Denník N

Toto je Paríž, píše český portál a ukazuje rok staré protesty taxikárov

Protestujúci násilím zastavovali dopravu na parížskom obchvate –ale v roku 2016. Reprofoto – N
Protestujúci násilím zastavovali dopravu na parížskom obchvate –ale v roku 2016. Reprofoto – N

Český portál Parlamentní listy zverejnil video ľudí hádžucich pneumatiky do áut, ktoré mohlo uviesť do omylu, že ide o súčasné protesty vo Francúzsku. Zdieľali ho aj mnohí Slováci.

Na parížskom obchvate skupina ľudí hádže do idúcich áut pneumatiky. Snaží sa ich zastaviť aj prinesením bariéry. Pneumatiky priamo na ceste zapália, takmer zastavia dopravu. Napokon všetko ukončí polícia.

Takéto dramatické video zverejnil vo štvrtok na svojej facebookovej stránke český portál Parlamentní listy, s uvedením, že Toto je Paríž. Síce neklame – video je skutočne z Paríža, no nie je aktuálne a netýka sa súčasných protestov imigrantov a ich potomkov vo Francúzsku proti brutalite polície.

Ide o video z januára 2016, na ktorom protestujú parížski taxikári proti službe Uber.

Video sa za deň a pol zdieľalo vyše 4600-krát, medzi inými tak urobili aj mnohí slovenskí užívatelia Facebooku.

Viacerí užívatelia to aj podľa komentárov pochopili tak, že je to príklad neprispôsobivosti imigrantov vo Francúzsku. Niektorí však upozorňovali, že je to hoax. Aj veľká časť búriacich sa parížskych taxikárov vlani však mala imigrantské korene.

Video: Reportáž z protestu taxikárov z januára 2016 dokazuje zavádzanie portálu. 
Zdroj: Euronews/YouTube

Protesty proti polícii

V Paríži a iných francúzskych mestách sú v posledných týždňoch skutočne protesty proti policajnej brutalite. Začali sa po tom, čo sa prevalilo, že traja policajti zbili a jeden z nich údajne obuškom znásilnil 22-ročného muža s čiernou farbou pleti menom Théo.

Policajtov už obvinili. Najmä mladí Parížania z imigrantských štvrtí však protestujú aj naďalej, miestami prišlo aj k násilným stretom s políciou či k vandalizmu – rozbíjaniu okien či ničeniu áut. 

Video: Protesty proti polícii miestami prerástli do násilností. 
Zdroj: France24/YouTube

Vo štvrtok mladíci zatarasili kontajnermi vstupy do 28 škôl v Paríži a iných mestách Francúzska. Podľa Guardianu v meste Clichy zapálili dve autá. Podľa BMFTV bolo pri zastávke parížskeho metra Nation vo štvrtok 800 až 1000 ľudí, 10 sa zranilo, 40 predvolali.

Hnutie Mouvement Inter Luttes Indépendant, ktoré organizuje protesty, podľa britského denníka hovorí, že požaduje „spravodlivosť pre všetky obete policajného násilia“ a odmieta „rasistické zastavovanie študentov policajtmi“.

„Emócie mladých ľudí nad prípadom Théa sú pochopiteľné, musíme však nechať pracovať súdnictvo. Násilie je neprijateľné,“ povedala ministerka školstva Najat Vallaud-Belkacem.

Policajt z Maroka

Spomínané video nie je jediné falošné alebo manipulatívne v súvislosti s protestmi proti policajnej brutalite.

Podľa francúzskeho novinára Alexandra Caprona na internete kolovala fotografia do krvi zbitého policajta s uvedením, že je to obeť súčasných protestov. Ako napísal novinár, fotografia je v skutočnosti z Maroka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie