Denník N

Procházka si trúfa na 20 percent, podľa Leška je premiérsky typ (+ video)

V druhej Debate Denníka N diskutovali Ján Figeľ (KDH), novinári Lukáš Fila a Marián Leško a Radoslav Procházka (Sieť). Foto N – Tomáš Benedikovič
V druhej Debate Denníka N diskutovali Ján Figeľ (KDH), novinári Lukáš Fila a Marián Leško a Radoslav Procházka (Sieť). Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda KDH Ján Figeľ by nechcel príliš regulovať domáce vzťahy zákonmi. Mohlo by to podľa neho viesť k juvenilnej justícii.

V utorok večer sa v bratislavskom KC Dunaj na debate Denníka N diskutovalo o volebnom roku a taktike dvoch preferenčne najsilnejších pravicových strán, Siete a KDH. Na pódium si sadli ich predsedovia, Radoslav Procházka a Ján Figeľ, ktorých dopĺňali novinári Lukáš Fila a Marián Leško.

Keďže účasť postupne odmietli všetci oslovení zástupcovia vládneho Smeru, diskusia bola neformálna a bez útokov. Prejavilo sa to nielen na začiatku, keď politici prišli do sály bez kravát, ale aj počas samotnej debaty.

Video: Leško: Ak nebude premiér Fico, bude Procházka
(Autori: Michal Hanták, Martina Pažitková)

 

Procházka oslovoval predsedu KDH „Jano“, Figeľ sa zase k moderátorovi obracal ako k „Lukášovi“ a o šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinim (Smer) hovoril ako o „Pelem“.

Ženy vo vláde áno, kvóty nie

Na takmer dvojhodinovú debatu sa prišlo pozrieť viac ako sto ľudí, ktorí vydržali do konca, aj keď rečníci ich pozornosť občas skúšali.

Figeľ ošúchanými frázami ako „politika je zápas o pravdu“, „demokracia je zodpovednosť“ či „nakoniec rozhodnú občania“; akademik Procházka zasa odbornými termínmi typu „permutácie“, „afirmatívna akcia“, „inherentná prekážka“ alebo „energetická amortizácia“.

Politici debatu začali témou domáceho násilia a žien, aj tých v politike. Predseda KDH Figeľ vystríhal pred legislatívou, ktorá by chcela príliš regulovať rodinné vzťahy v domácnosti, pretože by sa podľa neho mohla ľahko zneužiť a viesť k juvenilnej justícii.

Video: Figeľ sa bojí juvenilnej justície, nesprísnil by zákon proti domácemu násiliu
(Autori: Michal Hanták, Martina Pažitková)

Obaja lídri sľúbili, že ak budú vo vláde, na rozdiel od Smeru ponúknu ministerské kreslo aj nejakej žene. Dať takúto povinnosť do zákona a zaviesť kvóty na počet žien vo vysokých funkciách však odmietli. „To, čo sa tvorí spontánne, má väčší predpoklad vydržať,“ myslí si Procházka.

V novej vláde Smer plus niekto

Šéfovia oboch pravicových strán povedali, že po voľbách v roku 2016 nechcú vládnuť so Smerom, no pri zostavovaní koalície treba počkať na to, kto sa dostane do parlamentu.

Leško tipoval, že najpravdepodobnejším variantom novej vlády bude spojenie Smeru a takzvanej tradičnej strany, a to zrejme aj v prípade, ak by sa do Národnej rady dostala Slovenská národná strana. Smeru by to vraj len uľahčilo vyjednávaciu pozíciu.

„Ak nevznikne strana s postavením SDKÚ v minulosti, na 90 percent tu bude vláda Smeru s inou tradičnou stranou, ktorá bude k takejto spolupráci skôr dokopaná, než že by o nej bola presvedčená,“ povedal Leško.

Líder Siete reagoval tvrdením, že nevidí dôvod, aby opozičnou stranou so silným postavením nemohli byť oni. Trúfajú si vraj na dvadsať percent a šanca, že vládu bude zostavovať Smer alebo Sieť, je podľa neho jedna k jednej.

Leško síce uznal, že z dvoch politikov v sále je premiérskym typom skôr Procházka, k jeho šanci na taký volebný výsledok bol však skeptický.

Šéf NKÚ? Žilinka, Filko, Ódor

Novinár Marián Leško, ktorý momentálne pôsobí v nadácii Zastavme korupciu, vyčítal opozícii vlažný postoj k Smeru. Povedal, že ak by bol Fico v opozícii, na každej parlamentnej schôdzi by požadoval zvolenie nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu.

Podľa Figeľa už šéf parlamentu Pellegrini sľúbil, že sa v marci pohne voľba predsedu NKÚ, kde už roky „presluhuje“ nominant HZDS Ján Jasovský. Šéf KDH by na poste najradšej videl bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra Maroša Žilinku.

Procházka zasa ako ideálnych kandidátov menoval dvoch ekonómov: súčasného riaditeľa Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií Martina Filka a Ľudovíta Ódora z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Kauzy Smeru? Brutálne

Obaja opoziční politici nesúhlasili s tvrdením, že by mal Smer počas druhej Ficovej vlády málo káuz. Figeľ spomínal predražené tunely na diaľniciach, Procházka predaj ziskovej časti SPP. „SPP je brutálny škandál, ale Smer tomu dokázal dať nálepku, že bude lacnejší plyn.“

Podľa šéfa Siete však detaily toho najväčšieho škandálu vládnej strany nepoznáme. „To je pád Pavla Pašku. Je absurdné, že by padol pre ‚cétečko‘ – v skutočnosti sa stalo niečo hroznejšie, ale my ešte nevieme čo.“

Marián Leško s Procházkom nesúhlasil: Paška podľa neho nepadol, „len ho stiahli z obehu“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie