Denník N

Žijeme vo svete, kde je mobil dostupnejší ako toaleta – pritom ide o život

Bombajský slum Dharáví. Aj tam sa dajú nájsť mobilné telefóny, ale toalety tam nepoznajú. FOTO- AP
Bombajský slum Dharáví. Aj tam sa dajú nájsť mobilné telefóny, ale toalety tam nepoznajú. FOTO- AP

Nedostatok toaliet je hygienický, zdravotný, spoločenský aj ekonomický problém. Dve a pol miliardy obyvateľov sveta v 21. storočí vykonáva dennodenne potrebu ,,v prírode“.

Tento týždeň vydal UNICEF výstrahu, v ktorej spojil skutočnosť, že pakistanské deti majú v porovnaní s rovesníkmi v iných krajinách podpriemernú výšku, s tým, že v krajine je nedostatok toaliet. To spôsobuje zlú hygienickú situáciu aj šírenie črevných infekcií zasahujúcich hlavne deti.

Pre nekončiace tráviace problémy nemajú deti dostatok živín. Nerastú, a ani sa nevyvíjajú tak, ako by sa mali. Okrem zdravotných problémov zaostávajú aj v škole. V Pakistane nemá prístup k toalete 41 miliónov ľudí. Horšie sú na tom už len India a Indonézia. OSN identifikovala 22 krajín,v ktorých stále nie sú toalety štandardom.

Deti mohli prežiť, ak by mali doma toaletu

Organizácia WaterAid uvádza, že od roku 2000 zomrelo na svete desať miliónov detí mladších ako päť rokov, pretože v prostredí, v ktorom  žili, neboli toalety. Nedostatok záchodov spôsobuje kontamináciu vody výkalmi, zlá hygiena prispieva k šíreniu infekčných ochorení. Až 88 percent z týchto detí by mohlo prežiť, ak by žili v lepších hygienických podmienkach. Problémom je, že v niektorých krajinách nie sú toalety dokonca ani v zdravotníckych zariadeniach.

Izraelský lekár Ido Schwartz roky pôsobil v Angole. V detskej ambulancii mali pre pacientov aj personál vedrá. ,,Boli v takej kutici, na podlahe z udupanej hliny. Pripomínam, že veľa ľudí chodí bosých.“

Zlá situácia bola aj mimo jeho pracoviska, a to žil v jednej z lepších štvrtí.  ,,Stretával  som staršie dámy, ktoré si nosili so sebou zložené kartónové škatule. Zašli do bočnej uličky, zakryli sa kartónom, vykonali potrebu a pokračovali ďalej vo svojej ceste,“ opisuje.

Mnohí jeho detskí pacienti zomreli na choroby, ktoré sa na Západe považujú za banálne alebo ľahko zvládnuteľné. ,,Ťažko sa však nejakej angolskej matke udržiava dieťa v čistote a dostatočne hydratované, keď nemá k dispozícii čistú vodu a keď je neďaleké okolie jej obydlia znečistené rozkladajúcimi sa výkalmi. Ako v takých pomeroch môžete zabrániť epidémiám? Vo výkaloch ponechaných na otvorenom priestore je plno vírusov, baktérií a parazitov.“

Nechodia do školy, lebo tam nie je toaleta

Nedostatok toaliet nepredstavuje len nočnú moru pre hygienikov, ekologickú záťaž, ale aj vážny sociálny problém.

V subsaharskej Afrike, ale aj v Indii sa opakovane stáva, že mladé ženy alebo dievčatá znásilnia na odľahlom mieste, kam sa idú ukryť, aby mohli vykonať potrebu. Mnohí rodičia preto radšej nepúšťajú dcéry do školy.

Kým chlapci sa so školou bez toalety vyrovnajú pomerne ľahko, zabezpečiť pre dievčatá aspoň zdanie súkromia je ťažšie. To len komplikuje snahy sprístupniť vzdelávanie obom pohlaviam. Keď  v Demokratickej republike Kongo začali s výstavbou toaliet v školách, rodičia tam konečne začali posielať aj dievčatá, lebo mali istotu, že ich niekto neprepadne, keď si budú potrebovať odskočiť.

Indický problém

Najhoršia situácia je v Indii, kde nedostatok toaliet nie je zapríčinený len ekonomickými problémami, neexistenciou kanalizácie či zlyhávaním vlád aj medzinárodných inštitúcií pri zabezpečovaní základného vybavenia pre obyvateľstvo, ale aj tradíciami.

V Indii veria, že toaleta, považovaná za nečistú, má byť čo najďalej od domu. Nepovažuje sa za správne, že sa nachádza pod jednou strechou s miestnosťami na spanie, prípravu jedál a stolovanie. Znamená to, že aj v relatívne bohatých domácnostiach preferujú chodiť na potrebu mimo domu. Je to spôsobené aj tým, že toalety vždy čistili nedotknuteľní. Ak je rodina z vyššej kasty a nenajala si niekoho na čistenie, toaletu doma radšej nepoužíva.

Program indickej vlády, ktorá necháva budovať toalety, je podľa odborníkov dosť zbytočný, lebo ľudia ich aj tak ignorujú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie