Denník N

Považovali ho za imigranta, sneh zažil až na štarte. Najhorší bežkár sveta je hrdinom MS

Adrian Solano počas kvalifikačných pretekov na 10 km na MS v klasickom lyžovaní. (Foto: AP/Matthias Schrader)
Adrian Solano počas kvalifikačných pretekov na 10 km na MS v klasickom lyžovaní. (Foto: AP/Matthias Schrader)

Keď sa Adrian Solano z Venezuely snažil dostať do Švédska, aby si vyskúšal lyžovanie na snehu, Francúzi ho deportovali. Lyže si tak obul až na štarte majstrovstiev sveta.

Už pri prvom odraze sa zapotácal, šmyklo ho dozadu a mal čo robiť, aby ustál úvodné metre pretekov. Po pár krokoch už nemal toľko šťastia, neskôr prišiel ďalší pád a po ňom ďalší.

Kvalifikačné preteky nedokončil, a hoci ho označili za najhoršieho na svete, práve on je hlavným hrdinom začínajúcich sa majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní.

Ako neskôr Adrian Solano konštatoval, lyže na sneh mal na nohách prvýkrát v živote.

Možno som spadol, mám však snahu vstať a pokračovať

Adrian Solano je reprezentantom Venezuely v bežeckom lyžovaní a na MS do fínskeho Lahti pricestoval, aby sa na 10-kilometrovej trati pokúsil kvalifikovať do hlavných pretekov. Od začiatku však bolo jasné, že sa mu to nepodarí.

Už po jeden a pol kilometri strácal na najlepších 12 minút, na méte 3,5 km jeho strata narástla na 27 minút a krátko za polovicou trate opustil preteky s priepastným 38-minútovým mankom.

Napriek viacerým pádom však ukázal snahu a húževnatosť, vďaka ktorým sa stal jeho príbeh internetovým virálom.

„Aj keď som nepoznal sneh a nemal som šancu tu trénovať, vložil som do pretekov všetko,“ napísal Venezuelčan po neúspešnej kvalifikácii.

„Možno som niekoľkokrát spadol, ale to, čo sa skutočne počíta, je, že vždy budem mať snahu vstať a pokračovať ďalej,“ dodal.

Foto: AP/Matthias Schrader
Foto: AP/Matthias Schrader

Mysleli si, že je imigrant, a do Švédska ho nepustili

Venezuelčan mal ambíciu pripraviť sa na majstrovstvá sveta zodpovednejšie, na mesačný tréning do Škandinávie sa však nedostal.

„Keď som 19. januára prišiel do Paríža, snažil som sa tam vysvetliť, že cestujem do Švédska za lyžiarskym tréningom. Neverili mi však, že by som mohol lyžovať vo Venezuele,“ citovala Adriana AFP.

„Snažil som sa im vysvetliť, že trénujeme na kolieskových lyžiach. Mal som so sebou len 28 eur a polícia ma obvinila, že sa snažím imigrovať, keďže som prichádzal z krajiny, ktorá sa nachádza v problémoch,“ dodal.

O pár dní sa tak Adrian Solano musel vrátiť späť do rodnej krajiny a na sever Európy pricestoval až krátko pred svetovým šampionátom.

„Zmeškal som mesiac tréningu na snehu, ale neprestávam sa snažiť, lebo toto je môj sen.“

Foto: AP/Matthias Schrader
Foto: AP/Matthias Schrader

V kvalifikácii šprintu skončil posledný

Adrian sa vo štvrtok pokúsil kvalifikovať aj do hlavnej súťaže v šprinte na 1,6 km, dopadol však podobne ako pri predchádzajúcom pokuse.

Zo 156 pretekárov skončil beznádejne posledný, pričom trať, ktorú najlepší zvládli za tri minúty, absolvoval za 13 minút a 49 sekúnd.

V šprinte neuspeli ani Slováci

Zo štvrtkovej kvalifikácie šprintu sa nepodarilo postúpiť ani slovenským reprezentantom.

Alena Procházková, pre ktorú je šprint voľnou technikou najsilnejšou disciplínou, skončila na 31. priečke, ktorá je prvou nepostupovou. Od pokračovania v súťaži delilo slovenskú reprezentantku 0,02 sekundy.

Procházková sa na MS predstaví ešte v skiatlone a na 10 km klasicky.

Nedarilo sa ani mužom, keďže Peter Mlynár, najskúsenejší zo Slovákov, krátko pred štartom ochorel a mladí  Miroslav Šulek, Andrej Segeč a Rudolf Michalovský obsadili nepostupovú 64., 70. a 88. priečku.

Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní pokračujú do nedele 5. marca.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie