Denník N

Aj depresia má pozitívnu stránku: pomáha nám vzdať sa cieľov, ktoré sú nedosiahnuteľné

Ladislav Mednyánszky: Melanchólia. Foto – webumenia.sk
Ladislav Mednyánszky: Melanchólia. Foto – webumenia.sk

Autori výskumu terapeutom radia, aby sa neusilovali o okamžité odstránenie symptómov spojených s depresiou, pretože tak klienta pripravujú o možnosť uvedomiť si, že ciele, o ktoré sa usiluje, sú nedosiahnuteľné a mal by sa ich vzdať.

Viaceré reklamné slogany a nadšení spíkri nás zásobujú motivačnými posolstvami, že ak budeme dostatočne usilovní a vytrvalí, „nič nie je nemožné“.

Hovoria, že negatívne emócie sú priznaním zlyhania a prekážkou toho, aby sme „dokázali veľké veci“.

Lenže negatívne emócie, ako sú strach, úzkosť alebo smútok, plnia dôležitú evolučnú funkciu. Predstavte si, ako ťažko by sa orientovalo vo svete, v ktorom by sme nevedeli vyjadriť smútok, lebo sa rozpadol náš dlhoročný vzťah, či úzkosť a strach, ak by proti nám na ulici pochodovali fašisti.

Uvedené emócie sú návody na to, ako sa máme správať: pod vplyvom strachu nebezpečnú lokalitu rýchlo opustíme, aby sme sa vyhli prípadnému konfliktu. Slzami v očiach a schúlenou postavou si zase vypýtame láskavé zaobchádzanie priateľov, ktorí nám pomôžu s trápením.

Depresia, užitočný alarm

Zdá sa, že depresia (F32) – porucha, ktorá sa prejavuje zhoršenou náladou, zníženou energiou, nízkou sebadôverou či záujmom o aktivity, ktoré si človek bežne užíva – nemôže plniť žiadnu užitočnú funkciu.

Podľa psychologičky Kathariny Koppeovej z Univerzity Friedricha Schillera v nemeckej Jene a jej kolegu Klausa Rothermunda to tak nie je. Autori tvrdia, že depresívne stavy človeku umožňujú uvedomiť si, aby cieľ, o ktorý usiluje, no nedarí sa mu ho naplniť, nechal tak a sústredil sa radšej na niečo iné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie