Denník N

Žitňanská o prokurátorovi Kováčikovi: 0 zo 61? To nesedí ani s teóriou pravdepodobnosti (anketa)

Dušan Kováčik v parlamente, keď bol ešte špeciálny prokurátor. Foto N – Vladimír Šimíček
Dušan Kováčik v parlamente, keď bol ešte špeciálny prokurátor. Foto N – Vladimír Šimíček

Poslanci chcú od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika vysvetlenie, Robert Kaliňák jeho nulu nekomentuje.

Otázka: Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik nepodal za osem rokov ani jednu obžalobu v 61 prípadoch, ktoré osobne dozoroval. Predvolá si ho preto ústavnoprávny výbor, aby vec vysvetlil. Ako Kováčikovu nulu hodnotia politici?

Lucia Žitňanská (Most-Híd), ministerka spravodlivosti:

Nie každý prípad musí skončiť obžalobou, ale 0 zo 61 nesedí ani z pohľadu teórie pravdepodobnosti.

 

Richard Sulík, predseda SaS:

Keď som to videl, pobúrilo ma to. Číslo nula Dušana Kováčika kompromituje a je aj hanbou celej prokuratúry. Preto SaS chystá konkrétne kroky, o ktorých budeme informovať v piatok.

 

Ján Marosz (OĽaNO), člen ústavnoprávneho výboru:

Je to šokujúce, zarážajúce, neuveriteľné a poburujúce, že špeciálny prokurátor je takýto nečinný a kryje korupciu. Krívajúci právny štát máme aj vďaka takýmto nominantom. Opoziční poslanci budú žiadať zvolanie ústavnoprávneho výboru a predvolanie pána špeciálneho prokurátora, aby podal vysvetlenie, že ako je to možné. V normálne fungujúcej demokracii by sa takéto niečo nemohlo diať. Dušan Kováčik je práve tá brzda, aby mnohé prípady, ako napríklad Bašternák, boli reálne dotiahnuté do konca, aby bola podaná obžaloba a aby súdy mohli pracovať. Domnievam sa, že by mal odstúpiť zo svojej funkcie.

 

Ondrej Dostál (OKS, klub SaS), člen ústavnoprávneho výboru:

Pán Kováčik si zrejme zle prečítal zákon o prokuratúre, podľa ktorého je úlohou prokuratúry trestne stíhať osoby podozrivé zo spáchania trestných činov. Vychádzajúc z výsledkov jeho činnosti, skôr sa zdá, že svoju úlohu vidí v tom, aby sa trestnému stíhaniu podozrivých bránilo a aby sa trestné stíhanie najvážnejších kriminálnych prípadov marilo. Evidentne si splietol povolanie. S týmto hodnotovým nastavením sa mal stať advokátom, nie prokurátorom. Myslím si, že je to dôvod na zvolanie mimoriadneho ústavnoprávneho výboru, ktorý by mal požiadať pána Kováčika o bližšie vysvetlenie týchto skutočností, ako aj pána generálneho prokuratúra Čižnára o jeho stanovisko k nim.

 

Róbert Madej (Smer), predseda ústavnoprávneho výboru:

Neviem sa vyjadriť k agende konkrétneho prokurátora, pretože nepoznám jeho spisy a ani ich nemôžem mať naštudované. Nepoznám tie štatistiky, musím sa s nimi najprv oficiálne oboznámiť, preto ich nebudem komentovať, hoci je to pre mňa zaujímavé číslo a nová informácia. Každý prokurátor má svojho nadriadeného prokurátora. V tomto prípade ide o špeciálneho prokurátora, ktorý podľa nového predpisu každoročne predkladá správy o svojej činnosti, a určite je vtedy dostatočný priestor diskutovať o fungovaní úradu špeciálnej prokuratúry. Pokiaľ bude záujem zo strany kolegov, sú spôsoby, ako sa môže iniciovať diskusia na výbore.

 

Peter Kresák (Most-Híd), člen ústavnoprávneho výboru:

Je to naozaj divné. Pokiaľ sa táto téma otvorí na výbore, podporím to, aby sme sa pána Kováčika pýtali, že čo sa deje a prečo to tak je. Ako právnik neviem vopred povedať, že to bolo všetko zlé.

 

Ivan Netík, hovorca ministra vnútra Roberta Kaliňáka:

Minister nikdy nehodnotil prácu prokuratúry ani súdov, pretože mu to neprináleží.

 

Tibor Bernaťák (SNS), člen ústavnoprávneho výboru:

Nepoznám podrobnosti, do 28. 2. som mimo SR.

 

Andrej Danko, predseda parlamentu a SNS:

neodpovedal

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie