Denník N

Smotánka: Toľko láskavých slov pre toľko čudných ľudí

Foto - TV Markíza
Foto – TV Markíza

Denník N sa pozrel na všetky vydania Smotánky v minulom roku, aby získal prehľad, kto a v akom kontexte sa tam objavuje. A zároveň sa televízie Markíza spýtal, prečo sa do programu opakovane dostávajú ľudia ako Ladislav Bašternák, Jozef Majský, Viliam Fischer, Marián Kočner či Juraj Ondrejčák známy ako Piťo.

Bolo to ešte v októbri 2015. Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil veľkopodnikateľa Jozefa Majského na deväť rokov väzenia. Verdikt padol takmer po 14 rokoch, čo Majský spoločne s Dávidom Brtvom a Patrikom Pachingerom vytunelovali nebankovky BMG a Horizont a podviedli asi 170-tisíc ich klientov o milióny eur.

Majský sa odvolal a dodnes vo väzení nesedí, aj keď po roku 2002 strávil vo vyšetrovacej väzbe s prestávkami tri roky. Rozsudok, ktorý padol v stredu 21. októbra, obehol všetky médiá. A nedostal sa len do správ. Už v sobotu sa veľkopodnikateľ objavil aj v relácii Smotánka, ktorú v televízii Markíza moderuje Erika Judínyová. Program o sebe hovorí ako o „najlepšie informovanej šoubiznisovej relácii“, trvá niečo vyše 30 minút a základom sú príspevky z celebritných večierkov, filmových premiér či plesov.

Smotánka Majskému venovala rubriku Retro, v ktorej ukazuje dokrútky zo svojho archívu. Na sekundu sa na obrazovke mihla titulka denníka Plus jeden deň, ktorá oznamovala, že Majskému súd vymeral deväť rokov, potom už nasledoval archívny materiál z roku 1998. „Jozef Majský, ktorý tento týždeň zaplnil titulky novín, mal koncom deväťdesiateho ôsmeho 52 rokov a bol považovaný za úspešného podnikateľa,“ dozvedeli sa diváci z komentára.

Jozef Majský v archíve Smotánky. Reprofoto - N
Jozef Majský v archíve Smotánky. Reprofoto – N

Odsúdený podvodník, no citlivý na výchovu

Majský v roku 1998 pozval Markízu na návštevu do svojho luxusného domu. Diváci si mali všimnúť, že v pracovni nemá počítač, dozvedeli sa, že jeho pracovný deň sa skladá „z asi dvadsať káv a kopy cigariet“, ale že vie aj oddychovať. V starej reportáži o sebe hovoril aj Majský.

„Som mimoriadne citlivý na výchovu, na venovanie sa deťom, aj keď som sa rozviedol, som bol denno-denne v telefonickom styku, stále som vedel, čo deti robia.“ Smotánka pripomenula, že Majský v roku 1998 žil s 25-ročnou Dianou Dubovskou, ktorá v tom istom roku získala miesto na kandidátke Strany občianskeho porozumenia, a neskôr reprezentovala Mečiarovo HZDS.

V archívnej reportáži sa diváci ešte dozvedeli, že Majský s Dubovskou radi poľujú, čo „bolo v interiéri mega luxusnej vily aj vidieť“. Záverečný záber bol opäť na titulku denníka Plus jeden deň, teraz už s celým titulkom novín: „Súd mu vymeral deväť rokov. A on sa smeje!“

Video: Smotánka a jej hviezdy v upútavke

Takže ešte raz – o niekom, koho práve odsúdili na deväť rokov, Markíza pustila dokrútku, v ktorej o sebe hovorí ako o starostlivom otcovi. Majský samozrejme nie je jediným zvláštnym človekom z biznisu, ktorý dostáva v šoubiznisovej Smotánke priestor. Pomerne bežne sa tam objavuje Marián Kočner, Ladislav Bašternák, niektorí politici, no v poslednej dobe sa tam mihli aj fotky mafiánov, ktorí sedia vo väzení.

Denník N sa pozrel na vydania Smotánky v minulom roku, aby získal prehľad, kto a v akom kontexte sa v tomto programe objavuje. A zároveň sa spýtal, prečo to Smotánka takto robí, a či takýmto zobrazovaním nebagatelizuje ich negatívne pôsobenie v spoločnosti. Ich výskyt v relácii nie je ojedinelý, Kočner aj Bašternák sa vlani objavili hneď v niekoľkých vydaniach, podobne viackrát sa v Smotánke objavil odsúdený kardiochirurg Viliam Fischer či ľudia spájaní s mafiou – od Juraja Ondrejčáka (Piťa) po Mareka Trajtera.

Smotánka, priekopník televízneho bulváru

Markíza vysiela Smotánku prakticky od svojho vzniku v roku 1996. S nápadom vyrábať reláciu, ktorá by prinášala dokrútky z celebritných večierkov, prišla jej prvá moderátorka Erika Vincoureková. Približne po troch rokoch ju vystriedala moderátorka Jana Hospodárová, od roku 2002 zasa reláciu uvádzala modelka Lucia Hablovičová.

Hablovičová ako moderátorka Smotánky skončila v roku 2005, odvtedy je tvárou programu Erika Judínyová. A nielen tvárou, Judínyová dohliada na vznik celej relácie ako dramaturgička a režisérka, strihá jednotlivé reportáže a píše komentáre, ktoré číta ona alebo jej kolegovia. Robí to tak, že dvadsať rokov vysielaný program si stále drží divákov.

Ako je Smotánka sledovaná? Veľmi dobre. Pravidelne sa umiestňuje medzi top 10 najpozeranejšími reláciami Markízy. Napríklad reprízové vydanie v prvý januárový týždeň tohto roka videlo 350-tisíc ľudí a bolo šiestym najsledovanejším programom televízie. Minulý týždeň skončila Smotánka dokonca štvrtá, pozeralo ju 362-tisíc ľudí.

Podobné relácie vysielajú aj konkurenčné televízie, na Joj chodí program Topstar, na spravodajskej TA3 zase Showbiz. Čísla Smotánky však nedosahujú, podľa ľudí z médií aj preto, že menej pracujú s kontroverznými osobnosťami, politikmi či podnikateľmi. Joj využíva Topstar skôr na reportáže zo zákulisia svojich seriálov a prezentáciu vlastných tvárí. Smotánka je v istom zmysle viac aktuálna.

Pre televíziu má okrem sledovanosti viac ďalších prínosov, najmä biznisových. Program je dobrý na umiestňovanie reklamných produktov, preto sa redaktori Smotánky často objavujú na večierkoch súkromných firiem, otváraní autosalónov či krstoch kníh. Markíza reláciu využíva aj na mediálne spolupráce, preto táto relácia neraz reportuje z akcií, ktoré organizuje partnerské rádio či vydavateľstvo.

Foto - TV Markíza
Foto – TV Markíza

Viliam Fischer, interpret chorvátskych piesní

Jedným z tých, ku ktorým vie byť Smotánka láskavá, je kardiochirurg Viliam Fischer, ktorý v roku 1998 spravil prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku a kandidoval za HZDS do parlamentu. Fischer zároveň v roku 2014 neúspešne kandidoval za prezidenta a pred dvomi rokmi ho usvedčili z prijatia úplatku. Za lepšiu starostlivosť o pacientku zobral 3-tisíc eur, čokoládovú bonboniéru a dve trojkilové kačice. Keď pacientka zomrela, Fischer sa dostal pred súd.

Kardiochirurg sa v Smotánke často objavoval vlani na jar. Zo štyroch dielov, v ktorých sa v jarných mesiacoch mihol, sa zmienka o jeho rozsudku dostala do dvoch. Avízo, že sa chystá vydať cédečko s chorvátskymi pesničkami, bolo v každom. „Na nedávnom medickom plese sa zabával aj kardiochirurg Viliam Fischer, ktorý bol minulý rok odsúdený za úplatkárstvo. Nebol sám, 77-ročnému uznávanému odborníkovi robila spoločnosť mladá priateľka,“ predstavovala Smotánka Fischera koncom februára.

Smotánka a Viliam Fischer, odsúdený za korupciu. Reprofoto - N
Smotánka a Viliam Fischer, odsúdený za korupciu. Reprofoto – N

Neskôr už v relácii úplatky nespomínali. V apríli Fischer rečnil o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica. „Trošku poznám ten stav, nie je to až také katastrofálne, ale to tempo bude treba znížiť,“ odpovedal redaktorom a nasledoval strih na jeho spevácke pokusy – mimochodom, falošné.

„Do spevu sa dal aj profesor Fischer. No, už je na čase, aby pán profesor nahral to cédečko chorvátskych piesní, čo chcel,“ komentovala to Smotánka, ktorej prístup k Fischerovi asi najlepšie zhŕňa veta, ktorou ho Erika Judínyová predstavila divákom v marcovom dieli: „Svetovo uznávaný kardiochirurg odsúdený za korupciu si užíva zaslúžený oddych v partii kamarátov a ako vidíme, aj kamarátok.“

Ladislav Bašternák, pán podnikateľ

Smotánka pri takýchto osobnostiach často vynecháva úplný kontext či ich kontroverzné pozadie. Po letných protestoch opozície pred komplexom Bonaparte sa v Smotánke začal častejšie objavovať aj podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorý je vyšetrovaný pre daňové podvody a vlani v júni, ale aj teraz vo februári uňho polícia urobila raziu.

Prvý dlhší príspevok o Bašternákovi v Smotánke odvysielali 24. septembra a išlo o archívnu reportáž zo svadby bývalého politika Branislava Záhradníka ešte z roku 2012. Smotánka vtedy zverejnila fotku svadobčanov, kde spolu s Bašternákom pózujú Boris Kollár (Sme rodina), Monika Flašíková – Beňová (Smer) alebo podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer).

Fotka zo svadby Branislava Záhradníka. Reprofoto - N
Fotka zo svadby Branislava Záhradníka. Reprofoto – N

Väčšinu dokrútky zabrala „veselá príhoda“, v ktorej hral hlavnú úlohu Bašternák a Boris Kollár. Na Donovaly, kde sa svadba odohrávala, priviezli traktor s vlečkou, na ktorý mali mladomanželia z nejakého dôvodu vyliezť. „Rebrík im pripravoval podnikateľ Ladislav Bašternák,“ opisoval to komentár Smotánky. „Pán Bašternák je mimochodom prvým manželom vnučky Leopolda Haverla, Beaty Haverlovej. Rozviedli sa aj preto, lebo Beata si začala s Borisom Kollárom. Prebolené. Chlapci sa poznajú už roky, a ako vidíme, problém už v roku 2012 nemali.“

Keď na záver Markíza ukázala spoločnú fotku, dozvedeli sa diváci aj to, aby si o celej situácii nič nenamýšľali. „No a takto už vyzerajú svadobčania na jednej spoločnej fotografii. Záhradníkovcom prajeme všetko najlepšie ku štvrtému výročiu sobáša. A ešte čosi. Bratislava je malá, títo ľudia sa poznajú roky a tak za tým nič viac nehľadajte, prosím.“

Takže tak. Človek, ktorý je vyšetrovaný z daňových podvodov, bol na svadbe aj so špičkami vládnej i opozičnej strany a v roku 2016 už bolo známe, že tento sobáš sa odohrával už v čase, keď si začal uplatňovať podozrivé vratky na DPH. Fakt, že je vyšetrovaný, v celom príspevku nezaznie. No divákom je vysvetlené, aby za tým nič nehľadali.

Bašternák sa na jeseň objavil v Smotánke ešte párkrát a nielen z archívu, mihol sa aj na záberoch z nákupného centra. O jeho problémoch s policajtmi ste sa opäť nedozvedeli nič, naopak, Bašternák mal byť ešte obeťou krádeže. „Pozrite, kto minulý týždeň vysedával v nákupnom centre na brehu Dunaja. Podnikateľ Ladislav Bašternák s podnikateľom Andrejom Brnom (…) Smotánka vie, že v lete Bašternák a Brna trávili dovolenku vo Francúzsku, kde sa im stala nemilá vec – vraj ich vykradli. Ale keby niečo, od nás to neviete.“ 

Ladislav Bašternák - Foto N
Ladislav Bašternák – Foto N

Čo povedať o Kočnerovi, Piťovi a Rogelovi

Podobne bez kontextu v Smotánke vystupujú aj ďalší ľudia. Marián Kočner, ktorého meno sa objavilo na policajných mafiánskych zoznamoch, v programe vystupuje ako podnikateľ, občas s prívlastkom „kontroverzný“. Kočner sa vlani zviditeľnil viackrát. Okrem tlačovky, na ktorej prezentoval záhadne získané a neoverené esemesky medzi novinármi a Gáborom Grendelom, mal byť podľa radnice Starého Mesta Marián Kočner aj za biznisom s Pavlom Ruskom, ktorý môže pripraviť o budovu azylové centrum pre týrané ženy. Kočner je známy aj z kauzy Glance House, do ktorej bol zaplatený aj bývalý generálny prokurátor a Kočnerov kamarát Dobroslav Trnka.

V programe sa spomínal napríklad na jar, po tom, čo v médiách útočil na Borisa Kollára. Na obraze sa však ukázala len Kočnerova manželka Karolína. „Karolína, tie krásne šaty, čo ti kúpil manžel za 9-tisíc eur, si ukázala minule, teraz poď aj v kabáte,“ prihováral sa jej hlas Eriky Judínyovej. „Kaji, tvoj manžel Marián Kočner v poslednom čase zásobuje bulvár poriadnymi pikoškami. Leto je za dverami. Aká bude rodinná dovolenka?“ Kočnerová nato divákom prezradila, že pôjde do Chorvátska.

Kočnerova žena sa v programe opäť objavila v septembri a opäť sa dokrútka týkala jej garderóby. Diváci si mohli vypočuť, že „Karolína prišla v pestrofarebnej róbe za 5500 eur,“ kabelka Dior vyšla Karolíninho manžela na 2500 eur a okrem toho, „Karolíne outfit veľmi svedčal“.

Takto, bez dopovedania všetkých reálií, v Smotánke rotujú aj ďalšie kontroverzné osobnosti. Rastislava Rogela, speváka neonacistických kapiel Juden Mord a Krátky proces, ktorý bol stíhaný za útok na hudobný klub Obluda v roku 2008, divákom predstavili ako herca, ktorý hral na škole v divadle s ministrom Robertom Kaliňákom či s exhovorcom predsedu Národnej rady Pavla Pašku, Pavlom Chovancom. Je už len náhodou, že ich súbor sa volal Biele divadlo.

Piťo v Smotánke. Reprofoto - N
Piťo v Smotánke. Reprofoto – N

Viackrát sa vlani do vysielania Smotánky dostala aj fotografia Juraja Ondrejčáka alias Piťa, ktorý dostal osemnásť rokov za zosnovanie zločineckej skupiny, výtržníctvo či výber výpalného. Pre Smotánku bol v jednom aprílovom dieli Piťo „údajným mafiánskym bossom“ a otcom dvojičiek, ktoré vychováva Miss Slovensko 2003 Adriana Pospíšilová. O týždeň neskôr sa jeho fotka objavila v Smotánke znovu, tentoraz už o ňom komentár hovoril len ako o „bývalom priateľovi“ Pospíšilovej. Veta o mafii sa nezmestila.

Na politikov sa nezabúda

Smotánka sa nevyhýba ani politikom. V absolútnej väčšine o nich hovorí nekonfliktne a milo, na druhú stranu, nedá sa povedať, že by v relácii nadŕžali nejakej strane, alebo že by sa niektorý politik vyskytoval v Smotánke častejšie ako iní. Výnimkou je Boris Kollár, ktorého milostné avantúry sa vlani spomínali takmer v každom vydaní a v tejto relácii sa objavuje už roky. V Smotánke pravidelne vidieť aj politikov Smeru, prezidenta Andreja Kisku a jeho rodinu, Ivetu Radičovú a z archívu aj Vladimíra Mečiara či Jána Slotu.

Zväčša sa tu o politikoch dozviete drobnosti z osobného života. Stručný prehľad vlaňajšieho diania: Expremiérke Radičovej sa narodila vnučka, prezidentov syn sa oženil, mama Borisa Kollára sa zdôverila, že na synovi v detstve zlomila varešku, a minister kultúry Marek Maďarič o sebe prezradil, že miluje gumové medvedíky. Na narodeniny dostal hneď päť balíkov.

Róbert Kaliňák a Pavol Paška na sneme Smeru v Prečove v decembri 2016. Foto N - Tomáš Benedikovič
Róbert Kaliňák a Pavol Paška na sneme Smeru v Prešove v decembri 2016. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na rozdiel od občanov Smotánka nezanevrela ani na bývalých politikov. V relácii sa párkrát objavil aj bývalý predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý na svoj post rezignoval po škandále s piešťanským cétečkom. V programe vystupoval najmä ako starostlivý manžel, v septembrovej časti hovoril o tom, aké darčeky vyberá svojej žene. „Po tých 35 rokoch je to z roka na rok ťažšie, ale myslím si, že vôbec nezáleží na tom, čo to je, ale či to ide zo srdca a z lásky,“ povedal.

Štyri dni po spornom ocenení pre komunistického expremiéra Petra Colotku od Právnickej fakulty Univerzity Komenského si v Smotánke spomenuli aj naňho. „Viete, kto je tento pán, ktorý sedí vedľa bývalého prezidenta Rudolfa Schustera?“ pýtal sa komentár Smotánky. „Je to dlhoročný predseda vlády Slovenskej socialistickej republiky, pán Colotka (…) A pani vedľa neho je mladšia priateľka Jiřina Divácká. Sú spolu už vyše desať rokov, poznajú sa 55. A pani Divácká má skvelý vkus. Kabelka svetoznámej značky stála 700 eur.“

Colotku v 90. rokoch minulého storočia trestne stíhali pre podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a sprenevery. Potrestaný nikdy nebol, naopak, v plnom rozsahu ho oslobodili.

Problém so sťažnosťami na neobjektívnosť v súvislosti s politikmi Smotánka nemá. „Rada pre vysielanie a retransmisiu v poslednom čase eviduje jeden jediný podnet,“ odpovedala hovorkyňa rady Lucia Jelčová.

„V roku 2015 sťažovateľ namietal, že sa v relácii objavil Ján Slota, ktorý v nej bol prezentovaný ako celebrita, pričom bol v tom čase obvinený zo sexuálneho zneužitia, čo v relácii nebolo nijakým spôsobom komentované. Ján Slota bol vykresľovaný v pozitívnom svetle, preto sa sťažovateľ domnieval, že mohlo dôjsť k porušeniu zákona. Sťažnosť rada posúdila ako neopodstatnenú.“

Harabinov kazačok a Lexove kone

Denník N s otázkami na spôsob prezentácie kontroverzných tvárí v Smotánke oslovil autorku relácie Eriku Judínyovú, no tá odkázala na stanovisko PR manažérky Markízy Tatiany Tóthovej. Podľa nej Smotánku nemôžeme hodnotiť ako klasickú spravodajskú reláciu. „Smotánka je reláciou, ktorá mapuje dianie v spoločnosti a je len malou časťou nášho programu,“ povedala. „Osoby, ktoré spomínate, sa pravidelne spomínajú v Televíznych novinách, a naši diváci teda dobre poznajú okolnosti ich pôsobenia. Smotánka neplní funkciu politických správ.“

Formu, akou Smotánka ukazuje kontroverzné osobnosti z politiky, spoločnosti a biznisu, kritizovali médiá už v minulosti. Najčastejšie to bolo pre vystupovanie Štefana Harabina v čase, keď bol ako nominant HZDS ministrom spravodlivosti v prvej vláde Roberta Fica, teda v rokoch 2006 až 2009.

Legendárnym sa stal diel z roku 2008, v ktorom Harabin zatancoval kazačok. „Popri rôznych populistických výrokoch a následných zákonodarných počinoch nijako neprekvapuje, že politici kade-tade predvádzajú svoju ľudskú stránku, aby si udržali alebo aj zvýšili volebné preferencie,“ komentovala v tom čase vysielanie Smotánky Elena Akácsová z Týždňa.

Štefan Harabin. Foto – TASR
Štefan Harabin. Foto – TASR

Bulvár bol tvrdší. Nový čas napríklad pravidelnú účasť Harabina v Smotánke komentoval titulkom „Harabin a Judínyová: Šaškáreň pokračuje“. Časté účinkovanie Harabina, ale napríklad aj dokrútky z dostihové areálu Rozálka, ktorý vlastní rodina bývalého šéfa SIS Ivana Lexu, robili už pred rokom 2010 zo Smotánky tému porád televízneho vedenia.

„Rád by som dodržal dohodu, ktorá platí v rámci televízií na našom mediálnom trhu, preto sa zásadne nevyjadrujeme k aktuálnemu obsahu mediálnych hráčov na televíznom trhu,“ odpovedá súčasný šéf RTVS Václav Mika, ktorý viedol Markízu v rokoch 2006 až 2010.

„Čo sa týka Smotánky v minulosti, u mňa prevláda spomienkový optimizmus. Ale to neznamená, že si nepamätám hodnotiace programové porady, na ktorých padli aj konkrétne výhrady k Smotánke. A to nielen v spojitosti s menami, ktoré uvádzate, týkali sa aj iných takzvaných celebrít.“

Mimochodom, Harabin sa po čase v Smotánke objavil aj vlani. V jednom z februárových dielov Smotánky pustili krátky príspevok, ktorý vyzeral ako domáce video. Smotánke ju mal poslať jeden z divákov a Harabin na ňom pláva v bazéne popradského akvaparku. „Po sviatkoch sa pravdepodobne dostáva do formy aj bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin,“ dopĺňa obrázky komentár Smotánky.

„Pozorný divák Smotánky si ho všimol, natočil a poslal ho pri plávaní v bazéne v akvaparku v Poprade, kde nerušene relaxoval. Z vody namieril do sauny, kde bolo, ako inak, poriadne horúco. Na to už je pán doktor zvyknutý.“ 

Foto - TV Markíza
Foto – TV Markíza

Spory už v roku 2008

Lucia Hablovičová, ktorá Smotánku moderovala do roku 2005, zostala v štábe relácie ešte tri roky ako dramaturgička. Odišla v roku 2008 a už vtedy hovorila o tom, že sa jej prestávalo páčiť, kto sa v Smotánke objavuje. „Z postu dramaturgičky relácie som odišla dobrovoľne, lebo relácia sa začala uberať iným smerom ako dovtedy,“ spomína Hablovičová.

„S moderátorkou sme mali odlišné predstavy o obsahu aj forme relácie. Prekážalo mi spracovanie niektorých príspevkov, konkrétne komentáre, ktoré odzneli aj napriek tomu, že ako dramaturgička som ich neschválila, a občas mi chýbal v relácii nadhľad a objektivita.“

Hablovičová dnes nechce hodnotiť, ako by mala šoubiznisová relácia ako Smotánka pristupovať k ľuďom ako je Bašternák alebo Kočner. „Už nie som tvorcom a ani divákom, takže to, kto a v akom svetle sa v relácii objaví, je v rukách tých, ktorí reláciu tvoria. Slovensko je malé, ľudia chcú udržiavať priateľské a občas možno účelové vzťahy, ktorých súčasťou môže byť aj táto forma prezentácie.“ 

Marián Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marián Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Spôsob, akým sa Smotánka venuje ľuďom z politiky a biznisu, je bez pochýb aj v niečom prínosný. Zástancovia relácie by mohli povedať, že zobrazuje pravú realitu Slovenska, v ktorom sa v spoločnosti môžu popri skutočných osobnostiach ukazovať aj ľudia, ktorí majú problémy so zákonom, stíha ich polícia, alebo boli rovno odsúdení. Vďaka Smotánke napríklad vieme, kto všetko z politiky sa dobre pozná s Ladislavom Bašternákom.

Podobne by aj videá zo súkromia Majského či kalkulácia nákladov na outfity manželiek kontroverzných podnikateľov mohli ukazovať na veľkosť ich majetku a vzbudzovať otázky, či sa k nemu dostali vždy len legálnou cestou. No je na diskusiu, či je tento pohľad na realitu slovenského šoubiznisu ucelený, ak divák nedostane kompletnú informáciu o tom, čo sú ľudia, ktorí sa v Smotánke objavujú, zač.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie