Denník N

Obnovil hru o Jozefovi Tisovi: Neskoro na ňu bolo už pred 12 rokmi

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Režisér Rastislav Ballek pred 12 rokmi pripravil scenár aj režíroval hru Tiso. Teraz hru opäť uviedlo Divadlo Aréna. Prezidenta slovenského štátu Jozefa Tisa v obnovenej hre nehral Marián Labuda starší, ale jeho syn.

Aký bol Jozef Tiso človek?

Chlapec z chudobných pomerov, ktorý v deviatich rokoch odišiel z domu a vyštudoval Pazmáneum vo Viedni, najprestížnejšie jezuitské cirkevné učilište v monarchii. Dnes by sme sa asi takého človeka báli.

Prečo?

Je to niečo, čo sa dnes nedá zažiť. Človek iného druhu. Prešiel cestu, ktorú nik z nás nemá šancu dnes prejsť – takú dlhú, náročnú, z chudobného chlapca až na človeka, ktorý mal našliapnuté na veľmi dobrú cirkevnú kariéru. Ak by neprišiel rok 1918, nepochybne by Jozef Tiso skončil minimálne ako biskup.

Ako ho vnímate charakterovo?

Súvisí to s jeho vzdelaním a životom. Charakter sa ťažko posudzuje, ale zrejme to bol neskutočne tvrdý a vôľový človek. Všetky chyby charakteru, ktoré podľa všetkého mal, museli byť umocnené veľmi krutou, tvrdou, mentálnou a duchovnou jezuitskou prípravou.

Od prvej premiéry vašej inscenácie Tiso uplynulo dvanásť rokov. Prečo ste ju obnovili?

O tom, či sa inscenácia obnoví alebo nie, nerozhodujem ja. Ale spoločenský kontext znovuuvedeniu praje. Celé to vymyslel riaditeľ Arény Juraj Kukura, keď mi povedal, že má niekoho, kto by mohol nahradiť Mariána Labudu v role Jozefa Tisa. Bol som veľmi zvedavý, kto by to mohol byť.

Prekvapilo vás, že by Tisa mohol hrať Marián Labuda mladší, teda syn pôvodného predstaviteľa Tisa?

Mňa to prekvapilo rovnako ako samotného Mariána Labudu mladšieho. Nejde teraz o hereckú kvalitu, ale vôbec o to, že by niekto mohol a bol ochotný prijať úlohu, ktorá natoľko vzrástla s iným hercom, zhodou okolností s jeho otcom.

Riaditeľ Arény Juraj Kukura povedal, že ak by mal Marián Labuda starší záujem hrať Tisa, bude vždy vítaný. Naozaj počítate s tým, že by mohol alternovať?

Je to v rukách otca a syna Labudovcov, ktorí sú teraz obaja držitelia tejto úlohy, a ak jeden nebude môcť, tak ho môže zastúpiť len ten druhý.

Juraj Kukura avizoval znovuuvedenie Tisa tým, že sa zmenila atmosféra v spoločnosti. Prečo ste do toho išli vy?

Dôveroval som intuícii pána Kukuru, mnohokrát sa mi to osvedčilo. Takéto rozhodnutie sa nedá vymyslieť racionálne, na to musí prísť ten správny pocit. Ako autorovi a režisérovi predchádzajúcej verzie je mi veľmi ťažko povedať, či by to dielo malo byť závislé od spoločenskej situácie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie