Denník N

Park pre závod Jaguar Land Rover prekreslia, bude menší

Slávnostný štart stavby priemyselného parku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Slávnostný štart stavby priemyselného parku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pod priemyselným parkom pri Nitre ubudnú oproti pôvodnému plánu desaťtisíce metrov štvorcových plochy.

Priemyselný park pre závod Jaguar Land Rover pri Nitre bude vyzerať inak. Bude na menšej ploche, než vláda pôvodne predpokladala.

„V čase, keď sa pripravovala táto investícia, sme označili nejaké územie. Vtedy nebola známa detailná infraštruktúra, ktoré parcely to postihne a ktoré nie. Dnes sa to vyprecizovalo,“ vysvetlil minister hospodárstva Peter Žiga, prečo vláda schválila materiál, ktorým sa menia rozmery priemyselného parku pri Nitre.

Bude menší o 273-tisíc metrov štvorcových.

„MH Invest navrhuje vypustiť pozemky s celkovou výmerou 692 022 metrov štvorcových. (…) Žiadateľ navrhuje doplniť pozemky s celkovou výmerou 418 738 metrov štvorcových,“ píše sa v materiáli, ktorý schválila vláda.

Ide pritom o pozemky, ktorých sa týka vládne osvedčenie o tom, že Jaguar považujeme za významnú investíciu. Stavba priemyselného parku má vďaka tomuto osvedčeniu napredovať rýchlo a bez zbytočných byrokratických záťaží. Napríklad pri stavebných konaniach na priemyselných parcelách majú úrady povinne vychádzať investorovi v ústrety.

Pozemky začlenené pod investíciu už dlhší čas skupuje štát. Žiga upresnil, že tie pozemky, ktoré z mapy parku po novom zmiznú, zatiaľ neboli odkúpené.

Ministerstvo financií preto chcelo vedieť, koľko štát ušetrí po prekreslení pôdorysu investície. Z ministerstva vedeného Žigom odpísali, že vládnym materiálom nedôjde k finančnej transakcii, a teda debata o úspore nie je namieste.

MH Invest, ktorý kontroluje štátny tajomník ministerstva dopravy a splnomocnenec pre strategické parky Viktor Stromček, už podpísal množstvo zmlúv, ktorými naleje do priemyselného parku s automobilkou približne pol miliardy eur. To je mimo oficiálnej investičnej pomoci 130 miliónov eur a nákladov na výkup pozemkov.

Jaguar chce začať vyrábať autá na Slovensku v roku 2018. Postupne zamestná 2800 ľudí. V budúcnosti možno investíciu zvýši z 1,4 miliardy eur na 1,9 miliardy eur – v tom prípade by išlo o 3900 nových miest priamo v závode.

Stavbu závodu slávnostne odštartovali v septembri roku 2016. Štát opakuje, že priemyselný park je širší pojem ako automobilka a zahŕňa infraštruktúru pre jej dodávateľov a ďalšie firmy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie