Denník N

Pozrite si filmy, ktoré sú možno nedokonalé, ale odvážne a vtipné

V Bratislave sa začína prehliadka Visegrad Film Forum. Predstaví študentskú tvorbu aj známych profesionálov zo sveta.

Študentské filmy bývajú nedokonalé, ale odvážne. Predznamenávajú úspech režisérov na veľkých festivaloch alebo jednorazovo očaria divákov a poroty. Premietajú ich študentské festivaly, veľké podujatia mávajú špeciálne študentské sekcie (Cinéfondation v Cannes), prípadne workshopové programy (Berlinale Talent Campus).

Na Slovensku máme Visegrad Film Forum, ktoré je kombináciou obidvoch. Premieta študentské filmy z východoeurópskych krajín a zároveň pozýva na Slovensko prednášať profesionálnych filmárov z celého sveta. Tento rok to budú: hollywoodsky zvukár Christopher Newman, držiteľ Oscara za kultový horor Vyháňač diabla; sicílski režiséri-scenáristi a víťazi Týždňa kritiky z Cannes Fabio Grassadonia a Antonio Piazza; a dánsky investigatívny dokumentarista Mads Brügger.

Podujatie organizujú bývalí a súčasní študenti Filmovej a televíznej fakulty VŠMU spolu so svojou alma mater.

FTF VŠMU nám poskytla animované študentské filmy, ktoré získali ocenenia doma a v zahraničí. Posledný z nich Keď nie, tak nie sa ako prvý slovenský film vôbec dostal do spomínanej študentskej sekcie Cinéfondation v Cannes 1999.

Prvým filmom, ktorý predstavíme, je švankmajerovská animovaná úvaha o pátraní po myšlienkach človeka a ich vplyve na jeho osobnosť. Réžia: Peter Košťál (2000, VŠMU)

Krokodíl sa neserie. S ničím. Ani s tradičnou dramaturgiou. Film o tom, že niektoré filmy by mohli byť stručnejšie. Réžia: Matej Kladek (1996, VŠMU)

Keď to nejde, tak to nejde. Drezúra slonov je pre cvičené zviera ešte väčšia trauma, ako ste si mysleli. Réžia: Vladimír Král (1997, VŠMU)

Výber najlepších aktuálnych študentských filmov z Vysokej školy múzických umení, FAMU a ďalších šiestich škôl z Chorvátska, Slovinska, Litvy, Poľska, Maďarska a Rumunska bude Visegrad Film Forum premietať od 11. do 14. marca na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU a v KC Dunaj. Program prehliadky nájdete tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie