Denník N

Pošta chce byť aj mobilný operátor, chce kúpiť 20 percent vo Swane

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Štvrtý mobilný operátor ešte nemá sieť, ale dohodu s poštou už má takmer istú.

Slovenská pošta už dlhšie nemá v pláne iba roznášať listy a balíky alebo ponúkať na priehradkách jednoduché bankové služby. Nedávno ohlásila, že majetkovo vstupuje do malej poisťovne patriacej skupine J&T a v pláne má aj poštového mobilného operátora.

Už pred rokom si ako partnera vyhliadla začínajúceho mobilného operátora Swan a podpísala s ním memorandum o spolupráci. Uprednostnila ho pred ostatnými troma hráčmi na trhu – Orange, Slovak Telekom a O2.

Priamo v memorande sa dohodli, že pošta môže kúpiť akcie nováčika medzi mobilnými operátormi. ,,Memorandum okrem iného hovorí aj o možnosti majetkového vstupu Slovenskej pošty do Swan Mobile vo výške 20 percent akcií,“ hovorí pošta. O tom sa doteraz verejne veľmi nehovorilo. Obe strany tvrdia, že pošta nemá v pláne kupovať akcie hneď, dohodnú sa na opcii. Neskôr, zrejme o dva roky, sa má rozhodnúť, či ju využije, alebo nie.

,,Čo sa týka spolupráce so Slovenskou poštou, sú určité zmluvy, ktoré máme podpísané. My naďalej počítame s touto spoluprácou,“ povedali pred novinármi zástupcovia Swanu.

Štvrtý mobilný operátor Swan získal vlani za 6,6 milióna eur frekvencie na mobilnú dátovú 4G sieť, ktorú teraz buduje.

Telefonovanie chce začať ponúkať v spolupráci s poštou. ,,V prípade spustenia hlasových služieb budú tieto služby spoločné. Máme pripravený spoločný biznis plán. Budú to štandardne masové produkty, ktoré pôjdu cez poštu,“ uviedli zástupcovia Swanu.

Poštový operátor sa má volať Poštatel a má teda ponúkať služby klasického mobilného operátora. Pod značkou Swan sa majú predávať sofistikovanejšie produkty.

Ani jedna zo strán o cene za pätinový podiel v Swan Mobile nehovorí. Za pätinový podiel v poisťovni, kde má väčšinový podiel Poštová banka, zaplatí pošta 6,1 milióna eur v priebehu troch rokov. Spoločný podnik štátu a finančníkov z J&T sa volá Poštová poisťovňa.

Ministerstvo dopravy investorské zámery pošty odobruje. Argumentuje tým, že trh tradičných poštových služieb klesá a jej manažment má hľadať obchodné príležitosti, aby firma rástla a udržala sa zamestnanosť.

,,Sme radi, že súčasnému manažmentu pošty sa tento trend darí napĺňať a pošta po dlhých rokoch, keď bola v strate, vykazuje zisk. Manažment Slovenskej pošty, podobne ako manažment ktorejkoľvek inej štátnej spoločnosti, má povinnosť správať sa hospodárne,“ povedal hovorca ministerstva Martin Kóňa.

Prečo práve Swan

Pošta tvrdí, že memorandum so spoločnosťou Swan je výsledkom súťaže zo začiatku roka 2014. Hovorí, že rokovala so všetkými štyrmi mobilnými operátormi, pričom dvaja z nich predložili ponuku.

,,Nezávislá komisia na základe vopred určených kritérií zostavila konečné poradie a začala rokovania s víťazom súťaže – spoločnosťou Swan,“ tvrdí pošta.

Záujem o spoluprácu so Swan Mobile štátny podnik obhajuje tým, že operátor nemá vybudovanú vlastnú predajnú sieť, ani etablovanú značku, a pošta mu vie toto všetko ponúknuť. Pošta tiež tvrdí, že majetkový vstup by jej umožnil silnú pozíciu pri riadení firmy, ako aj silný vplyv na tvorbu produktov.

Nekonkretizuje, koľko zákazníkov by ako mobilný operátor chcela získať. Konkrétnejšia je, keď hovorí o výnosoch. ,,V prvom plnom roku sa výnosy pohybujú do milióna eur, následne predpokladáme milión eur,“ uviedla hovorkyňa pošty Stanislava Pondelová.

Vedenie Swanu spresnilo, že by chceli mať podiel na trhu vyše desiatich percent, čo je približne pol milióna zákazníkov.

Pre porovnanie, najväčší mobilný operátor na trhu, spoločnosť Orange, mal vlani výnosy zhruba 580 miliónov eur a 2,85 milióna mobilných zákazníkov.

Pošta tvrdí, že bude čakať do apríla, či Swan stihne spustiť svoju sieť v termíne. ,,Pre Slovenskú poštu je v súčasnosti dôležité, či Swan preukáže splnenie kritérií na plnohodnotného operátora. Pošta dnes nie je nijako viazaná, ale na spoluprácu je pripravená,“ povedala hovorkyňa pošty Pondelová.

Pošta tvrdí, že ak by jej spolupráca so Swanom nevyšla, chce opätovne osloviť ostatných mobilných operátorov. V takom prípade by vytvorila virtuálneho operátora. To znamená, pošta by mala vlastné produkty aj cenotvorbu, vlastné SIM karty, pričom jej zákazníci by fungovali v sieti iného mobilného operátora.

Zástupcovia Swanu hovoria, že pod plnohodnotným mobilným operátorom mala pošta na mysli skôr to, či budú schopní zdokumentovať pripravenosť na to, že takéto služby budú vedieť poskytovať. A tvrdia, že to už urobili.

Dôkazom má byť to, že Swan chce od piatka ponúkať dátovú službu – neobmedzený internet za päť eur mesačne. Je to najlacnejšia ponuka na trhu. Jednorázový poplatok je päť eur. Záujemcovia si túto službu môžu aktivovať na štyroch predajných miestach.

Zástupcovia Swanu tvrdia, že služby mobilného operátora začali poskytovať v júni 2014. ,,Nerobili sme týmto službám nejakú promo kampaň. Nejakú bázu zákazníkov sme získali. Nebola veľká, nebola porovnateľná s bežnými zákazníkmi mobilných operátorov,“ uviedli zástupcovia spoločnosti. Ich konkrétny počet nespresnili.

Na otázku jedného z novinárov, prečo sa jemu a jeho kolegom nepodarilo služby zakúpiť v trnavskej pobočke spoločnosti, a skúšali to päťkrát, šéf Swanu povedal, že nech sa opýtajú vedúceho trnavskej predajne.

A čo iní operátori?

Na naše otázky, či prebehla vlani súťaž a či rokovali s poštou, odpovedali dvaja z troch mobilných operátorov.

,,Nemáme vedomosť o tom, že by prebehlo alebo prebiehalo výberové konanie. Pošta nás minulý rok oslovila s ideou virtuálneho operátora. Dokonca sme sa aj niekoľkokrát s manažmentom pošty stretli. Prebehla krátka diskusia a nevznikla žiadna dohoda. Nedostali sme žiadne oficiálne stanovisko, takže považujeme túto vec za stále otvorenú, a v prípade, že bude vypísané verejne výberové konanie, máme, samozrejme, záujem sa ho zúčastniť,“ povedal šéf korporátnej komunikácie 02 René Parák. Spoločnosť O2 uviedla, že momentálne s poštou nerokujú.

Orange reagoval, že pošta ich v minulosti na spoluprácu oslovila, v súčasnosti však o spolupráci nerokujú. Spoločnosť vidí problém v možnosti, ak by štátna pošta vstúpila ako akcionár do Swan Mobile.

,,Ak by došlo k vstupu štátnej firmy do súkromnej spoločnosti a konkurenčného prostredia, predpokladáme, že príslušné štátne orgány takýto krok budú posudzovať v kontexte legislatívy, ktorá pravidlá štátnej pomoci upravuje,“ povedal hovorca spoločnosti Orange Peter Tóth.

Slovak Telekom sa k prípadným rokovaniam s poštou nechcel vyjadriť. Štát teraz predáva svoj 49-percentný podiel v tejto spoločnosti. Odchádza teda z telekomunikačného trhu, na ktorý sa štátna pošta chystá vstúpiť.

Konkurenti majú v rukách predbežné opatrenie súdu

To, že Swan zatiaľ neponúka hlasové služby, dáva za vinu trom konkurenčným mobilným operátorom. Tí sa zaviazali, že keď štvrtý operátor dosiahne pokrytie 20 percent, môže od nich požadovať, aby mu prenajímali svoje siete za férovú cenu. Takzvaný národný roaming má spoločnosti zaistiť, že jeho zákazníci budú mať signál aj tam, kde zatiaľ nemá vlastnú sieť.

Vedenie Swanu vo štvrtok pred novinármi uviedlo, že má už v rukách rozhodnutie regulátora, že Swan pokrýva vlastnou mobilnou sieťou pätinu slovenskej populácie. Aj samotná pošta tvrdí, že stanovisko úradu je pre ňu dôležité.

V skutočnosti regulačný úrad v správnom konaní medzi Swanom a tromi mobilnými operátormi zatiaľ nerozhodol. Má tak urobiť do 25. marca. ,,V súčasnosti prebiehajú procesné úkony pred vydaním rozhodnutia,“ povedal hovorca úradu Roman Vavro. Úrad umožnil zástupcom Swanu nahliadnuť do spisu a rovnakú možnosť majú podľa Vavra aj ostatní mobilní operátori.

Karty však mieša predbežné opatrenie súdu. Orange sa však obrátil na súd s tým, že Swan nie je schopný to technicky zrealizovať, a Orange to poškodzuje.

,,Predbežné opatrenie, pokiaľ bude platné, nám pravdepodobne zamedzí používať služby národného roamingu od jedného z operátorov. V prípade ostatných operátorov sa pokojne môžeme stále dohodnúť a implementovať národný roaming v stanovenom termíne,“ hovoria zástupcovia Swanu.

Swan začiatkom marca podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu pri účasti na aukcii. Na tlačovej konferencii spresnil, že sa to týka Orangeu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie