Denník N

Keď tender neorganizujú nominanti Smeru, ale Mosta…

Výsledkom tendra na kompu cez Dunaj bolo za predchádzajúcej vlády predraženie. Rovnaké to bude aj pod dohľadom Mosta-Híd.

Tender na novú kompu pri Vojke cez Dunaj, ktorú rezort ministerstva životného prostredia (prostredníctvom Vodohospodárskej výstavby) za predchádzajúcej vlády obstaral, bol účelový a predražený.

Účelový preto, lebo kritériá boli konkrétne nastavené. Prihlásiť sa mohol iba ten, kto mal novú kompu na 18 áut a spĺňal ďalšie presne určené kritériá. Doslova bola znemožnená verejná súťaž a do tendra sa mohol prihlásiť len „vyvolený“.

Predražený preto, že doterajšia prevádzka za rok stála štátny podnik približne 500-tisíc eur a nová bude stáť cca 1 900 000 eur.

Tento tender sme v minulosti v Moste kritizovali viacerí. Okrem Árpiho Érseka, ktorý na prípad upozornil, aj Béla Bugár, Laco Solymos.

Po vstupe Mosta do vlády sa ministrom za životné prostredie stal charakter menom Solymos. Právom každý občan očakával, že táto kauza sa vyrieši k dobru občanov. Najskôr to nominanti Smeru na ÚVO (Úrad pre verejné obstarávanie) zamietli pod koberec s odôvodnením, že verejné obstarávanie prebehlo v poriadku. Dnes minister dosiahol úspech: firma Ponton City súhlasila s predčasným ukončením zmluvy bez uplatnenia sankcií. Veľký to úspech, ale prečo sa tak stalo?

Na svete je nový tender. Má však rovnaké podmienky na prevádzku kompy. Až na jednu drobnosť, už sa nevyžaduje, aby bola kompa nová. Aj ročná predpokladaná odplata za prevádzku zostala rovnaká. Iba dĺžka zmluvy so štátom sa skrátila z 15 na päť rokov.

Na mieste je otázka, kde teda štát ušetrí. Vie sa niekto iný prihlásiť do tendra? Či je to opäť účelová záležitosť?

Nik iný takúto kompu s takouto konkrétnou špecifikáciou nemá. Do tendra sa teda prihlási iba firma Ponton City. Čo štát ušetrí? No nič… zaplatí viac ako za vlastnej prevádzky.

Čo sa na tomto predraženom tendri/tuneli zmení? Iba organizátori… Už to nebudú nominanti Smeru, ale Mosta. Výsledok bude s veľkou pravdepodobnosťou ten istý. Predražená prevádzka.

Takto sa proti korupcii nebojuje. Takto sa v koalícii „učí od skúsenejšieho“.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie