Denník N

Mihál o odchode z SaS: Sulíka už nemôžem ďalej mlčky tolerovať a byť lojálny

Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček
Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček

Bývalý minister práce odchádza zo strany, v parlamente však ostane ako pravicový liberál.

Prečo odchádzate z SaS?

Odchádzam z dvoch dôvodov. Prvý, dôležitý, je ten, že nesúhlasím s postojmi predsedu SaS Richarda Sulíka, veľmi dobre si viete asi predstaviť s akými. Nemôžem to už ďalej mlčky tolerovať a byť lojálny tak ako doteraz. Druhý dôvod je aj zdravie, ktoré mi trochu prestalo slúžiť. Mám vyšší tlak, vyššiu hladinu cukru v krvi. Je to spojené so stresmi, s množstvom aktivít, ktoré mám. Vyhodnotil som to tak, že treba robiť aktivity, ktoré sú zmysluplné, a svoje členstvo v SaS pod vedením pána Sulíka už za zmysluplné nepovažujem.

Ktoré postoje pána Sulíka vám najviac prekážali?

Globálne to môžeme reprízovať tým, že iste si pamätáte, ako pán Poliačik bol odvolaný z funkcie tímlídra pre školstvo, pretože sa podľa zdôvodnenia pána Sulíka nevenoval dostatočne školstvu. Takže podľa mňa sa pán Sulík ako predseda najsilnejšej opozičnej strany dostatočne nevenuje tomu, čomu by sa mal, a to snahe presvedčiť voličov, že my, teda SaS, sme tá najlepšia alternatíva, ktorá zastáva ich záujmy, ktorá chce, aby sa na Slovensku lepšie žilo. Pána Sulíka viac zaujíma téma imigrantov, ako je to v Nemecku, ako je to s pádom eura, ako je to s hejtovaním a podobne.

V stanovisku SaS sa píše, že vyžaduje od svojich poslancov plné nasadenie, čoho ste vraj už neboli schopný. Je to tak?

Fakt je ten, že som teraz mal štyri dni absencie, to je pravda a nemôžem to odškriepiť. Aj som sa k tomu priznal, pretože som ani nežiadal o ospravedlnenie predsedu parlamentu. Mám jednu absenciu za január a tri za február, čo znamená polovicu platu dole. Také sú pravidlá a takto to beriem. Od Troch kráľov som mal veľké prednáškové turné, ktoré mám každý rok v januári. Obehol som celé Slovensko niekoľkokrát krížom-krážom, mal som na prednáškach tritisíc ľudí a dal som tomu prednosť pred sedením v parlamente, to je fakt.

Ponecháte si mandát poslanca?

Mrzelo by ma, keby bolo mojich 71-tisíc voličov sklamaných, že som opustil parlament. Takí páni Richter, Drucker, Kažimír by sa zrejme hrozne potešili, keby stratili v parlamente kvalifikovaného oponenta. Im radosť neurobím a svojich voličov sklamať nechcem. Zostávam v parlamente na pozícii pravicového liberála.

Budete sa ďalej angažovať v politike? Alebo s iným subjektom?

Potrebujem trochu zvoľniť zo zdravotných dôvodov, čo by som mal aj voči sebe, aj voči svojej rodine rešpektovať. Na druhej strane – kto sa postaví tomu zlu? Kto tu dokáže argumentovať, pokiaľ ide o odborné témy týkajúce sa či sociálnych zákonov, ekonomických, daňových alebo odvodových. Určite nebudem skladať zbrane.

Aj v prípade vášho kolegu Martina Poliačika sa špekuluje o jeho odchode do Progresívneho Slovenska. Ako je to u vás?

Mne Progresívne Slovensko nič nehovorí. Ja si vystačím v parlamente pokojne aj sám.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie