Denník N

Fico aj Sulík si robia zo Slovákov srandu 

Obhajovať slovenský záujem najmä neustálym bojom proti Únii je ako obhajovať záujem svojho dieťaťa tým, že ho odmietnem očkovať.

Autor je poslancom NRSR

Veľká Británia naposledy zažila úspešnú inváziu cudzích vojsk v roku 1066. Slovensko v roku 1968. Veľká Británia dlho vládla impériu, nad ktorým nezapadalo slnko. Slovákom tisíc rokov vládli rôzne impériá. Veľká Británia má stále miesto v Bezpečnostnej rade OSN, jadrový arzenál a piatu najväčšiu ekonomiku na svete. Slovensko má neúspešného kandidáta na generálneho tajomníka OSN, najviac ministerských plukovníkov v zálohe na svete a ekonomiku, ktorej veľkosť bola pointou vtipu v americkom seriáli House of Cards. Veľká Británia je od zvyšku sveta oddelená morom. Na východnej hranici Slovenska je štát vo vojne.

Preto pohľad z Bratislavského hradu vyzerá úplne inak ako pohľad z Buckinghamského paláca. Nemusíme mať komplexy, ani si zúfať nad našou budúcnosťou. To, že sme malí, je jednoducho fakt a krajiny s najlepšou kvalitou života sú často malé. Vyžaduje si to však realistický pohľad na to, čo je náš štátny záujem a ako ho presadzovať.

Európska únia pôvodne vznikla ako nástroj takého úzkeho zväzku Francúzska a Nemecka, že ich vojna nebude možná. Časom sa však vyvinula na historicky najlepší nástroj ochrany nielen mieru, ale najmä záujmov malých európskych krajín. Kľúčové mocenské mechanizmy Únie sú nastavené v prospech štátov ako Slovensko. Na viaceré zásadné rozhodnutia premiérov a ministrov je potrebná jednohlasná zhoda a aj tam, kde sa hlasuje väčšinovo, sme zvýhodnení. Na Európsky súdny dvor nominujeme jedného sudcu, rovnako ako Nemecko, a to isté platí aj v bankovej rade ECB. V Európskom parlamente máme na obyvateľa viac ako dvakrát toľko poslancov, čo Nemecko.

Obhajovať slovenský záujem najmä neustálym bojom proti Únii je preto ako obhajovať záujem svojho dieťaťa tým, že ho odmietnem očkovať. Ak žijem v krajine, kde sú všetci zaočkovaní, je to mierne riskantné a predovšetkým sebecké. Súčasný svet sa však čoraz viac mení na geopolitickú ebolu a za takých okolností je odmietanie očkovania doslova zradou. Uvedomujú si to estónski politici, a to sú supervlastenci, na akých sa u nás nikto nechytá. Napriek tomu sa uprostred krízy natlačili do eurozóny a v Európskom parlamente nenájdete estónskeho europoslanca vo frakcii, ktorá by Úniu rozbíjala.

Vlastenectvo je predovšetkým o obrane slobody našich občanov rozhodovať o našej budúcnosti. Ešte aj Veľká Británia by v globalizovanom svete pravdepodobne bola slobodnejšia vnútri Únie, ale v jej prípade o tom môže byť legitímna diskusia. V prípade Slovenska taká diskusia nemá zmysel. Dejiny aj zemepis hovoria, že viac slobody ako v Únii sme nikdy nemali a ani mať nebudeme. Fico aj Sulík si môžu navliecť podväzkový rad a parochňu, ale nebude z nich Alžbeta II. Budú si maximálne tak robiť srandu zo seba a ostatných ľudí na Slovensku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie