Denník N

Francúzi majú novú zbraň proti teroristom, na drony nasadia orlích mušketierov

Orol skalný. Foto – TASR
Orol skalný. Foto – TASR

Technológia nie je všetko. Kým teroristi robia technologické pokroky, vojensky vyspelé štáty chcú do boja zapojiť zvieratá.

Majestátny orol skalný ohromnou rýchlosťou zletí z kontrolnej veže na letisku a prenasleduje svoju korisť. Chytá ju a pristane na zemi, kde ho čaká odmena. Nie je to však obyčajný orol. Volá sa D’Artagnan a neobyčajná je aj jeho korisť.

Orol, ktorý dostal meno podľa slávneho mušketiera z Dumasovho románu, totiž ulovil dron. Nebola to však náhoda – D’Artagnan je jedným z orlov, ktoré francúzska armáda cvičí na boj proti teroristom.

Tí drony začali využívať na svoje útoky, ale aj na prieskum terénu v miestach, na ktoré sa inak nedokážu ľahko dostať. V posledných týždňoch v Iraku uskutočnili desiatky takýchto útokov, pri ktorých zomrelo niekoľko vojakov.

Štyria mušketieri bojujú proti dronom

Francúzov konkrétne znepokojili napríklad prelety dronov nad Elyzejským palácom, v ktorom sídli prezident, či nad citlivou vojenskou oblasťou v Bretónsku.

Spustili preto pilotný projekt, v ktorom sa rozhodli, že vytrénujú štyri orly – Athosa, Porthosa, Aramisa a D’Artagnana.

Orly skalné sú podľa francúzskeho rádia RFI na tento džob ideálne. Vážia približne toľko ako drony, ktoré by mohli byť nebezpečné, sú to prirodzení predátori a majú vynikajúci zrak, vďaka ktorému zbadajú svoj cieľ z viac ako dvoch kilometrov. Okrem toho dosahujú pri love rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu.

Video: Orly trénujú, aby zasahovali proti dronom
(Zdroj: YouTube/ABC News)

A čo je hlavné, dokážu drony efektívne zneškodniť bez toho, aby museli zasahovať vojaci či policajti a lietajúce objekty zneškodňovať zbraňami. To je obrovská výhoda najmä počas väčších podujatí či v preľudnených uliciach.

Vojaci hovoria, že vytrénované orly by potom mohli nasadiť aj na letiskách alebo veľkých podujatiach – futbalových turnajoch a zápasoch alebo medzinárodných samitoch.

Zaujímavý je aj spôsob, akým dravce trénujú. Orlom odmalička servírujú potravu na dronoch. Orly si tak zvyknú, že drony predstavujú korisť, a neskôr ich lovia automaticky. Aj počas výcviku ich po „ulovení“ dronu odmenia surovým mäsom.

Tréning trvá 24 mesiacov a prvé priebežné vyhodnotenie by malo prísť v júni, no predstavitelia francúzskej armády pre agentúru AFP už teraz hovoria, že s orlami sú zatiaľ veľmi spokojní. Ich výsledky dokonca prekonali očakávania a oproti pôvodnému plánu sú tri až štyri mesiace popredu.

Dávajú im kevlar

Aby sa pri love nezranili, z kevlaru (materiálu, ktorý sa používa napríklad v nepriestrelných vestách) a kože pre ne vytvorili špeciálne chrániče na pazúry. „Milujem tieto vtáky. Nechcem ich posielať na smrť,“ hovorí pre RFI sokoliar Gerald Machoukow, ktorý vtáky cvičí a stará sa o ne.

Nápad zapojiť dravé vtáky do boja proti potenciálne nebezpečným dronom však nie je nový. Už to skúsili v Holandsku, kde ich využívala miestna polícia. „Je to technicky nenáročný spôsob, ako vyriešiť problém, ktorý spôsobila moderná technika,“ hovoril vtedy hovorca polície.

Video: S nápadom použiť proti dronom orly pôvodne prišli Holanďania
(Zdroj: YouTube)

Pre DutchNews dodal, že vták dron, ktorý vníma ako korisť, odnesie do bezpečnej oblasti bez ľudí a iných zvierat, rovnako, ako by to urobil s korisťou.

Francúzi pripúšťajú, že sa inšpirovali práve Holanďanmi. Dravce momentálne trénujú celkovo na piatich vojenských základniach, a hoci prví štyria mušketieri ešte naplno neukázali, čoho sú schopní, Francúzi už teraz plánujú vycvičiť ďalšie tímy orlov.

Drony čoraz viac využívajú teroristi

Reagujú tak na informácie o tom, že rôzne teroristické organizácie využívajú drony čoraz viac.

V januári v Mosule, o ktorý Islamský štát bojuje s irackou armádou, na lietajúce zariadenie nainštalovali malú bombu, ktorú dron zhodil neďaleko stanovišťa irackej armády.

Washington Post píše, že ide len o jeden z desiatok podobných útokov, ktoré v posledných týždňoch teroristi v severnom Iraku uskutočnili. Islamský štát podľa amerického denníka dokonca zriadil celú novú jednotku, ktorá bojuje pomocou upravených dronov.

Teroristi tvrdia, že tak zabili už 39 amerických vojakov. Americká armáda si myslí, že číslo je prehnané, no priznáva, že dva roky po tom, čo Islamský štát drony použil prvýkrát, je tento spôsob boja čoraz častejší a prepracovanejší.

Odborníci sa preto obávajú, že z bojiska by sa drony s bombami postupne mohli presunúť k útokom na civilistov.

Hoci drony používané teroristami technicky ani zďaleka nie sú na úrovni toho, čo využíva napríklad americká armáda, nedokážu niesť väčšie bomby a rakety, aj malá bomba zhodená do davu by mohla zabiť alebo zraniť desiatky ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Boje v Iraku

Svet

Teraz najčítanejšie