Denník N

Matovič sa už pohádal s väčšinou možných spojencov a často sám začal (zoznam)

Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Líder OĽaNO sa po novom pustil do Miroslava Beblavého. Už roky má však napäté vzťahy s väčšinou možných politických partnerov. Spory sú väčšinou veľmi osobné a často ich začal práve Matovič.

Zoznam politikov, s ktorými už mal Igor Matovič silný osobný spor, je dlhý. Len napríklad: Richard Sulík, Radoslav Procházka, Béla Bugár, Andrej Danko, Alojz Hlina.

Teraz ostro útočí aj na Miroslava Beblavého a jeho rodinu.

1. Sulík ho vylúčil z klubu už v roku 2011

Spory sa politickou kariérou Igora Matoviča vinú v podstate od jeho nástupu do parlamentu. Do vysokej politiky sa dostal v roku 2010 na kandidátke SaS, už v roku 2011 ho však z klubu strany vylúčili, pretože hlasoval s vtedajšou opozíciou Smer a SNS o zmene zákona o dvojakom občianstve.

„Ak tu niekto hlasoval s opozíciou, to je krok v rozpore s koaličnou dohodou. Radšej budeme vládnuť o jedného poslanca menej, ako by sme trpeli takéto reči,“ vravel vtedy Richard Sulík. „Osobne mám toho plné zuby,“ pridával.

Matovič konflikt neinterpretoval ako fatálny. „Sulík ma sklamal v dvoch veciach. Nedodržal sľub a nie je schopný priznať si chybu. Inak ho mám rád,“ tvrdil vtedy. So Sulíkom sa postupne opäť zblížili, robili spolu aj protesty a SaS je dnes najbližším spojencom OĽaNO.

Igor Matovič sype na Martina Poliačika injekčné striekačky. foto - tasr
Igor Matovič sype na Martina Poliačika injekčné striekačky. foto – tasr

2. Martin Poliačik a injekčné striekačky

V septembri 2012 Igor Matovič v parlamente počas schôdze vysypal poslancovi SaS Martinovi Poliačikovi na hlavu vrecko injekčných striekačiek.

Dôvodom bolo, že Poliačik v rozhovore pre Sme priznal, že vyskúšal heroín aj pervitín a že čistý heroín je menej škodlivý než miešaný.

„Kolegu Poliačika upozorňujem, že ak ešte raz bude nabádať naše deti na užívanie heroínu, tak aj keď bude na neho zákon krátky, moja ruka bude dostatočne dlhá,“ hovoril vtedy Matovič.

3. Matovič, OKS a detektor lži

Pred voľbami 2012 sa Igorovi Matovičovi podarilo rozhnevať naraz 24 svojich spojencov, dokonca takých, ktorých pôvodne chcel mať na svojej kandidátke.

Z kandidačnej listiny OĽaNO vtedy odišlo 24 ľudí z KDS a OKS – napríklad Vladimír Palko, František Mikloško, Peter Zajac, Ondrej Dostál, Štefan Bučko, Martin Mojžiš či Eugen Korda. Urazilo ich, že Matovič žiadal od predsedov strán, aby išli pred voľbami na detektor lži.

„Nechce mať nezávislé osobnosti, ale cvičené opice. S tým, kto vydiera, nebudeme na kandidátke. Návrh, aby na detektor lži išli ľudia, ktorí roky bývajú v paneláku v Petržalke, je oplzlosť,“ vravel vtedy Palko.

„Nezľakol som sa. Nikdy neustupujem vydieračom,“ odpovedal mu Matovič.

4. Procházka, špina a nahrávka

„Špina sa špinou čistiť nemá a verím, že po dnešku žiaden slušný človek o voľbe Siete na čele s Procházkom nebude uvažovať,“ hovoril Matovič po tom, ako sa na internete v roku 2015 objavila celá nahrávka jeho rozhovoru s Radoslavom Procházkom aj na tému pol na pol.

Kvôli stretnutiu mali napäté vzťahy už rok pred tým, keď Matovič začal hovoriť, že chcel Procházka náklady na svoju prezidentskú kampaň financovať načierno.

„S psychopatom sa dohody uzatvárať nedajú,“ reagoval Procházka na Matovičovu výzvu, aby išiel na detektor lži.

Keď potom o rok neskôr v marci 2016 predseda Siete začal rokovať so Smerom, s SNS a Mostom-Híd o novej koalícii, šéf OĽaNO ho nazval Zradoslav Procházka.

Dnes Matovič hovorí, že Procházku „zložil“ či „vyzliekol donaha“.

5. Bugár, pozemky, dvojité občianstvo

S Bélom Bugárom je Igor Matovič na nože od už spomínaného momentu, keď v roku 2011 hlasoval so Smerom o riešení odoberania občianstva.

„Bola porušená koaličná zmluva a, samozrejme, aj programové vyhlásenie našej vlády,“ vravel vtedy Bugár. Odvtedy predseda Mosta-Híd stále častejšie spomínal Matoviča ako človeka, s ktorým by mal problém ísť do koalície.

„Ak si do niekoho vždy rypnem, je to Matovič, lebo nemá vlastný klub v rukách a každý hlasuje, ako chce. Viete si predstaviť akúkoľvek vládu, ktorej súčasťou bude OĽaNO? Veď nám budú každú chvíľku padať vládne návrhy, a to sa nedá,“ hovoril napríklad v roku 2015 a pred voľbami 2016 to ešte viackrát zopakoval.

A Matovič smerom k Bugárovi pritvrdzoval. „Je mi z takéhoto ‚harakterného‘ konania tohto prašivého psa na vracanie,“ vravel napríklad o Bugárovi v súvislosti s jeho kúpou pozemkov pod diaľnicou R7.

Video: Kto zbohatol na pozemkoch pod obchvat? Bugárovi poslanci to chcú utajiť (autorka: Martina Koník)

6. Skunk Danko a Matovičov otec

Najzásadnejšie momentálne pôsobia Matovičove spory s predsedom parlamentu a SNS Andrejom Dankom. Pritom aj so SNS bolo OĽaNO po posledných voľbách ochotné ísť do vlády.

„Pripadá mi ako skunk, ktorý príde, zasmradí a zdrhne,“ hovoril o Dankovi Matovič v parlamente a je to len jeden z jeho výrokov, ktoré šéfa SNS urážajú. Vždy, keď má na to príležitosť, pripomenie mu jeho novú hodnosť kapitána.

Aj Danko je však smerom k Matovičovi osobný, jeho výroky sa dajú považovať za neslušné a šéfa OĽaNO provokujú k novým výpadom. „Neviem, či vás otec bil, ale mňa to nezaujíma. Ide z vás zlo, je ťažké nemať dostatok lásky v detstve,“ hovoril v parlamente Matovičovi.

Ten reagoval, že jeho otec zomrel pred 20 rokmi. „Ako môžeš byť takýto podlý? Zrejme hovoríš o sebe, že ťa otec bil. Môj otec sa nemôže brániť, ale tvoj je mečiarovský privatizér a ty si mu pri tom pomáhal,“ odpovedal mu Matovič.

7. Fico, Matovičovo účtovníctvo a účet v Belize

Aj spory Igora Matoviča s Robertom Ficom zachádzajú do osobnej roviny, hoci v tomto prípade je už roky jasné, že sa v jednej vláde neocitnú. Už len Matovičov obľúbený odev – tričko s nápisom Fico chráni zlodejov – posunul hranicu dennej politickej komunikácie na Slovensku. Spory sa však najviac vyostrili po Ficovej osobnej angažovanosti v policajnej razii z dôvodu Matovičovho účtovníctva. „Predložím vám dôkazy, že pán Matovič je daňový podvodník a na svoju činnosť používa biele kone,“ tvrdil vtedy.

Matovič reagoval svojským spôsobom. Na Facebooku napísal: „Pán vystupujúci ako predseda vlády si spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je 674.546.004,42 $.“

Líder OĽaNO potom prezentoval dokumenty od anonyma a bez dôkazov upozorňoval na Ficov možný účet v Belize.

8. Hlina od neho odišiel

O tom, že spolupráca takých svojráznych politikov ako Matovič a Alojz Hlina sa nemôže skončiť inak ako spormi, sa hovorilo už vtedy, keď v roku 2012 súčasného predsedu KDH zobralo OĽaNO na kandidátku. Hlina odišiel z klubu OĽaNO ešte v ten istý rok. Sťažoval sa, že ide o jediné politické zoskupenie, do ktorého sa nedá podať prihláška, a spolu s kotlebovcami aj o jediné hnutie, ktorého názov vlastní predseda ako súkromná osoba. Sťažoval sa tiež, že mu Matovič vulgárne nadával. „To, že ma v rokovacej sále parlamentu 25. októbra označil rovnako ako Roberta Kaliňáka, bolo pre mňa silným signálom, že úsilie posunúť OĽaNO smerom k demokratickým štandardom je viac ako náročná úloha“.

„Dajte mi, prosím, luxus, aby som nášho Lojzíka nemusel komentovať. Sú ľudia, ktorých máte radi, ale nechápete ich kroky. Taký je môj vzťah k Lojzovi Hlinovi. Ľudsky ho mám rád, ale nechápem, čo veľakrát robí,“ odkázal mu vtedy Matovič.

9. Beblavý útok nevyprovokoval

Posledným „záťahom“ Igora Matoviča na možného spojenca sú jeho vyjadrenia o nezávislom poslancovi Miroslavovi Beblavom. „Priama rodina Beblavého zarobila 60 miliónov eur, keď od nich Slavia Capital odkúpila podiel v Palme Tumys. Jeho otec ju sprivatizoval v roku 1992 v mečiarovskej privatizácii a v roku 2008 predal podiel Slavii Capital a dnes sa tvári za cukrového. Ak si oni do mňa buchnú a vyťahujú dýku od chrbta, tak sa ma to dotkne,“ vravel v rozhovore pre Denník N.

Beblavý o ňom povedal, že je „bezcharakterný klamár, ktorý bez problémov povie dve lži v jednej vete, hoci odo mňa vedel, že to nie je pravda“, a vysvetľoval, ako sa jeho otec k akciám dostal – v čase, keď Vladimír Mečiar nebol pri moci.

Matovič opäť reagoval osobne: „Hráš sa na cukrového, ale tvrdošijne si odmietal priznať, že tvoja rodina a ty osobne ste neuveriteľne zbohatli na privatizácii.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie