Denník N

Kasína v Bratislave tak skoro neskončia, aj keby rozhádaní poslanci hneď zakázali hazard

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Vyzerá to na patovú situáciu – ustúpiť nechcú bratislavskí poslanci, ktorí chceli plošný zákaz hazardu, a ani tí, ktorí chceli zachovať kasína. Aj keby zákaz prešiel, kasína majú licencie ešte na niekoľko rokov.

Bratislavskí poslanci budú opäť rozhodovať o zákaze hazardu už v marci, stále sa však nevedia zhodnúť na spoločnom postupe. Časť poslancov trvá na úplnom zákaze herní, ako to žiada petícia s vyše 136-tisíc podpismi, druhá skupina chce zasa pred zákazom zachrániť kasína a hlasovanie rozdeliť.

Ako by to vyzeralo, keby v marci predsa schválili plošný zákaz hazardu? Licencie pre automaty budú podľa magistrátu dobiehať ešte niekoľko mesiacov a herne by mizli už v tomto roku. Kasína však majú dlhšie povolenia.

Licencia na niekoľko rokov

Banco Casino v centre mesta v hoteli Crowne Plaza má od ministerstva financií licenciu až do konca roku 2021, čo je zároveň najdlhšia licencia z bratislavských kasín. Ďalšie štyri majú povolenie minimálne do konca roka 2018.

Magistrát tvrdí, že vydávajú iba povolenia pre automaty a o licenciách kasín nevedeli a nedávali k nim ani žiadne stanovisko.

Poslanec Martin Chren (Skok) hovorí, že zákaz hazardu a potom dodatočné povolenie kasín nie je spôsob, ako tento problém riešiť. Je zo skupiny poslancov, ktorí odmietli hlasovať o plošnom zákaze hazardu. „Čo je to za nápad, že zakázať to a nech si kasína idú prelobovať zákon?“

Skupina sedemnástich poslancov okolo Chrena, Martina Borguľu (Smer), Slavomíra Drozda (Smer), Mariána Greksu (nezávislý) a ďalších, ktorí za zákaz nehlasovali, stále trvá na zachovaní kasín.

Primátora Iva Nesrovnala (nezávislý) požiadali, aby umožnil ďalšie hlasovanie o zákaze herní podľa ich umiestnenia, a potom vraj budú rešpektovať akýkoľvek výsledok hlasovania. Nesrovnal sa podľa Chrena budúci týždeň stretne s petičným výborom a potom aj s predsedami klubov, aby sa poradili.

hazard

Trvajú na plošnom zákaze

Poslanec a starosta Vajnôr Ján Mrva hovorí, že s rozdeleným hlasovaním nesúhlasí a je za úplný zákaz hazardu, hoci inak mu kasína neprekážajú. „Dnes sa však hazard nedá efektívne regulovať.“ V pravidlách, ktoré povoľujú kasína v hoteloch, sú totiž aj penzióny a motely a podľa Mrvu je v meste vyše sto takých stavieb, kde by mohli vzniknúť ďalšie hazardné prevádzky. Zástancovia petície v zásade hovorili, že dnešné herne by sa účelovo menili na penzióny, aby mohli ďalej fungovať.

Na pôvodnom návrhu trvá aj Ján Budaj (Zmena zdola), šéf veľkého Bratislavského klubu, ktorý sa za zákaz výrazne zasadzoval. Všeobecne záväzné nariadenie k hazardu, ktoré majú poslanci schvaľovať, je podľa neho viazané na petíciu a tá hovorí len o úplnom zákaze.

Aktivisti zbierali podpisy pod petíciu v čase, keď ešte platil starý zákon, ktorý umožňoval iba plošný zákaz pre celý hazard. Budaj chce aj ako poslanec Národnej rady (v klube OĽaNO-Nova) pripraviť novelu, ktorá by umožnila povoliť kasína napríklad iba v luxusnejších hoteloch a bez petície.

Ak by teraz podľa neho hlasovali o inom nariadení, ako žiada petícia, zástupcovia hazardu by ho mohli úspešne napadnúť na súde.

To, či návrh prejde marcovým zastupiteľstvom, bude záležať aj na tom, ako sa k nemu postavia štyria poslanci, ktorí na minulom hlasovaní chýbali. S ich hlasmi by zástancovia úplného zákazu mali dostatok hlasov.

Môžu opäť hlasovať?

Herne hrozia sporom na súde už teraz. Hovorkyňa asociácie herní Dominika Lukáčová vraví, že ak nariadenie schvália v opakovanom hlasovaní, zástupcovia herní sa obrátia na súd.

„Zákon o hazardných hrách hovorí jasne, že zastupiteľstvo môže prijať nariadenie na základe petície. To sa nestalo. Je to vybavená vec. Pokiaľ chcú prijímať nejaké ďalšie VZN na zákaz hazardu, musia znovu urobiť petíciu.“

Poslanec Chren vraví, že je to len ďalší dôvod, aby nariadenie napadli. Borguľa chce, aby k možnosti opätovného hlasovania dali stanovisko právnici.

Budaj hovorí, že podľa rokovacieho poriadku môže mesto znova predložiť návrh, petíciu totiž poslanci neodmietli –nikto z nich nehlasoval proti, nesúhlas vyjadrili len tak, že sa zdržali alebo nehlasovali.

Obvinenia z korupcie

Minulotýždňové hlasovanie o zákaze sa už dostalo na prokuratúru, po nepodložených informáciách o uplácaní poslancov podali podnet Kresťanskodemokratická mládež Slovenska (KDM) aj poslanec Borguľa.

Podpredseda KDM Miroslav Dragun hovorí, že podali oznámenie na neznámeho páchateľa nielen pre korupciu, ale aj pre možný trestný čin jej neoznámenia alebo ohovárania.

„Pokiaľ to niekto neohlásil a vedel o tom, je to rovnaký problém, ako keď niekto zobral úplatok. Ak niekto šíri nepravdu o tom, že existuje taký úplatok, a nie je to tak, nech nesie zodpovednosť,“ hovorí Dragun. Konkrétne dôkazy nemá, vychádza z rečí počas zastupiteľstva, komentárov na sociálnych sieťach a článkov k hlasovaniu.

Pre podozrenie z uplácania na základe článkov na internete podal oznámenie aj Borguľa, odkazuje napríklad tiež na komentár mestského poslanca Jána Hrčku, ktorý na portáli Aktuality.sk napísal, že cena jedného hlasu za nepodporenie VZN bola okolo 50-tisíc eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hazard v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie