Denník N

Nerobme z extrémistov obete

Prosím?! Sulík víta zámer zakročiť proti extrémizmu, ale, ako píše, „len v hraničných prípadoch“. Má snáď pocit, že dnes sú postihované aj nejaké iné?

Autorka je ministerkou spravodlivosti

Asi sa zhodneme na tom, že miera nenávisti a agresie v spoločnosti a na internete prekračuje únosné hranice. Útoky na česť, dôstojnosť, vyhrážky násilím či dokonca smrťou nie sú výnimkou.

Tiež sa asi zhodneme na tom, že trestné činy extrémizmu a rasovo motivované trestné činy nie je ľahké dokázať a že na ich objasnenie je potrebná skúsenosť a špecializácia. Pretože nie každý nenávistný prejav je trestný čin a extrémisti majú tiež právnikov. A „hrdinov“ tvrdiacich, že ich profil na facebooku nie je ich, a že ten nenávistný koment napísal niekto cudzí, je tiež dosť.

Dlho sme počúvali odborníkov na extrémizmus, ktorí z praxe poukazovali na nedokonalosti legislatívy. Preto sme na jeseň minulého roka pripravili novelu trestných kódexov, v štandardnom legislatívnom procese ju predložili do parlamentu, a preto ju aj poslanci v závere roka veľkou väčšinou schválili.

Zaplátali sme ňou niekoľko dier, ktoré bránili v trestaní existujúcich trestných činov. Konkrétne išlo napríklad o dokazovanie rasovej motivácie činu. Na to, aby bolo možné trestný čin klasifikovať ako rasovo motivovaný, už nie je nevyhnutná len skutočná, ale aj domnelá príslušnosť jednotlivca alebo osôb k niektorej rase, národu, národnosti a etnickej skupine. Trestná je po novom nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia.

Zaviedli sme skutkovú podstatu nového trestného činu apartheidu a upravili sme aj definíciu extrémistického materiálu. Dnes sa už rasovým útokom venuje špeciálny útvar polície, špeciálna prokuratúra a rozhoduje o nich špecializovaný trestný súd. Lebo aj toto je jeden z výsledkov novely a verím, že prispeje k zjednoteniu postupov a k odstráneniu najčastejších problémov s výkladom a aplikáciou extrémistickej legislatívy.

V uplynulých dňoch sme od spomenutých zložiek zaregistrovali niekoľko vznesených obvinení. Mnohí s úľavou hovoria, že už bol najvyšší čas. Nie však Richard Sulík. Ten „zhodou okolností“ v rovnakom čase vyšiel, naopak, s tvrdením, že hlasovanie poslancov strany SaS za protiextrémistickú novelu považuje za chybu, lebo vraj „nedocenili dostatočne dobre význam tohto zákona“.

Prosím?! Sulík víta zámer zakročiť proti extrémizmu, ale, ako píše, „len v hraničných prípadoch“. Má snáď pocit, že dnes sú postihované aj nejaké iné? Takže keď dobre čítam toto jeho vyjadrenie, zámer áno, ale len pokiaľ sa nič nedeje. Keď sa už niečo začne diať, on zatiahne ručnú brzdu, že takto to nemyslel a nemyslí.

Faktom je, že novela trestných kódexov je dnes, aj vďaka poslancom za SaS, na Ústavnom súde. Nie však ako celok, len v časti, ktorá rozširuje trestný čin podnecovania do nenávisti a hanobenia osôb aj pre ich „politické presvedčenie“ a ktorá rozširuje trestnosť hlásania nenávisti aj „voči inej skupine osôb“.

Podľa navrhovateľov podania ide o nejasnú formuláciu, ktorá pripúšťa príliš voľné uplatnenie. Pritom tieto dve otázky počas legislatívneho procesu v diskusii vôbec nezazneli. Tá sa viedla prevažne v politicko-emocionálnej rovine a, až na drobné výnimky, bez konkrétneho previazania na text novely. Čo mi je zvlášť ľúto, pretože hľadanie hraníc medzi trestnoprávnou zodpovednosťou a slobodou prejavu je úplne legitímna diskusia.

Ak by mala byť formulácia o politickom presvedčení a inej skupine dôvodom, prečo dnes Richard Sulík protiextrémistickú novelu ako celok odmieta, mohli sme si to už dávno vyjasniť. O to viac, že v nej podstata novely nespočíva.

Neadekvátne je preto aj ďalšie Sulíkovo tvrdenie, že „o novele sa málo verejne diskutovalo a niekedy je ťažké v krátkom čase novú legislatívu posúdiť“. Času na pripomienkovanie bolo habadej, lebo zákon bol predložený v štandardnom legislatívnom procese. A verejne sa mohlo diskutovať oveľa viac, keby si poslanci dostatočne robili svoju poslaneckú prácu. Ako napríklad jeho kolega Ondrej Dostál, ktorého pripomienky som akceptovala a v konečnom dôsledku tiež pomohli vylepšiť túto protiextrémistickú novelu.

Aj preto si myslím, že poslanci SaS význam novely docenili dostatočne. Problém skôr je, že hlasovaním trochu skomplikovali život svojmu predsedovi, hľadajúcemu nových voličov práve v tomto prostredí.

A práve tu si dovolím jeden apel. Ako som písala v úvode, myslím, že všetci demokraticky zmýšľajúci ľudia sa zhodneme, že extrémizmus predstavuje pre našu spoločnosť naozaj veľký problém. Dnes máme jeden nástroj, ktorý v boji s ním vieme použiť. Tak aspoň tento jeden nechajme bokom od politických sporov a osobných ambícií, aby sme nedávali ďalšiu príležitosť extrémistom robiť zo seba obete.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie