Denník N

To fakt? Len tak alternatívne

Alternatívny prezident sedí v alternatívnom Bielom dome a vypúšťa alternatívne fakty.

Niektoré slovíčka sa hneď stanú hitom. O najnovšie, aj medzinárodne veľmi obľúbené „alternatívne fakty“ sa postarala Trumpova poradkyňa pre všetko a stali sa symbolom postfaktuálnej doby.

Americký prezident je v úrade jeden mesiac aj s cestou, ale alternatívnych faktov už nasúkal za tri trollovacie agentúry. Niekoľko dní pred skutočnými nepokojmi v Štokholme vyvolal dojem, že si vymyslel teroristický čin – v Trumpovom podaní: „Čo sa včera večer stalo vo Švédsku… Švédsko! Verili by ste tomu?“

No neverili. Dosť sme sa nadreli, kým sme uverili, že je Trump naozaj prezident. Reagovať naňho humorom je tak trochu mrhanie, ale jednou z odpovedí bola správa, že v malom švédskom mestečku si niekto objednal kebaby a hamburger. Jedlo si však nikto nevyzdvihol. Tomu je tiež ťažké uveriť, ale médiá aspoň raz, chvalabohu, nemlčali.

Alternatívne fakty vznikli ešte pri príležitosti inaugurácie. Trump a jeho družina si merali… veľkosť davu a pyšne vyhlásili, že bol najväčší v histórii. Vyšli fotky dokazujúce pravý opak a biely domček vyrukoval s alternatívnymi faktmi, za čo sa mu smejú doteraz.

Alternatívny fakt je guľatá kocka, obrovský trpaslík, plynná slovenčina kapitána Danka a ešte mi napadá jeden oxymoron, ale neslušný. Keďže fakt lahodne definujeme ako preverenú objektívnu skutočnosť a alternatívny zas ako „ten druhý“, iný ako prvý, odlišný, dohromady to ide asi ako čokoládová poleva na jaternicu.

Je to vôbec nie alternatívny fakt, že človek dokáže zhovädiť toho istého človeka tak, ako dokáže len človek človeka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie