Denník N

Venezuelský bežkár zaujal svet. Môže ísť na olympiádu a čo pre štart museli spraviť Slováci?

Adrian Solan počas pretekov vo Fínsku. Foto - TASR/AP
Adrian Solan počas pretekov vo Fínsku. Foto – TASR/AP

Otázky a odpovede k prípadu Adriana Solana, ktorý skončil beznádejne posledný v kvalifikácii šprintu na majstrovstvách sveta v bežeckom lyžovaní.

Výsmech profesionálnym športovcom alebo popularizovanie športu? Štart venezuelského bežca na lyžiach na majstrovstvách sveta vyvolal veľký záujem, no aj polemiku.

Adrian Solano prvýkrát bežkoval na snehu až v dejisku šampionátu vo fínskom Lahti. Počas svojej kvalifikačnej jazdy viackrát spadol a pôsobil komickým dojmom.

V šprinte na 1,6 kilometra prišiel do cieľa ako posledný zo 156 pretekárov. Trať, ktorú najlepší zvládli za tri minúty, absolvoval za 13 minút a 49 sekúnd.

V internetových diskusiách sa spustili polemiky, či vôbec má právo štartovať na takýchto pretekoch a ako sa môžu cítiť športovci, ktorí roky makajú a nakoniec sa na šampionát nedostanú.

Denník N oslovil Michala Maláka, bývalého pretekára a v súčasnosti podpredsedu úseku bežeckého lyžovania Slovenskej lyžiarskej asociácie. Pokúsili sme sa nájsť odpovede na najčastejšie otázky v prípade venezuelského bežkára.

Aké kritériá musel Venezuelčan splniť, aby sa dostal na šampionát?

V tomto prípade to záviselo od venezuelskej lyžiarskej asociácie. Tá na preteky mohla prihlásiť prakticky ktoréhokoľvek svojho člena.

Ak by som sa ako Slovák chcel dostať na MS v bežeckom lyžovaní, stačí sa mi zaregistrovať v asociácii?

Nie. Národné asociácie si môžu stanoviť aj vlastné interné kritériá. „My sme si vopred určili, že naši reprezentanti musia spĺňať medzinárodné kritériá. Nezobrali sme tých, ktorí by sa ešte v dejisku šampionátu museli zúčastniť na kvalifikácii. Keďže Venezuelčan nesplnil potrebné medzinárodné kritériá, musel ísť do kvalifikácie,“ povedal Malák.

Aké boli slovenské kritériá?

Ak chcel ísť Slovák na majstrovstvá, musel mať za posledný rok bilanciu menej ako 120 FIS bodov v šprinte a menej ako 90 bodov vo vytrvalostných disciplínach. Kľúč vypočítania medzinárodných bodov je zložitý, no zjednodušene možno povedať, že čím menej bodov máte, tým lepšie.

Môže sa Venezuelčan dostať aj na olympiádu?

Teoreticky áno. Každá národná asociácia dostane jednu miestenku pre ženu a jednu pre muža. Jedinci sa však musia za posledný rok pred olympiádou zmestiť pod 310 FIS bodov, čo nie je najjednoduchšie. Solano získal vo svojich pretekoch 3990,88 bodu. Pod 310 bodov získal Kristinsson z Islandu, ktorý zaostal za víťazom o 49 sekúnd. Solano prišiel do cieľa takmer 14 minút po víťazovi.

Michal Malák (vpravo). Foto - tasr
Michal Malák (vpravo). Foto – TASR

Ako sa na to pozerajú dlhoroční bežeckí reprezentanti?

„U nás je možno aj 50 lepších bežkárov ako Venezuelčan, pre nich môže byť jeho účasť na šampionáte frustrujúca,“ hovorí Malák. Funkcionár však na druhej strane chápe, že pre bežkársky rozvojové krajiny môže ísť o veľké povzbudenie. „Aj zlá reklama je reklama,“ usmieva sa.

Bol Solano jediným „exotom“ na prebiehajúcom šampionáte?

Nie. V šprinte na 1,6 kilometra tesne pred ním skončil jeho krajan Donato Agostinelli, ktorý na víťaza stratil 8:38 min. Celkovo boli na štarte štyria Venezuelčania, všetci skončili v poslednej desiatke zo 156-členného štartového poľa.

Ako sa darí Slovákom?

Vo štvrtok sa do elitnej tridsiatky šprintu nepodarilo postúpiť ani slovenským reprezentantom. Alena Procházková, pre ktorú je šprint voľnou technikou najsilnejšou disciplínou, skončila na 31. priečke, ktorá je prvou nepostupovou. Od pokračovania v súťaži delilo slovenskú reprezentantku 0,02 sekundy.

Procházková sa na MS predstaví ešte v skiatlone a na 10 km klasicky.

Nedarilo sa ani mužom, keďže Peter Mlynár, najskúsenejší zo Slovákov, krátko pred štartom ochorel a mladí Miroslav Šulek, Andrej Segeč a Rudolf Michalovský obsadili nepostupovú 64., 70. a 88. priečku.

Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní pokračujú do nedele 5. marca.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie