Denník N

Pôdohospodárska agentúra s korupčným škandálom nie je taká otvorená, ako sa tvári

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Štátna agentúra sa chváli dátami o farmárskych eurofondoch. Informácie nie sú na jednom mieste, musíte surfovať po webe, čo zaberie čas, hovorí analytik z Nadácie Zastavme korupciu.

Šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch presviedča, že informácie, ktoré zverejňujú o eurofondoch a dotáciách pre farmárov, sú dostatočné a sú dokonca nad rámec zákona.

Agentúra v poslednom čase čelila kritike, že verejných dát o platbách farmárom je málo a ťažšie sa hľadajú. A tak Kožuch osobne novinárom vo štvrtok vysvetľoval, že to nie je pravda, a ukazoval, čo všetko sa dá na stránke agentúry o tom nájsť a kde presne.

Je zrejmé, že tak urobil aj preto, lebo v piatok vyšiel najavo veľký korupčný prípad zamestnanca agentúry, presnejšie jej odboru priamych platieb. Vypýtal si úplatok a polícia ho pri jeho preberaní prichytila.

„Hlásime nový prístup,“ uisťuje riaditeľ.

Eurofondy pre poľnohospodárov sa riadia podľa iných pravidiel ako klasické eurofondy a aj sa osobitne zverejňujú. Analytik Matej Hruška z Nadácie Zastavme korupciu si však nemyslí, že dát o nich je dosť, podľa neho Pôdohospodárska platobná agentúra zverejňuje iba nutné minimum.

Hruška sa spolu s kolegami venuje eurofondom detailne, vie tak porovnať dáta o eurofondoch pre poľnohospodárov (1,6 miliardy) s tými klasickými (13,7 miliardy eur).

Dá sa zverejňovať aj viac dát

Kožuch šéfuje Pôdohospodárskej platobnej agentúre od vlaňajšieho apríla, predtým bol riaditeľom jej odboru priamych platieb. V čase, keď sa vedenia agentúry ujal, hrozilo, že jej Európska komisia stopne eurofondy vyplácané z fondu rozvoja vidieka. Ministerka Gabriela Matečná (SNS) to nakoniec uhrala tak, že Brusel eurofondy nezablokoval.

Šéf PPA hovorí, že cieľom je elektronizácia úradu, čo pomôže aj boju proti korupcii. „Sám som si napríklad všimol, že pri využívaní tabletu alebo mobilu nie je web úplne komfortný, a to treba zlepšiť.“

Informácie o priamych platbách poľnohospodárov sú na stránke agentúry rozdelené do štyroch kategórií. V jednej z nich si síce nájdete, kto žiadal o priamu podporu, ale ak chcete vedieť, či ju aj získal a v akej výške, musíte prejsť do inej časti – o prijímateľoch pomoci.

„Je tam síce uvedené opatrenie, pod ktoré žiadosť patrí (pozn.: kurzorom kliknete na číslo opatrenia a zobrazí sa vám jeho názov), o čo však presne išlo a aké boli napríklad kritériá, si už musíte hľadať inde na webe. V Centrálnom registri zmlúv si môžete vyhľadať konkrétnu zmluvu, kde sú opäť ďalšie informácie. Zaberie to čas a veľa ľudí to určite odradí. Všetky tieto informácie by mali byť na jednom mieste a prepojené,“ hovorí Hruška.

Informácie o prijímateľoch pomoci za rok 2016 nenájdete, budú zverejnené až na konci mája. Keď ich zverejnia, vymažú informácie za rok 2014, lebo sa zverejňujú iba počas dvoch rokov.

Stačí to porovnať s klasickými eurofondmi

Informácie o klasických eurofondoch sú zverejnené na stránke www.itms2014.sk, správcom stránky je Datacentrum, ktoré patrí pod ministerstvo financií.

„Je tam dostupných neporovnateľne viac informácií, než zverejňuje PPA o ‚svojich‘ eurofondoch. Na jednom mieste viete nájsť informáciu, kedy žiadosť prišla, kedy ju hodnotili, aké ciele má projekt napĺňať, čo sa obstaralo. Niektoré ministerstvá zverejňujú aj mená hodnotiteľov a ich hodnotenie,“ hovorí Hruška.

Navyše na webstránke spustili prístup k otvoreným dátam cez API, čo záujemcom umožní informácie o eurofondoch ľahšie a detailnejšie analyzovať.

Hruška s kolegami pripravil niekoľko odporúčaní, ako zlepšiť a sprehľadniť čerpanie eurofondov, niektoré z ich si osvojil aj vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer) a chce ich aj presadiť. Majú sa napríklad zverejňovať mená hodnotiteľov.

Či ich bude zverejňovať aj Pôdohospodárska platobná agentúra, Kožuch jednoznačne nepovedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie