Denník N

Dokument o spevákovi Iggym Popovi v utorok uvidíme na Slovensku

Asi nik by sa nedostal bližšie k Iggymu Popovi s kamerou ako Jim Jarmusch. Foto - Gimmedangerfilm.com
Asi nik by sa nedostal bližšie k Iggymu Popovi s kamerou ako Jim Jarmusch. Foto – Gimmedangerfilm.com

Bratislavský Lumière je jediným kinom, kde sa u nás dá vidieť hudobný dokument Gimme Danger.

Celý mesiac premietali nezávislé kiná po Slovensku filmy Jima Jarmuscha. Košický Úsmev a Stanica Žilina-Záriečie ako bonus pridali koncert jeho blízkeho spolupracovníka Jozefa van Wissema, bratislavský Lumière ponúkne v utorok 28. februára ešte jedno dielo kultového amerického režiséra. Bude to jeho jediné uvedenie na Slovensku.

„Film Gimme Danger v Česku ani na Slovensku do distribúcie nikto nezakúpil, hral sa len v limitovanom počte kín v USA, Kanade a Španielsku, a na niekoľkých festivaloch. Získať ho na exkluzívnu projekciu do Kina Lumière bolo pomerne náročné, pretože po dohodnutí podmienok každú projekciu schvaľuje Jim Jarmusch osobne,“ vysvetľuje dramaturg Miro Ulman.

Lumière uvedie Gimme Danger v rámci cyklu Hudba & film. U Jarmuscha to vždy úzko spolu súviselo, takmer každý jeho film má parádny soundtrack, ktorý funguje aj sám osebe. Má výborný cit pre hudbu aj preto, lebo je sám nielen fanúšik, ale aj muzikant. Okrem spomínaného Jozefa van Wissema mu hudbu do filmov urobil aj Neil Young, hudobníci si v jeho filmoch dokonca aj zahrali. Stačí spomenúť legendárnu scénku Toma Waitsa s Iggym Popom z Káva & Cigarety (2003).

S Neilom Youngom a jeho kapelou Jarmusch vyrazil aj na turné, vznikol z toho výborný dokument Rok koňa (1997). Vlani na festivale v Cannes okrem celovečerného filmu Paterson odpremiéroval aj ďalší hudobný film. Charakterizoval ho ako „trochu divoký, chaotický, emocionálny, vtipný, primitívny a zároveň sofistikovaný v tom najúprimnejšom zmysle slova“. Iný ani nemohol byť, pretože jeho hlavným hrdinom je Iggy Pop.

V lete 2006 vystúpil v Piešťanoch na Hodokvase, kto ten koncert nevidel, možno sa o ňom z našich médií dozvedel len to, že spevák žiadal do šatne krokodíla. Bol to test jeho agenta, ktorý chcel zistiť, čo dokáže promotér, ale to je teraz fuk. Ak vás zaujíma hudba a príbeh legendárneho amerického hudobníka a jeho kapely, najbližšie sa k nim dostanete vo filme Gimme Danger.

Príbeh sa začína v roku 1973, keď vydali tretí štúdiový album Raw Power a rozpadli sa, a film uzatvárajú zábery z prvého reunionu kapely na festivale Coachella 2003. Rovnako ako film sa volá pesnička z albumu Raw Power, dá sa to však chápať ako ironická, ale celkom výstižná narážka na starý hit Gimme Shelter od The Rolling Stones. Ak partiu okolo speváka Micka Jaggera charakterizovali v začiatkoch slovami, že sú drsnejší Beatles, tak Iggy Pop a jeho kapela The Stooges sú potom drsnejší než The Rolling Stones.

Rok 1967 vošiel v hudbe do dejín ako leto lásky, no mládež v Amerike nežila len ideálmi a zvukom hipisáckej hudby. V Michigane dal dokopy dvadsiatnik James Newell Osterberg muzikantov, ktorí chceli hrať hlučnejšie a tvrdšie pesničky. Boli „divočáci“, ktorí predznamenali punkovú vlnu v Amerike a heslo sex & drogy & rokenrol žili nadoraz. Štyria z členov kapely už sú po smrti, no spevák, ktorý si dal umelecké meno Iggy Pop, bude mať v apríli sedemdesiat a drží sa v obdivuhodnej forme. Vlani vydal výborný sólový album Post Pop Depression, ktorý s ním nahrali o generáciu mladší muzikanti z kapiel The Queens of the Stone Age a Arctic Monkeys.

„Základom filmu Gimme Danger je zostrih niekoľkohodinového rozhovoru s Iggym, ktorý je úprimným, vtipným a niekedy až dojímavým sprievodcom na krivolakej ceste jeho kariérou. Rozhovor dopĺňajú archívne rozhovory s bratmi Ashetonovcami, gitaristom Ronom a bubeníkom Scottom, s ktorými v roku 1967 založili kapelu The Stooges, s ich sestrou Kathy a ďalšími pamätníkmi. Vo filme sú aj doteraz nezverejnené archívne zábery a fotografie,“ hovorí Miro Ulman.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie