Denník N

Nie všetky zásnuby sa končia svadbou. Ako je to, keď žena utečie od oltára

Ilustračné foto z filmu Nevesta na úteku (1999).
Ilustračné foto z filmu Nevesta na úteku (1999).

Zmes šoku, hnevu, bolesti, údivu – tak sa končieva zrušenie svadby na poslednú chvíľu. Niekedy je to však lepšie riešenie.

Mala už za sebou predsvadobnú manikúru aj pedikúru. Z práce odchádzala so žartovnou poznámkou, že po návrate zo svadobnej cesty ju bude treba oslovovať pani. V dome jej rodičov spali na karimatkách svadobčania z Moravy a jej sestra a švagor s tromi deťmi práve v Londýne sadali do lietadla, aby sa dostavili na sobáš. V komore bolo uložené víno a iný alkohol. Vtedy im to povedala.

„Na to, ako sa zatvárila moja mama, nikdy nezabudnem. Bola to zmes šoku, hnevu, bolesti, údivu. Otec sa len smial, ale myslím, že to tiež bolo zo šoku,“ rozpráva 31-ročná Dana (nie je to pravé meno) dva roky po tom, čo necelých 48 hodín pred svadbou oznámila rodičom, že si to rozmyslela. A to ju ešte čakal rozhovor s „ex-nastávajúcim“, čo je pojem, ktorým označuje svojho vtedajšieho snúbenca.

Úľava na oboch stranách

„Keď som mu povedala, že svadbu ruším, že ho nechcem a že ma to mrzí, ale neurobím takú veľkú chybu, zdalo sa mi, že mu vlastne odľahlo,“ zverila sa. Dôvod, prečo svadbu odvolala na poslednú chvíľu, hľadá celý ten čas. „Viem, že odpoveď ‚mala som pocit, že to nie je správne‘ je veľmi všeobecná. Keď sa na to pozerám dnes, som presvedčená, že som ho neľúbila tak, aby som s ním chcela byť celý život. Akokoľvek lacno to znie, nebol tým pravým. A zrejme ani ja. On už sa stihol oženiť, čochvíľa bude otcom.“

Chodili spolu od druhého ročníka vysokej školy, pre oboch išlo o prvý vážny vzťah. Keď si obaja po škole našli prácu v Bratislave, bývali spolu. „Poznali sme sa desať rokov, posledný rok a pol sme boli zasnúbení, nikdy sme nemali konflikty o zásadných veciach, mali sme rovnaké záujmy, vedeli sme, koľko chceme detí, mali sme vyhliadnutý pozemok na dom. Pre okolie sme boli sympatický mladý pár. O to väčšie bolo jeho zdesenie,“ priznáva Dana.

Momentálne žije sama, len nedávno splatila rodičom náklady na svadbu. „Pochádzam z tradičnej rodiny, naši pozvali 150 hostí aj folklórnu skupinu,“ vysvetľuje. Domov, do malej dediny na strednom Slovensku, veľmi nechodí, ľudia tam na ňu stále zazerajú.

V jej prípade zrušenie svadby napriek všetkému dopadlo relatívne dobre. Zaobišlo sa to bez veľkých scén, hádok o peniaze či svadobné dary, dožadovania sa vrátenia snubného prsteňa a preklínania. Zostal len trpký pocit, ktorý neosladila ani skutočnosť, že urobila správnu vec.

Ilustračné foto: Flickr/Tim Schneider CC
Ilustračné foto – Flickr/Tim Schneider (CC)

Je to ojedinelé

Podľa amerických štatistík sa okolo 13 percent zasnúbení neskončí svadbou, čo však zahŕňa aj situácie, keď sa pár rozíde ešte pred stanovením dátumu svadby. Na Slovensku sa svadby rušia ojedinele. Napríklad matrika v Trnave zapísala v minulom roku 412 svadieb, 10 párov si to rozmyslelo. V roku 2014 zrušili päť a v roku 2015 sedem sobášov. Podobne sa vyjadrili aj na matrikách v iných mestách; v niektorých presnú štatistiku nemajú, ale matrikárky si na prípady zrušených svadieb zväčša pamätajú, lebo je to niečo nezvyčajné.

Dôvody nepoznajú. „Radšej sa nepýtame, ľuďom je to aj bez toho trápne a chcú to mať rýchlo za sebou, hlavne v menších mestách,“ hovorí matrikárka z 30-tisícového mesta.

„V mojej praxi som za 18 rokov stretla asi 45 ľudí, ktorí odvolali svadbu na poslednú chvíľu. Bolo medzi nimi viac žien, hlavne v posledných rokoch,“ rozpráva kanadská rodinná a manželská terapeutka Ella Hoffmannová. Od roku 2014 žije v Izraeli, predtým mala prax v Kanade aj vo Francúzsku. „Myslím, že to súvisí aj s tým, že ženy sú stále menej pod tlakom okolia, aby sa vydali či aby zotrvávali vo vzťahu, ktorý im nevyhovuje a nenapĺňa ich, len preto, že sa to od nich očakáva. A netreba tiež zabúdať na to, že v dnešnom svete žena bez muža nie je stratená.“

Na otázku, prečo ženy zistia, že tento partner nie je pre ne vhodný, až keď im už pomaly začínajú znieť svadobné zvony, Hoffmannová odpovedá: „Nemyslím si, že ide o nejaké náhle precitnutie, azda s výnimkou prípadov, keď sa o svojom nastávajúcom tesne pred svadbou dozviete napríklad, že má dieťa s inou ženou alebo sedel vo väzení či má obrovské dlhy a tajil vám to.

Ide skôr o narastajúcu istotu, že niečo nie je správne. Môže to stupňovať stres z prípravy svadby, nutnosť robiť spoločné rozhodnutia, ale aj kompromisy, ako napríklad koho pozvať a koho nie, aké menu podávať, svadobné zvyky ktorej rodiny prebrať a podobne. Tam sa, prirodzene, objavia spory až hádky, ktoré však drvivá väčšina párov viac-menej zvládne – alebo ich intenzitu a závažnosť ignoruje a potom sa dostávame k tomu, že máme rozvody do roka od svadby.“

Načo sú dobré zásnuby

Hoffmannová si myslí, že ak má žena či muž naozaj nástojčivý pocit, že sobáš je predčasný, boli doň vmanipulovaní, ich city k partnerovi ochladli alebo už vopred vedia, že nedodržia manželské sľuby, je férovejšie priznať sa, aj keď to okolie bude považovať za škandál, partnerka či partner za neodpustiteľnú krivdu a bude ich to stáť nemálo peňazí aj vysvetľovania a ospravedlňovania.

„Zdalo sa mi, že je lepšie, keď to poviem pred svadbou, ako to prehltnúť a potom sa možno trápiť a neskôr hľadať zámienky, ako z toho vzťahu von. Viem, že sú ľudia, čo ma považujú za nezodpovednú, sebeckú, neschopnú dodržať sľub, a viacerí mi to aj povedali. O čo lepšie by však bolo, keby sme sa neskôr rozviedli a možno by tam už bolo aj dieťa?“ pýta sa Dana.

Manželskí poradcovia často hovoria, že obdobie medzi zásnubami a svadbou, ktoré sa v minulosti viac dodržiavalo a malo väčšiu vážnosť, je opodstatnené. Bol to rok či rok a pol, keď sa pár sústreďoval na zásadný míľnik vo svojom živote, mnohé sa vyjasňovalo, vyšlo na povrch, ukázali sa trhliny aj sila spojenia. Niekedy to dopadlo tak, že sa svadba odvolala, v extrémnom prípade aj na poslednú chvíľu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie