Denník N

Som slovenský liberál

Zosilňuje sa môj pocit, že v redakciách, politických a intelektuálnych kruhoch sa pohybujú ľudia, ktorí by ma radi pritlačili i so stranou SaS do kúta ku Kotlebovi.

Autor je predsedom SaS

Sloboda a Solidarita je liberálna politická strana registrovaná na Slovensku a financovaná z peňazí slovenských daňovníkov. Toto sú nespochybniteľné fakty. Preto z podstaty veci vyplýva, že bojujeme predovšetkým za slobodu a práva občanov Slovenska, pretože na nich máme priamy dosah.

Nikdy som sa však nevyjadril a ani to tak necítim, že Slovensko je nadradené iným krajinám, že Slováci sú viac ako iní. Nikdy som sa nevyjadril a ani to tak necítim, že máme vystúpiť z Európskej únie, že máme vystúpiť z NATO. Nikdy som nepovedal, že „Slovensko Slovákom“, nikdy som nevykrikoval „Hej, Slováci“ či „My sme tu doma“.

Žiadnym svojím činom som neobmedzoval a neobmedzujem demokraciu. Rasizmus a šovinizmus sú mi odporné ideológie. Rovnako ako vražedný náboženský fanatizmus. Chcem preto požiadať všetkých politológov, komentátorov, intelektuálov, aby boli korektní a do svojich analýz strany SaS a mňa ako jej predsedu zahrnuli aj tieto aspekty. Aj toto sú totiž fakty.

Teraz trochu z Veľkého slovníka cudzích slov, 5. vydanie, rok 2008:

Nacionalista – politický stúpenec, prívrženec nacionalizmu

Nacionalizmus – 1. vedomie príslušnosti k určitému národu; 2. ideológia a politika sledujúca záujmy celého národa, bojujúca proti cudzej nadvláde, centralistickej moci, cudzej moci vo vlastnom národe, štáte, krajine a pod.; 3. vlastenec

Ak som počas rozhovoru pre Denník N súhlasil s definíciou seba ako slovenského nacionalistu, mal som na mysli iba to, že moja identita je slovenská, že ako predseda politickej strany, registrovanej na Slovensku, ponúkam v prvom rade riešenia pre občanov Slovenska a že by som sa postavil proti cudzej nadvláde. Takže som vlastenec.

Konkrétne na otázku: „Súhlasili by ste s definíciou, že ste slovenský nacionalista?“ som odpovedal: „Áno, mojou náplňou práce a poslaním je bojovať za slobodu Slovákov. Koniec koncov z ich daní som platený. To však neznamená, že neuznávam slobodu iných národov.“ Táto otázka sa však nachádza v zamknutej časti.

Žiaľ, Denník N natvrdo vytrhol túto moju odpoveď na jednu zo 120 otázok a napísal na titulok „Som slovenský nacionalista“. Pointa odpovede pritom bola, že bojujem za slobodu občanov Slovenska. Nie však proti iným národom a menšinám, ale proti nepriateľom slobody, čo dnes v praktickej rovine znamená, že proti vláde Roberta Fica a centralistom v Európskej únii.

Keby bol záujem, aby som vysvetlil, ako to s tým nacionalizmom vlastne myslím, lebo ide o vážnu vec, rád by som to urobil. Záujem nebol, takže to musím vysvetliť teraz. Tým sa však zároveň zosilňuje môj pocit, že v redakciách, politických a intelektuálnych kruhoch sa pohybujú ľudia, ktorí by ma radi pritlačili i so stranou SaS do kúta ku Kotlebovi, aby sme vypratali priestor pre tých politikov, ktorým oni fandia. Pritom pán Šimečka po štyroch hodinách rozhovoru musí vedieť, že k extrémistom nepatrím.

Som liberál, slovenský liberál, predseda pravicovej liberálnej strany na Slovensku, vlastenec.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Komentáre

Teraz najčítanejšie