Denník N

Mihál odchádza z SaS, nesúhlasí so Sulíkom a lekári mu radia oddych

Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček
Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 22:20. Poslanec odišiel zo strany minulý štvrtok, predsedníctvo dnes schválilo stanovisko o jeho odchode. Mihál na predsedníctve chýbal, zostáva v parlamente. Nicholsonová hovorí, že SaS prišlo o jedno krídlo.

Poslanec SaS Jozef Mihál (51) odchádza po ôsmich rokoch zo strany, zostáva však poslancom Národnej rady. Dôvodom sú podľa strany najmä zdravotné dôvody, nesúlad s názormi predsedu strany Richardom Sulíkom aj veľké pracovné vyťaženie ako experta na dane a odvody.

O odchode Mihála informovala ako prvá hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, Mihál to zakrátko potvrdil aj pre Denník N. Doterajší podpredseda strany okrem problémov s tlakom hovorí aj o nespokojnosti s politikou Sulíka. Kritizuje ho, že venuje málo pozornosti dianiu na Slovensku a „viac ho zaujíma téma imigrantov, ako je to v Nemecku, ako je to s pádom eura, ako je to s hejtovaním“.

SaS jeho odchod zo strany prijala s pochopením, „pretože bol dlhodobo pod časovým tlakom, ktorý vyplýval z jeho verejných, straníckych funkcií a pravidelných školiteľských aktivít v oblasti daní a odvodov. Jeho dilema medzi potrebou oddýchnuť si od politiky, venovať sa viac prednáškovej činnosti a rodine a jeho nesúhlasom s niektorými postojmi predsedu SaS Richarda Sulíka vyústila nielen do častých absencií v parlamente, ale nakoniec aj do odchodu zo strany,“ napísala hovorkyňa.

„Pre mňa je Jozef Mihál najkvalitnejším človekom a odborníkom, ktorý tvoril neoddeliteľnú súčasť SaS. Jeho rozhodnutie zrelo dlho a ja ho chápem. Je mi to veľmi ľúto,“ povedala podpredsedníčka parlamentu a strany Lucia Nicholsonová. „Keď Richard Sulík nedávno hovoril o dvoch krídlach, vďaka ktorým SaS lieta, dnes o to pravé krídlo prišiel,“ vyhlásila Nicholsonová. Na otázku, či ona v SaS zostáva, povedala: „To zatiaľ nebudem komentovať.“

Mihál bol vo vláde Ivety Radičovej (2010 – 2012) ministrom práce a sociálnych vecí, vlani krátko po parlamentných voľbách ohlásil, že pôjde do súboja o predsedu strany. Sulíka napokon nevyzval a zostal podpredsedom strany. V čase ohlásenie kandidatúry na predsedu Sulíkovi vyčítal, ako pristupuje k Marianovi Kotlebovi, že stavia len na ekonomických témach, ale aj to, že zostal ako europoslanec v Bruseli a nevrátil sa ako predseda do Národnej rady na Slovensko.

„Našli sme spoločnú reč, veľa vecí sme si vyjasnili a dohodli sme sa. Obaja chápeme, že náš súper je strana Smer. Obidvaja chceme, aby SaS bola pripravená prevziať zodpovednosť za Slovensko po najbližších voľbách,“ oznámil vlani v máji Sulík na spoločnej tlačovke s Mihálom , že sa napokon so svojím podpredsedom dohodol, že proti nemu na mimoriadnom sneme strany nepôjde.

V SaS bol Mihál považovaný za experta, ktorý garantuje odbornosť strany najmä v otázkach odvodov, čo je pre SaS dôležitá téma. Na kandidátke do vlaňajších volieb išiel zo štvrtého miesta.

Poslanco SaS v parlamente vidieť. Foto N - Tomáš Benedikovič
Mihál patril k hlavným tváram SaS. Foto N – Tomáš Benedikovič

SaS dnes v tlačovej správe napísala, že Mihál mal zdravotné problémy a lekári mu odporučili, aby zvoľnil svoje tempo. „Toto strana Sloboda a solidarita plne rešpektuje aj vzhľadom na množstvo aktivít, ktoré od svojich poslancov vyžaduje na dennej báze,“ píše sa v stanovisku.

Mihál podľa Blahovej odišiel zo strany už minulý štvrtok, dnes na predsedníctve nebol. Blahová na otázku, či viac prevážil nesúhlas so Sulíkom, alebo osobné dôvody, povedala, že je to kombinácia viacerých dôvodov. „On má naozaj zaľúbenie vo svojej práci, to sú tie školenia, okrem toho aj náš poslanecký klub vyžaduje veľkú výkonnosť ľudí,“ hovorí Blahová.

„Rešpektujem Jozefovo rozhodnutie a prajem mu všetko najlepšie v pracovnom aj osobnom živote,“ napísal o Mihálovom odchode poslanec Ľubomír Galko.

„Jozef Mihál mal toho na pleciach dosť veľa, pár mesiacov som vnímal, že sa potrebuje od niečoho odbremeniť. Najpraktickejšie je, že sa odbremení od politickej časti, pretože tá odborná, to je to, čím žije. Teraz sa na to odhodlal,“ povedal poslanec SaS Jozef Rajtár. Na Mihálovu kritiku Sulíka povedal, že SaS má k téme utečencov riešenia, ktoré teraz prijíma aj EÚ. „Richard sa bude venovať viac teraz iným témam, aj podľa rozhovorov, ktoré sme mali, a bude aj inak komunikovať,“ dodal Rajtár.

„Verím, že dnešný moment je veľmi vysoko zdvihnutým prstom pre Richarda Sulíka, že nie všetku energiu je treba venovať len dvíhaniu preferencií strany, ak obeťou toho zdvíhania má byť pravicová liberálna strana, ktorá stojí na európskych hodnotách a ktorá presadzuje liberálnu demokraciu ako základ našej spoločnosti,“ povedal v RTVS Martin Poliačik. Poslanec hovorí, že si dlhšie myslí to isté, čo Mihál. „Som presvedčený, že moderná liberálna strana by sa mala oveľa viac orientovať smerom k stabilnej Európe, bezpečnému svetu, napríklad si byť vedomá ruskej agresie,“ dodal.

SaS hovorí, že „aj keď nám bude Jožo Mihál chýbať, ostáva nám len akceptovať fakt, že sa svoju dilemu rozhodol vyriešiť čestne“.

Mihálovi ďakujú a želajú veľa úspechov. „Je na ňom, či vráti mandát, alebo sa bude na parlamentnom živote riadne zúčastňovať. Akékoľvek z týchto riešení, ktoré si vyberie, je pre nás prijateľné,“ dodala hovorkyňa. Mihál oznámil, že mandát si ponechá a bude ďalej pravicový liberál.

Mihál bol jedným zo štyroch členov prípravného výboru SaS. Zvyšnými boli Richard Sulík, Róbert Mistrík a za Mladých liberálov Richard Švihura. Mistrík odišiel po kauze Sasanka, Švihura na jeseň 2012 pre „vnútrostranícku situáciu“. Sulík je tak zo štvorky pôvodného prípravného výboru v strane posledný.

Zo strany už odišiel aj jeden zo zakladajúcich členov Juraj Miškov – v roku 2013 spolu s Danielom Krajcerom či s ďalším zakladajúcim členom Martinom Chrenom. „Odchod Jozefa Mihála nie je pre mňa veľkým prekvapením, na stratu liberálnej orientácie strany a plíživý prerod SaS na politickú hračku Richarda Sulíka sme upozorňovali už v roku 2013, pred naším odchodom z SaS,“ povedal Miškov.

„Dôvodom Jozefa Mihála rozumiem. Tým skutočným. Pre vysoký tlak a cukor v krvi sa zo strany nevystupuje. Tiež mám na viaceré otázky odlišné názory ako Richard Sulík. Som slniečkar a nikdy som sa tým netajil. Keďže však nie som členom strany SaS, nemusím riešiť, či mám pre nesúhlas s niektorými jeho vyjadreniami vystúpiť zo strany,“ povedal člen klubu strany SaS Ondrej Dostál. „Na kandidátnu listinu SaS som nešiel na základe mojej individuálnej úvahy, ale na základe rozhodnutia orgánov OKS a na základe politickej dohody o spolupráci medzi SaS a OKS. Z nej vyplynulo aj moje členstvo v klube SaS. Ak by sa na tom malo niečo zmeniť, nebolo by to moje individuálne rozhodnutie, ale rozhodnutie OKS. Ku kolegom z poslaneckého klubu SaS mám názorovo aj ľudsky blízko. Ak by som si mal v tejto chvíli nanovo vybrať poslanecký klub, z tých, ktoré dnes v NR SR existujú, by som si určite znovu vybral klub SaS.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie