Denník N

Myšlienkový guláš predsedu najsilnejšej opozičnej strany (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda, Bezák a Molnár vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

Matica slovenská obhajuje neobhájiteľné – fašistický režim Slovenského štátu. A keďže je to neobhájiteľné, používa logiku z ríše absurdností. Tvrdiť, že bez Slovenského štátu by nedošlo k SNP, je rovnaké ako povedať, že bez vojny by nebol mier. Video plné nezmyslov je vraj umelecké dielo. Súhlasí, spôsob, akým Matica dokázala použiť logiku a prekrúcať históriu, je naozaj umenie.

Podcenená udalosť

Opakovane, dlhodobo upozorňujem, že rast ekonomiky, zamestnanosti a štátnych príjmov sa nepretavuje do vyššej životnej úrovne a kvality verejných služieb. A že je to najvážnejší problém. Európska komisia v pravidelnej ročnej správe zdôrazňuje ten istý problém. Slovensko zaostáva v oblastiach kľúčových pre život občanov, ako je dlhodobá nezamestnanosť, zhoršujúce sa výsledky žiakov v školstve, zaostávanie v počte rokov života v zdraví, v zdravotníctve, vo fungovaní samotného štátneho aparátu, verejného obstarávania a súdnictva. Verejná správa je pod prílišným politickým vplyvom. „Výber a nominácie predsedov a podpredsedov regulačných úradov ovplyvňujú aj politické záujmy, ktoré môžu vplývať na kvalitu regulačného prostredia,“ uvádza správa Európskej komisie. A ďalej: problémy v súdnictve, korupcia, nekvalitné fungovanie polície, pomalé čerpanie eurofondov. Ten Brusel nám zas krivdí. My máme predsa problém s fotografiou babičky.

Citát

„Žiaden človek nedokáže dať toľko lásky človeku, ako dokáže dať len človek človeku.“ Andrej Danko

Ján Štrasser, spisovateľstrasser

Udalosť týždňa

Kotlebovci plánovali osláviť vznik Tisovej Slovenskej republiky galaprogramom v Rimavskej Sobote. Primátor Šimko s tým nemal problém, vraj keď môžu kotlebovci sedieť v parlamente, môžu aj v rimavskosobotskom kultúrnom dome. Super, tomu už len chýba pozdrav: „Na stráž!“ Až vo štvrtok večer oznámil, že sa akcia konať nebude. Udalosťou týždňa je však pre mňa verejná reakcia väčšiny primátorov a starostov miest a obcí Gemera a Malohontu, ktorí Šimkovu toleranciu voči neonacistom tvrdo kritizovali a odsúdili.

Prešľap týždňa  

Akási čudesná spoločnosť s názvom Memorialis/Pre pamäť (gúglite smelo, nič nenájdete) vyrobila pre Maticu slovenskú videoblud nazvaný Bez 14. marca. Obsah v skratke: Keby nebolo Tisovej Slovenskej republiky, Židia by na tom neboli lepšie a navyše – nebolo by ani Slovenské národné povstanie, čiže by sme boli porazeným národom. Je fajn zaznamenať, že Matica slovenská drží prst na pulze doby a veselo sa venuje postfaktuálnej agende.

Citát týždňa 1

Citát z tlače: „Za posledných osem rokov nepodal Dušan Kováčik ani jednu obžalobu v 61 prípadoch, ktoré osobne dozoroval.“ Mesačný plat pána špeciálneho prokurátora odhadujem na cca 4 000 eur. Krát 12 je to 48 000 eur, a to krát 8 je 384 000 eur. Slušný peniaz za 0,0 obžaloby. Mierne upravený citát z Lasicu a Satinského: „Občania, ktorí ste ešte neboli špeciálnymi prokurátormi, hláste sa u súdruha Žinčicu.“

Citát týždňa 2

Robert Fico znovu označil sankcie proti Rusku za absolútne nezmyselné a poškodzujúce. V Trenčíne počas návštevy spoločnosti Virtual Reality Media vyhlásil, že ak sa bude hlasovať o sankciách, bude proti. A zároveň vyhlásil: „Na druhej strane platí, že Slovenská republika nebude rozbíjať jednotu EÚ v tomto bode.“ Že je v tom rozpor? Ale kdeže, je to plne v logike iného citátu z Haškovho Dobrého vojáka Švejka: „Uvnitř naší zeměkoule je ještě jedna, a ta je mnohem větší než ta naše.“

Eugen Korda, novinár, .týždeňkorda

Udalosť týždňa

Všetci sme to tušili. Ale až vytrvalé úsilie Denníka N to tušenie potvrdilo. Na čele špeciálnej prokuratúry stojí muž, ktorého úlohou je síce stíhať páchateľov závažnej kriminálnej činnosti, ale on robí pravý opak. Áno, hovorím o Dušanovi Kováčikovi, ktorý za osem rokov nepodal ani jednu žalobu v 61 prípadoch, ktoré dozoroval. A nešlo pritom o žiadne bezvýznamné prípady. Boli to kauzy, v ktorých sú zapletení vysoko postavení politici, vrátane predsedu vlády. Nebudem ich tu podrobne vymenovávať. To už urobil Denník N. Jeho zistenia však vypovedajú o závažnom stave, v akom sa spravodlivosť, jej vymáhanie, v tejto krajine nachádza. Ten, kto by mal stáť na strane boja so zločincami, ich už celé roky kryje. Šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik sa tak vedome a dobrovoľne stal členom vysoko organizovanej, štátom podporovanej a chránenej zločineckej skupiny, ktorá devastuje Slovensko nielen materiálne, ale aj morálne.

Prešľap týždňa

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vraj nebude preplácať liečbu niektorých chorôb ľuďom, ktorí sa dali tetovať. Po všetkých škandáloch a podvodoch, ktorým táto inštitúcia (jej šéfovia) dobrovoľne a s radosťou podľahla, je to naozaj poriadny pľuvanec do tváre ľuďom, ktorí do tejto inštitúcie každý mesiac posielajú milióny eur. Ak si VšZP takto predstavuje šetrenie, tak sa môže stať, že nám niekedy v budúcnosti oznámi, že nedá peniaze na operácie slepého čreva s odôvodnením, že sme si na jeho zdravotný stav mali dávať lepší pozor a nejesť jedlá, ktoré ho mohli podráždiť.

Podcenená udalosť

Matica slovenská je zrelá na zrušenie. Nielen preto, že zverejnila na YouTube nehorázny film, ktorý prekrúca dejiny Slovenska obzvlášť odporným spôsobom, ale aj preto, že ju tento národ vôbec nepotrebuje. Je príznačné, že na jej čele v posledných rokoch stáli muži, ktorých hlavnou kvalifikáciou na túto funkciu bola príslušnosť k tajným spolupracovníkom ŠtB, servilnosť k vládnej moci a zle utajovaný obdiv k fašistickému Slovenskému štátu. Ak by sa ma niekto spýtal, čo by sa stalo, keby dnes Robert Fico roztrhal všetky dohody a zákony, vďaka ktorým táto inštitúcia môže prežívať, moja odpoveď by bola jednoduchá – nič! A ešte by som mu aj, prvýkrát v živote, zatlieskal. Ale to sa celkom určite nestane a tento obhajca Slovenského národného povstania, neúspešný a nedôveryhodný bojovník proti extrémizmu, sa celkom určite objaví na najbližších matičiarskych oslavách a prednesie tam zapálený prejav.

Braňo Bezák, copywriter, hudobníkbezák

Udalosť týždňa

Výborne urobený Šimečkov rozhovor so Sulíkom dal nahliadnuť do myšlienkového guláša predsedu prieskumovo najsilnejšej opozičnej strany. V Európe spolu, ale každý sám, kedysi bol svet poctivejší (make world fair again), medzinárodné inštitúcie klamú, kresťanstvo je lepšie ako islam, ale Bibliu som nečítal… V kontexte predošlých textov od Sulíka a o Sulíkovi by sme jeho politické ukotvenie mohli charakterizovať takto: Nie som fašista, nie som liberál, som nacionalista, som liberál slovenského typu.

Prešľap týždňa

V ostatnom vydaní diskusného programu Večera s Havranom bol hosťom aj šéf Slobodného vysielača. A internety začali riešiť, či dávať takýmto ľuďom priestor vo verejnoprávnom médiu. Správne položená otázka však neznie či, ale ako. Reprezentant média, ktorého etickým kódexom sú protokoly sionských mudrcov, určite nie je partnerom do diskusie o stave a premenách mediálnej krajiny. Boris Koróni by si však určite zaslúžil formát, kde bude konfrontovaný so všetkou tou hrôzou, čo jeho konšpiračno-priemyselný komplex produkuje. Škoda. Naša škoda.

Citát:

„Blá, blá, blá.“ Do ľudskej reči preložená reakcia Jany Tökölyovej, hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry, na to, že špeciálny prokurátor Kováčik za osem rokov podal 0 (slovom nula) žalôb.

Pôvodný text je tu:
„Špeciálny prokurátor postupoval a postupuje pri vybavovaní všetkých spisov zákonným spôsobom. Vytrhnuté a do súvisu manipulatívne prezentované čísla úmyselne zavádzajú. Komentovať v článku opakovane uvedené zavádzajúce a vymyslené či nepresné a pravdu ignorujúce vyjadrenia považuje Úrad špeciálnej prokuratúry za stratu času. K niektorým spomínaným kauzám sa už v minulosti opakovane Úrad špeciálnej prokuratúry vyjadril, čo niektorým médiám nebráni naďalej opakovať zavádzajúce vyjadrenia. Navyše keď sú opakovaním nepreukázaných a úmyselne skresľujúcich tvrdení z anonymného oznámenia, ktoré bolo zastavené 21. 12. 2016 a je právoplatné.“

Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry, v reakcii na to, že špeciálny prokurátor Kováčik za osem rokov podal 0 (slovom nula) žalôb.

Norbert Molnár,  Új Szómolnar

Správa týždňa:

Olympijské hry v Budapešti nebudú. Je mi to ľúto, lebo tak blízko sa olympijské hry nikdy nekonali a niekoľko rokov pravdepodobne ani nebudú. Odporcovia kandidatúry pozbierali 266-tisíc podpisov, aby sa o stiahnutí kandidatúry usporiadalo referendum, a vláda sa rýchlo stiahla, lebo sa bála neúspechu. Mnoho z dnešných odporcov v minulosti podporilo olympijskú myšlienku, ale báli sa, že z olympijského rozpočtu sa značná suma „niekde“ stratí. Tieto obavy neboli neopodstatnené, pôvodný rozpočet budapeštianskeho svetového šampionátu v plaveckých športoch bol 130 miliónov eur, ale už sa vyšplhal na 325 miliónov. Aký by nakoniec bol olympijský rozpočet, pôvodne plánovaný na 2,5 miliardy eur?

Viktor Orbán sa bál referenda, hoci v minulosti vyhlásil, že olympiáda je dôležitá pre celý národ a v tomto sa všetci zhodnú: olympijská kandidatúra bude, a hotovo. Orbán sa podobne zachoval aj vtedy, keď sa chystalo referendum proti nedeľnému uzavretiu obchodov, ale prehral aj referendum o migrantoch, hoci vtedy všetko nasvedčovalo tomu, že bude úspešné. Orbán jednoducho nepôjde do žiadnych súbojov, cíti sa dobre len v situáciách, keď má víťazstvo vopred zaručené. Mnohí si myslia, že toto bol prvý klinec do rakvy Fideszu. Otázka je, či tá rakva bude hotová už v roku 2018, alebo až v roku 2022.

Prešľap týždňa

Jedna ruka netleská, s jedným krídlom sa nelieta. Sulíkova SaS stratila jedného zo svojich najvýznamnejších politikov, Jozefa Mihála. Liberála. Veľa ich tam nezostalo, takže už aj slovenské médiá by mohli prestať volať SaS liberálnou stranou. A ten dom premenovať na Konzervatívny dom. Keď Richard Sulík hovorí, že on vlastne rozširuje svoj politický priestor, keď sa otvára smerom ku konzervatívcom a nacionalistom, tak zabudne povedať, že ten priestor len posúva a neotvára. Liberálny priestor je prázdny, asi sa tam posunie nejaká progresívna strana.

Číslo týždňa

0

Osobnosť týždňa

Špeciálna prokuratúra

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie