Denník N

Bloger presvedčivo spochybnil odvodový bonus, Sulík sľubuje odpoveď s novými dátami

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sulíkov odvodový bonus má miliardovú chybu, upozornil bloger Marian Jánoš.

Sulíkov odvodový bonus má miliardovú chybu, lebo ráta s nereálnymi príjmami pracujúcich, tvrdí bloger Marian Jánoš. Nemôže preto platiť, že keby sa jedného dňa zaviedol, jeho vplyv na rozpočet by bol neutrálny a nezadlžoval by tak budúce generácie.

Jánoš spochybňuje Sulíkov predpoklad, že priemerný príjem 2,36 milióna pracujúcich v roku 2014 bol 964 eur mesačne. Takýto údaj o priemernom zárobku sedí pre zamestnancov firiem (akcioviek, eseročiek), no príjmy živnostníkov a ich zamestnancov sú menšie. Vyplýva z toho, že odhad príjmov z daní a odvodov, s ktorým Sulíkova koncepcia ráta, je chybný a peňazí na rozdávanie v podobe samotného odvodového bonusu je v skutočnosti menej.

Jánoš (34) pracuje ako finančný manažér, vyštudoval finančný manažment na Fakulte manažmentu UK a všeobecné lekárstvo na Lekárskej fakulte UK.

Odvodový bonus je Sulíkovou reformou daní a odvodov. Vydal o ňom už tri knižky, tú tretiu napísal s Jozefom Mihálom, vychádzali v nej z údajov za rok 2014. (Mihál z SaS už vystúpil.)

Richard Sulík, ktorý očakáva, že Jánoš napíše ešte o odvodovom bonuse možno ďalšie dva blogy, na kritiku odpovedá – počkajme si ešte na dáta za rok 2016, potom prerátame aj sporný rok 2014.

Čo je vlastne odvodový bonus

Hviezdne časy odvodového bonusu boli za vlády Ivety Radičovej, keď jeho zváženie pretlačila SaS do programového vyhlásenia. Dokonca sa takmer zaviedla superhrubá mzda, no keďže vláda predčasne skončila, odvodový bonus sa nekonal.

Opozičná SaS oficiálne považuje odvodový bonus za jednu zo svojich priorít, no jeho presný mechanizmus už nie je verejne známy. Preto ho pripomíname skôr, ako podrobnejšie opíšeme kritiku blogera Jánoša a reakcie Sulíka a Mihála.

Sulíkova idea je pomerne jednoduchá. Každý občan by mal po celý svoj život nárok na základnú štátnu dávku. Pre ľudí nad 15 rokov by bola najviac vo výške životného minima (zhruba 200 eur), pre deti by bola nižšia, no v takej sume by sa nevyplácala, toto ešte nie je odvodový bonus. Okrem toho by boli aj tri mimoriadne štátne dávky – materská, pre osamelého rodiča a pre invalida.

Každému občanovi by sa vyrátal odvodový bonus, čo je vlastne súčet týchto štátnych dávok (prípadne len základná dávka) znížený o 10 percent vlastných príjmov občana (to je superhrubá mzda, príjmy z prenájmu a podobne). Z odvodového bonusu by sa platila daň aj odvody.

Vymeriavacím základom pre daň aj odvody by bol súčet odvodového bonusu a príjmov občana. Daň z príjmov by bola vo výške 19 %, solidárny odvod by bol 10 % a zdravotný odvod 9 %.

Daň by sa platila z celého základu (neboli by už odpočítateľné položky, ani daňový bonus na dieťa), ale odvody by mali strop. Počítali by sa najviac z 10-násobku životného minima (pri solidárnom odvode by bola aj odvodová úľava na deti).

Zamestnávatelia by už neplatili odvody za svojich zamestnancov. Zamestnanci by preto namiesto dnešnej hrubej mzdy mali superhrubú mzdu (zvýšenú o dnešné odvody zamestnávateľa).

Dôchodcovia by dostávali tie isté dôchodky ako doteraz, len by boli rozdelené na dve časti. Dostali by odvodový bonus znížený o dane a odvody (122,82 eura) a vyrovnávaciu dávku zo Sociálnej poisťovne. Priznané invalidné dôchodky by sa vyplácali naďalej. Tí, ktorí by boli dôchodcami až neskôr, by tiež dostávali odvodový bonus a vyrovnávaciu dávku, ktorá by zohľadnila počet odpracovaných rokov.

Účasť v druhom pilieri by bola povinná pre každého nad 35 rokov, príspevky by platil zo svojich zdanených peňazí.

Odvodový bonus by nahradil aj dávky v nezamestnanosti. Kto by nemal prácu, mohol by o odvodový bonus požiadať na obecnom úrade. Stal by sa zamestnancom obce a obec by od neho mohla žiadať pracovnú aktivitu.

Daň aj odvody by vyberali daňové úrady. Sociálna poisťovňa by zrušená nebola, úrady práce však áno.

Sulík s Mihálom v tretej knižke píšu, že rodiny s deťmi, kde aspoň jeden rodič pracuje, by si po reforme polepšili, kým ľudia bez práce by si pohoršili. „Odvodový bonus je tá správna kompenzácia, ktorá prinesie najviac pracujúcim s podpriemernými a priemernými mzdami.“ Píšu tiež, že odvodový bonus nie je deficitný.

Prepočet nemusí byť tak skoro

Práve kľúčové tvrdenie, že zavedenie odvodového bonusu by nezvýšilo deficit, bloger Jánoš spochybnil. Napísal aj druhý blog, v ktorom Sulíkovi vyčíta, že si nevie obhájiť svoje životné dielo. Hovorí, že Sulík zavádza verejnosť, keď tvrdí, že jeho reforma nie je deficitná. „Celkový negatívny efekt na štátny rozpočet je najmenej 2 miliardy eur.“

Medzi 2,36 milióna pracujúcich sa nerátajú len zamestnanci právnických osôb, ale aj živnostníci, ich zamestnanci, zamestnanci na materskej a pracujúci v zahraničí – ich príjem nie je zdaniteľný na Slovensku.

„Chyby, na ktoré upozorňujem, nespočívajú v aktuálnosti použitých čísiel, ale v ich metodicky nekorektnom znásilnení.“ Lebo čím sú nižšie príjmy pracujúcich, tým menej sa vyberie na daniach a odvodoch a tým viac sa vyplatí na odvodovom bonuse.

Bloger Sulíkovi pripomína, že stačilo urobiť zopár jednoduchých kontrolných výpočtov, napríklad príjmy pracujúcich v roku 2014 porovnať s reálne vybranými odvodmi a daňou z príjmu.

Mihál, ktorý je spoluautorom odvodového bonusu III, hovorí, že túto časť knihy robil Sulík, no použil presne takú istú metodiku ako v prvom aj druhom diele, ktoré nikto nespochybnil. Čakal by však, že Sulík si nájde hodinku čas a prepočet rýchlo prebehne. Mihál ešte podotkol, že živnostníci majú v skutočnosti vyššie príjmy, ako oficiálne priznávajú, lebo príliš „optimalizujú“ a odvodový bonus by im to až do takej miery nedovolil.

Sulík zopakoval, že nové prepočty urobí, keď budú k dispozícii už aj dáta za rok 2016. To môže byť o niekoľko mesiacov. Sulík ráta nielen s dátami zo štatistického úradu, ale aj z ministerstva financií (z daňových priznaní) a zo Sociálnej poisťovne. Hovorí, že údaje o príjmoch porovnával s odvodmi aj pred viac ako 10 rokmi, keď robil prvú knihu. Prepočty majú teraz urobiť aj INESS a INEKO.

„Jeho výhrady sú oprávnené. Je mojou povinnosťou odpovedať a aj to spravím, len nie hneď, ale až keď budem mať čísla za rok 2016. Mám teraz aj ďalšie priority,“ dodal Sulík.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie