Denník N

Ako vyzerá lobing v Bratislave a prečo neprešiel zákaz hazardu

Obrázok – Soňa Ševčíková
Obrázok – Soňa Ševčíková

Pokúsili sme sa zrekonštruovať okolnosti, ktoré zachránili herne a kasína v Bratislave. Poslanci dostávali výzvy, pozvania, presvedčiť ich mal aj zvláštny prieskum.

Vzrušené debaty z posledných dní ukazujú, že Bratislavu už teraz zaujíma hazard a podľa hlasovania o ňom sa chcú ľudia rozhodovať, kto z poslancov je úplatný a koho určite už nikdy nebudú voliť.

Pozreli sme sa bližšie na to, ako prebiehalo rozhodovanie lokálnych politikov o hazarde, proti ktorému sa v petícii postavilo 136-tisíc ľudí. Skúmali sme, kto na poslancov tlačil a ako vyzerá lobing v podmienkach mestskej politiky.

Väčšina ľudí sa do príbehu zapojila až v závere a pozná až jeho koniec. Po veľmi tesnom hlasovaní prekvapivo väčšina bratislavských poslancov nepodporila zákaz hazardu v hlavnom meste.

Ten deň sa začal takto: Zamestnanci herní už od skorého rána postávali pred Primaciálnym palácom s transparentmi, vnútri sa tlačili v modrých tričkách spolu s aktivistami proti hazardu. Tí mali zasa oblečené biele tričká.

Budovu mimoriadne strážila okrem mestskej aj štátna polícia. Potom prišlo hlasovanie. A potom búrka na Facebooku.

Modlitby v kaplnke a hovorkyňa s inkvizíciou

Najväčšiu petíciu v novodobej histórii Bratislavy spustili v roku 2015 primátor Ivo Nesrovnal a starostovia mestských častí, najaktívnejšie vystupoval starosta Vajnôr Ján Mrva.

Neskôr svoju kampaň za zákaz hazardu spustili aj kresťanskí aktivisti okolo Antona Chromíka z Aliancie za rodinu. Práve týchto aktivistov z iniciatívy Zastavme hazard ukazujú zástancovia hazardnej loby ako najhoršie prejavy kampane.

„Ešte stále nemôžem uveriť. Začiatok nepripomínal zastupiteľstvo, ale inkvizíciu,“ hodnotila rokovanie Dominika Lukáčová, PR manažérka automatovej firmy Slov-Matic, známejšia ako bývalá redaktorka televízie Markíza. Upozorňovala tiež, že aktivisti slúžili v kaplnke Primaciálneho paláca omše a modlili sa pri vstupe do rokovacej sály.

Pripomeňme, že za zákaz hazardu napokon nehlasovali najmä poslanci Smeru a Skoku.

Pred budovou Primaciálneho paláca vo štvrtok protestovali odporcovia zákazu hazardu. Foto N - Matej Dugovič
Pred budovou Primaciálneho paláca vo štvrtok protestovali odporcovia zákazu hazardu. Foto N – Matej Dugovič

Emaily, listy a pozvania z Česka

Juraj Danielis z agentúry PR Clinic hovorí, že Asociácia zábavy a hier, ktorá združuje herne, nikdy nelobovala ani neorganizovala žiadne eventy a všetky aktivity boli iba o mediálnej komunikácii.

Medzi poslancami, ktorí zastavili zákaz hazardu, je aj Katarína Augustinič (predtým Lido, SaS a Skok). Hovorí, že jej denne chodilo niekoľko správ a emailov z jednej aj z druhej strany. „Že vaše deti sa vám poďakujú, ale sa to na nich odrazí. Bolo to nepríjemné. Aj asociácia herní sa s nami stále snažila kontaktovať, stále sa niekto chcel stretnúť, vysvetľovať. Povedala som im, že mám na to jasný názor.“

Jej stranícky kolega Martin Chren tvrdí, že tiež dostal viacero emailov od aktivistov proti hazardu a niekoľko desiatok telefonátov. „Po štvrtkovom hlasovaní to už prechádza do vyhrážok. Je to brutálny tlak, za všetkými hranicami prípustnosti. Vyzývali nás v emailoch, aby sme plošne zakázali celý hazard. Väčšina tých ľudí ani neboli Bratislavčania, kto posielal, evidentne išlo o organizovanú kampaň z celého Slovenska.“

Peter Beňa z iniciatívy Zastavme hazard hovorí, že poslancom posielali právne analýzy a pred hlasovaním im ešte raz napísali list, ktorý poslali poštou, aby ho v záplave iných emailov neprehliadli. Beňa tvrdí, že inak nemali dosah na to, kto všetko poslancom napíše. „Dobrovoľníci sa snažili s nimi podeliť o svoje zážitky, ale nemali sme to pod kontrolou,“ vraví Beňa.

Martin Chren hovorí, že na stretnutie ho volali aj z druhej strany – volali mu z českej PR agentúry, na ktorej názov si dnes nevie spomenúť. „Volali vlani a pred pár týždňami. Predpokladám, že ak by som sa s nimi stretol, bol by som upodozrievaný z rôznych lobistických tlakov,“ hovorí Chren, ktorý tiež nehlasoval za zákaz. Tvrdí, že jeho postoj k plošným zákazom, ktoré považuje za škodlivé, je známy od roku 2001, keď o tom písal. „Nepotrebujem, aby mi to niekto vysvetľoval. Dvakrát som ich úctivo poslal kade ľahšie.“

Aké sú počty

V bratislavskom zastupiteľstve je po posledných voľbách neprehľadná situácia, a tak nie je vždy jednoduché brať na zodpovednosť za rozhodnutia konkrétne strany. Kluby poslancov sa totiž už nevolajú po stranách, ale majú rôzne iné názvy, ako Klub pre Bratislavu (v skutočnosti Smer), Bratislava Inak (v skutočnosti najmä Skok).

Hlavnou silou, ktorá zákaz hazardu presadzovala, je Bratislavský klub, ktorý združuje viacerých nezávislých, Zmenu zdola Jána Budaja, KDH, či poslancov Národnej rady Ondreja Dostála (predseda OKS v klube SaS) a Gábora Grendela (OĽaNO-Nova).

Zo všetkých 45 mestských poslancov bolo na hlasovaní 41, na schválenie zákazu boli potrebné tri pätiny hlasov. Hlas mu dalo 24 poslancov, zvyšných 17 nehlasovalo a chýbal jeden hlas.

hazard

Poslankyňa Lucia Štasselová, ktorá zasa hlasovala za zákaz hazardu, vraví, že už viac ako rok dostáva emaily s návrhmi na stretnutie aj upozornenia, že petícia je protiprávna, dajú ju na Ústavný súd a budú to vyhodené peniaze. Tesne pred štvrtkovým hlasovaním jej tiež volal niekto z Česka a žiadal stretnutie.

Dominika Lukáčová, ktorá dnes komunikuje za asociáciu herní, hovorí, že s poslancami komunikovali cez emaily. „Poslali sme im asi štyri alebo päť emailov, lebo pán Chromík a jeho iniciatíva Zastavme hazard prostredníctvom rôznych videí a eventov vyzývala ľudí, aby spamovali emailové schránky poslancov. My sme, naopak, poslali racionálne argumenty.“

Kampaň robili aj starostovia a primátor, vidno ich bolo už pri posledných parlamentných voľbách, keď zbierali podpisy pod petíciu. Pohádali sa, keď sa niekde stratili desaťtisíce podpisov z petície, a dodnes nie je jasné, či za to mohol primátorov magistrát, alebo starostovia, ale do záverečného hlasovania už išli spolu.

Prieskum agentúry Polis pre Asociáciu hier a zábavy
Prieskum agentúry Polis pre Asociáciu zábavy a hier

Prieskum s navádzajúcimi otázkami

Aké boli argumenty hazardu? Napríklad ten, že táto oblasť zamestnáva až 14-tisíc ľudí. Alebo ten, že počet automatov postupne klesá a že oficiálne potvrdených závislých od hrania sú len stovky.

Silnou zbraňou lobby za hazard boli prieskumy verejnej mienky. Najmä ten od agentúry Polis Jána Baránka.

Asociácia hier pred hlasovaním upozorňovala, že veľká väčšina oslovených ľudí sa obáva, že po zákaze hazardu vzniknú nelegálne herne.

Ako však k takémuto záveru prišli? Nie jednoduchými otvorenými otázkami.

Otázka z prieskumu presne znela: „Myslíte si, že úplný zákaz legálnych herní a kasín je spúšťačom pre vznik nelegálnych herní a kasín ovládaných podsvetím?“

Pri samotnom zákaze hazardu sa zasa agentúra jednoducho neopýtala, či je respondent za alebo proti. Otázka znela: „Pokiaľ mesto formou VZN úplne zakáže hazard na území hlavného mesta, mesto príde ročne o viac ako 3 milióny eur a asi bude čeliť aj mnohým žalobám, pretože hazard na území Slovenska je len prísne regulovaný, ale nie zakázaný. Bolo by úplné zakázanie hazardu na území mesta z tohto pohľadu podľa vás správne?“

Prieskum agentúry Polis pre Asociáciu zábavy a hier
Prieskum agentúry Polis pre Asociáciu zábavy a hier.

Prieskum mediálne spracovala firma Dynamic Relations. Jej majiteľ Karol Wolf hovorí, že pre asociáciu iba spravili výstup z prieskumu.

Málo známa stránka Schöne Náci Paparazzi píše, že si pripravila vlastný prieskum u agentúry Focus, podľa ktorého bolo 52 percent ľudí za úplný zákaz herní, no pri otázke, či by názor zmenili, ak by mesto prišlo o milióny eur, zákaz už chcelo iba 45 percent ľudí.

Poslanci v Carltone a zákaz potratov

Najmä v závere sa presviedčanie o hazarde rozdelilo na dve vetvy – významnú časť tvorila argumentácia, že v Bratislave by mali zostať aspoň kasína v hoteloch, kam nechodia chudobní gambleri, ale turisti, ktorí majú toto hobby pod kontrolou.

Pred poslancami vystúpil aj spolumajiteľ hotela Carlton Erik Mikurčík a poslancom odkázal, že kasíno je zábava, a nie gambling. Kritizoval, že herne neregulovane rástli a teraz chcú poslanci zo dňa na deň zrušiť všetko. „Musíte nás vyňať…“ hovoril za hotely.

Mimo kampane herní urobil Carlton svoju vlastnú presviedčaciu akciu, stretnutie s poslancami v hoteli. Zúčastnili sa ho traja poslanci: Radovan Jenčík a Slavomír Drozd (Smer), ktorí sa obaja pri hlasovaní zdržali a zákaz tak odmietli, a Peter Hochschorner, ktorý hlasoval za zákaz hazardu.

„Bolo to hlavne o Carltone. Majitelia hovorili, čo zákaz kasína spôsobí prevádzke hotela. Vysvetľovali, že sú súčasťou Bratislavy a pomáhajú pri organizovaní rôznych akcií, ako sú Vianočné trhy,“ vraví Drozd, ktorého podľa vlastných slov stretnutie s majiteľmi hotela nijako neovplyvnilo. „Už predtým som mal svoj názor. Som proti absolútnym zákazom aj pri alkohole, fajčení a potratoch,“ hovorí. „Sú to také závažné veci, že tieto absolútne zákazy by v našej spoločnosti nemali byť, vieme, čo prohibícia v minulosti spôsobovala, zákaz potratov v Írsku, Poľsku, ako to potom riešili ženy.“

Jenčík hovorí, že vždy chce počuť oba názory. „Odzneli tam veci, ktoré normálne človeku nenapadnú. Ako môže nejaký zákaz bez komunikácie poškodiť druhú stranu.“ Tvrdí, že od začiatku hovoril, že zákaz kasín je nezmysel.

Rýchla zmena názoru a poslanec na infúziách

Pri hlasovaní o zákaze hazardu v Bratislave v skutočnosti nikto z poslancov nehlasoval proti. Stačilo, že jedna skupina sa zdržala a druhá sedela v sále, len nehlasovala.

Poradca primátora Adam Znášik poslancom, ktorí zákaz hazardu nepodporili, na Facebooku pripomenul, že predtým hlasovali inak. „Nemyslím si, že úplný zákaz hazardu je najlepšia možná vec na svete. Ale tú petíciu za úplný zákaz hazardu podpísali komplet všetci poslanci MsZ, jednomyseľne posunuli návrh VzN do hlasovania potom zrazu zistili, že sú pod strašlivým tlakom zlovoľných živlov, ktoré ich tlačia do takéhoto rozhodnutia. Tak by som nabudúce odporučil nepodpisovať petície, s ktorými nesúhlasia.“

K tomu štyria poslanci na rokovanie vôbec neprišli. Medzi nimi aj dnešný kandidát na bratislavského župana Jozef Uhler. V ten deň dal na Facebook svoju fotografiu na posteli a napísal, že pre zapálený nerv skončil na infúziách.

Po kritike Uhler sľubuje, že na ďalšie hlasovanie príde a bude hlasovať za zákaz. Odmieta, že by sa predtým zľakol. „Chcem potvrdiť, že ja si ctím mandát od takmer 100-tisíc Bratislavčanov a budem hlasovať v súlade so znením petície. Účasť na poslednom mestskom zastupiteľstve mi, žiaľ, znemožnil zdravotný stav, na mojom postoji sa však nič nezmenilo,“ oznamuje Uhler na Facebooku.

Primátor: Hlasovanie zopakujeme

Hoci zákaz hazardu v Bratislave zatiaľ neprešiel, bude sa o ňom rozhodovať opäť. Primátor Ivo Nesrovnal v pondelok oznámil, že návrh opäť predloží.

Sedemnásti poslanci, ktorí ho na štvrtkovom zastupiteľstve nepodporili, stále trvajú na tom, aby zo zákazu vypadli napríklad kasína. Ak sa to neosvedčí, o rok by už vraj boli aj za úplný zákaz hazardu. Tvrdia, že chcú rokovať o podmienkach a zbierajú podpisy na mimoriadne zastupiteľstvo.

Hovorkyňa Lukáčová vraví, že ak nariadenie schvália v opakovanom hlasovaní, zástupcovia herní sa obrátia na súd.

„Zákon o hazardných hrách hovorí jasne, že zastupiteľstvo môže prijať nariadenie na základe petície. To sa nestalo. Je to vybavená vec. Pokiaľ chcú prijímať nejaké ďalšie VZN na zákaz hazardu, musia znovu urobiť petíciu.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hazard v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie