Denník N

Kinedok 2017 predstaví 16 nových autorských filmov

V Banskej Štiavnici sa v rámci seminára 4 živly začína prehliadka spájajúca tvorcov a priaznivcov kreatívnej dokumentaristiky.

„Je to vlastne recept na život“ … zhodnotili svoj film Para nad riekou dokumentaristi Robert Kirchhoff a Filip Remunda a pri troche fantázie to platí pre všetky filmy, ktoré divákom prináša projekt KineDok.

V tomto roku ponúkne 16 nových autorských dokumentárnych filmov vrátane víťaza Cien českej filmovej kritiky (Normálny autistický film) a filmu nominovaného na Českého leva (FC Roma). Nebude chýbať 5. október, film Martina Kollára, ktorý vlani zaujal na festivale v Rotterdame, diváci uvidia aj nórsky film S dedom na mesiac, ktorý vyhral na festivale v Bergene cenu divákov.

KineDok 2017 opäť štartuje na seminári 4 Živly v Banskej Štiavnici, otvorí ho projekcia maďarského filmu Kainove deti a workshop lokálnych promotérov. Tí budú počas jedného dňa spoločne pripravovať aktivity na celý rok, tak aby filmy vedeli správne spropagovať a zorganizovať k nim zaujímavé sprievodné podujatia.

Aj tento rok sa diváci môžu tešiť okrem projekcií najlepších európskych dokumentárnych filmov aj na návštevy tvorcov a diskusie s nimi. Zámerom projektu je tiež podnietiť diskusie s miestnymi komunitami, a preto okrem stretnutí s režisérmi zažijú diváci popri projekciách aj diskusie s miestnymi odborníkmi na témy reflektované v dokumentoch. Minulý rok to bola napríklad účasť žilinského Autistického centra na projekcii filmu Tak ďaleko, tak blízko režiséra Jara Vojteka alebo projekcia filmu Miss Roma v škole v Spišskom Podhradí, spojená s premietaním krátkeho filmu lokálneho filmára Petra Krupu a diskusiou s odborníčkou Petrou Melikantovou s pozvanými Rómami o nich a s nimi.

KineDok je medzinárodnou komunitou a jedinečnou platformou pre filmové kluby a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúci priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky. V tomto ročníku ponúkne 16 dokumentov z východnej a strednej Európy a z Nórska na viac ako 20-ich miestach v každej zo zúčastnených krajín: Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Chorvátsko a Bulharsko.

Kompletný katalóg filmov, ktoré ponúka KineDok 2017, fotografie a trailery k filmom nájdete na www.kinedok.net.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie