Denník N

Župné koalície SaS, OĽaNO, KDH sú v hre, SMK najprv rokuje s vládnym Mostom

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nefašistická opozícia by mohla v župných voľbách vo väčšine krajov spolupracovať. Jej spolupráca s SMK je však otázna, keďže po rokoch vzájomného napádania rokuje o spojenectve s Mostom-Híd.

Opozičné strany SaS, OĽaNO a KDH sa v najbližších týždňoch môžu dohodnúť na spolupráci pred novembrovými župnými voľbami. Pointa? Nekonkurovať si navzájom a v ideálnom prípade aj stavať koalície. Dohoda by sa mohla týkať väčšiny krajov, opozičné strany pripúšťajú možnosť, že aj všetkých.

„Mojím cieľom je, aby sme dali dokopy koalíciu OĽaNO, SaS, KDH a SMK. Spečatiť by sme to mali v najbližších dňoch, o konkrétnych kandidátoch budeme hovoriť potom,“ hovoril líder OĽaNO Igor Matovič Denníku N.

Rokovania potvrdili aj ostatné strany. „Vyjadrím sa k tomu, keď bude dohoda uzavretá. Robíme na tom, a keď to bude uzavreté, samozrejme, že dáme vedieť,“ vraví predseda SaS Richard Sulík.

Predseda mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina vraví, že stále považujú za strategické, aby sa jeho strana dohodla so SaS a OĽaNO. Či sa dohoda podarí, však zatiaľ nevie.

Minimálny variant: Nerobme si zle

Rozhovory nesmerujú k celoslovenskej koalícii, ale k tomu, aby sa strany dohodli, kto kde postaví kandidátov na županov. V prípade, že je to pre nich výhodné, sa do koalície zapoja, v prípade, že nie, takejto koalícii nebudú konkurovať. Príkladom môže byť Bratislava a pravdepodobný kandidát SaS s podporou OĽaNO Juraj Droba, ktorého KDH nepodporí, v kraji však vlastného človeka nepostaví.

SaS má záujem najmä o Bratislavský (poslanec Národnej rady Droba), OĽaNO zasa o Trnavský kraj, kde od roku 2006 vedie samosprávny kraj Tibor Mikuš (s podporou Smeru). V prípade Trnavy sa už Obyčajní ľudia dohodli na podpore Jozefa Viskupiča so SaS a predbežne už aj s KDH a dokonca aj s Borisom Kollárom.

Jozef Viskupič chce byť predsedom Trnavského samosprávneho kraja. foto - TASR
Jozef Viskupič chce byť predsedom Trnavského samosprávneho kraja. Foto – TASR

KDH má záujem hlavne o Prešovský a Žilinský kraj. V Prešovskom by mohlo do volieb postaviť napríklad primátora Levoče Milana Majerského, pred časom sa hovorilo aj o podpredsedovi kresťanských demokratov Pavlovi Zajacovi. Pri Žiline sú ešte v hre záujmy OĽaNO, keďže sa ako o možnej kandidátke hovorí aj o Erike Jurinovej. Strany nemajú jasných kandidátov v Trenčianskom, Košickom ani Nitrianskom kraji. Pri Banskej Bystrici zrejme podporia kandidáta s najväčšími šancami. V tejto chvíli nie je jasné, či pôjde o podnikateľa Jána Luntera, ktorý kandiduje ako nezávislý, prípadne o poslanca SaS Martina Klusa.

SMK najprv skúsi Most

Či dohoda SaS, OĽaNO, KDH vôbec vznikne, ešte nie je úplne isté, neoficiálna odpoveď všetkých strán zatiaľ znie: „Pravdepodobne áno.“ Druhou otázkou je, či sa k dohode pripojí mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK).

„Máme trochu problém s SMK, nie ľudsky, ale politicky. Nie sme si celkom istí, ako je to s lojalitou SMK voči tomuto štátu,“ hovorí líder KDH Alojz Hlina.

„Zatiaľ žiadne oficiálne rokovania nie sú, ale viem o tom a je to jedna z možností,“ reaguje zasa na informácie o spolupráci člen predsedníctva SMK Gyula Bárdos.

Spolupráca opozície s SMK však teraz závisí predovšetkým od toho, či táto strana bude v župných voľbách spolupracovať s vládnym Mostom-Híd.

Doteraz spolu tieto strany nedokázali riadne komunikovať a bežne sa napádali. Minulý piatok sa však po dlhom období stretli štvorčlenné delegácie oboch strán, aby o spolupráci pred župnymi voľbami hovorili. Rokovania dopadli pomerne nádejne, politici sa nepohádali a rozišli sa s tým, že budú v rozhovoroch pokračovať. Aj v prípade týchto strán sa ako o možnom kompromise hovorí, že proti sebe nebudú stavať kandidátov, ak už sa nedohodnú na vzájomnej podpore.

SMK má záujem o podporu Mosta v Trnavskom kraji, kde chce nominovať expredsedu strany Józsefa Berényiho, Most by mohol mať záujem o podporu SMK v Nitrianskom kraji. Tam naposledy za túto stranu kandidoval Tomáš Galbavý, ktorý mal podporu viacerých pravicových strán. Keďže v Nitrianskom kraji sa chystá kandidovať Kotlebov podpredseda Milan Uhrík, aj v ňom by mohlo dôjsť k väčšiemu spájaniu strán.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie