Denník N

V OSN vystavujú neretušované fotografie umučených Sýrčanov

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Fotografie vyniesol z krajiny bývalý forenzný fotograf sýrskej polície Cézar.

OSN nie je v tejto chvíli schopná dospieť k akcii, ktorá by pomohla ukončiť krvavý konflikt v Sýrii. Niektoré členské krajiny chcú na tamojšiu situáciu upozorniť aspoň fotografiami obetí Asadovho režimu. Vystavujú ich v sídle svetovej organizácie v New Yorku.

Ide o časť fotografií, ktoré sa zo Sýrie podarilo vyniesť mužovi, ktorého volajú Cézar. Niekoľko rokov pracoval pre sýrsku vojenskú políciu ako forenzný fotograf.

Počas povstania proti režimu prezidenta Bašara Asada dostal za úlohu fotiť telá ľudí, ktorí zomreli vo väzniciach. Mnohé z nich vykazovali známky mučenia či podvýživy, viacerým chýbali oči. O výstave píše Reuters.

Zo Sýrie musel utiecť

Cézar pracoval aj pre sýrsku opozíciu a kópie fotografií posielal na USB kľúči príbuzným v zahraničí. Napokon zo Sýrie sám ušiel.

Vyniesol 55-tisíc digitálnych fotografií, ktoré rovnako ako jeho osobné svedectvá skúmala komisia troch bývalých prokurátorov Medzinárodného súdneho dvora. Zhodli sa, že sú autentické a dokumentujú smrť 11-tisíc väzňov.

Fotografie teraz skúma aj FBI. Niektorí odborníci sú presvedčení, že by mohli slúžiť ako dôkazový materiál v prípadných procesoch o sýrskych vojnových zločinoch.

Na vyšetrovanie Sýrie fotografie nestačili

Komisia vypracovala o svojich zisteniach aj správu. Jej zadávateľom bol Katar, ktorý je spolu s ďalšími 14 krajinami aj podporovateľom výstavy. Fotografie ešte minulý rok ukazovali aj na uzatvorenom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN, ale ani to nepomohlo spriechodniť rezolúciu, ktorá by spustila proces vyšetrovaní sýrskych vojnových zločinov. Členovia Bezpečnostnej rady USA, Británia a Francúzsko sú medzi sponzormi výstavy.

„Kto uvidí tieto zábery, nikdy na ne nezabudne,“ komentoval výstavu americký minister zahraničia John Kerry.

Režim nechal svoje obete fotografovať nato, aby mal pre úrady doklad úmrtia na vystavenie úmrtného listu, ktorý potom už len odovzdali rodinám, ako aj preto, aby mali nadriadení vo väzniciach potvrdenie, že sa ich príkazy skutočne vykonali.

Výstava v priestoroch OSN je už druhou so sýrskou tematikou tento rok. V januári vystavoval svoje fotografie Sýrčan Hagop Vanesian. Jeho fotografie zachytávali skazu mesta Aleppo, kde sa odohrali viaceré z najintenzívnejších bojov počas sýrskej občianskej vojny.

Sýrska opozícia vtedy výstavu ostro napadla s tým, že ide o propagandu Asadovho režimu. V titulkoch fotografií sa uvádzalo, že za zničené mesto zodpovedali teroristické skupiny. Tak pomenúva protivládnych rebelov Asadova vláda.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie