
    Čínska spoločnosť Huawei modelom inteligentných hodiniek prekvapila. Vyzerajú nádherne a luxusne, a používajú operačný systém Android Wear. Nie sú teda kompatibilné s iOS.
    Cena: nezverejnená
    Plusy: luxusný vzhľad, pripomínajú bežné hodinky
    Mínusy: nekompatibilné s iOS
  • Samsung Gear SSamsung Gear S
    Nikto nemá toľko inteligentných hodiniek v ponuke ako Samsung. S modelom Gear S môžete aj volať. Nepotrebujete na to smartfón, majú vlastnú nano SIM kartu.
    Cena: 359 €
    Plusy: možnosť priameho telefonovania, výdrž
    Mínusy: kompatibilné len so smartfónmi Samsungu, priveľké
  • Pebble TimePebble Time
    Toto sú najúspešnejšie hodinky na crowdfundingovej platforme Kickstarter v celej histórii tejto platformy. Ponúknu výdrž sedem dní, farebný E-Ink displej, ktorý je stále zapnutý. Spolupracujú s Androidom, ako aj iOS.
    Cena: 199 USD
    Plusy: výdrž, farebný E-Ink displej
    Mínusy: dizajn nemusí osloviť každého, nezavoláte si z nich

Od 349 dolárov

Základné hodinky Apple Watch, ktoré sú tvorené kombináciou hliníka a plastového (gumeného) náramku, nesú označenie Apple Watch Sport a ich cena sa začína na 349 dolároch za 38-milimetrový model, pričom väčší model bude o 50 dolárov drahší. Ak by ste si chceli dopriať trochu viac luxusu, sú tu pre vás Apple Watch, ktoré za 549 dolárov (38 milimetrov) ponúknu zafírové sklo a oceľové telo.

Úplnou špičkou sú hodinky Apple Watch Edition, ktoré sú vyrobené z 18-karátového zlata a ich cena sa začína na 10-tisíc dolároch. Tieto hodinky však budú vyrobené iba v obmedzenom počte.

Majú budúcnosť?

Inteligentné hodinky budúcnosť určite majú. Máte ich stále na ruke a nemusíte ich hľadať ako smartfón, ktorý vždy niekam odložíte.

Spoločnosť Apple ukázala svoj pohľad na tento trend, ale stále nemáme pocit, že by diktovala smer. Osobne si preto počkáme na druhú verziu hodiniek od Apple, ktorá hádam prinesie hlavne vyššiu výdrž a vodotesnosť. Toto sú dve vlastnosti, ktoré tej súčasnej skutočne chýbajú.

Autor je redaktorom portálu TECHBOX.sk

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie