Denník N

Posledná šanca vidieť výstavu Sen verzus skutočnosť

Na výstavu Sen x skutočnosť v Slovenskej národnej galérii a jej pokračovanie v Kunsthalle máte už len jeden víkend. Foto – Martin Deko
Na výstavu Sen x skutočnosť v Slovenskej národnej galérii a jej pokračovanie v Kunsthalle máte už len jeden víkend. Foto – Martin Deko

Výstava o umení a propagande v období Slovenského štátu sa končí už tento víkend, SNG pripravila špeciálny program a otvorená bude až do ôsmej večer. Končí sa aj pokračovanie výstavy súčasného angažovaného umenia v Kunsthalle.

Už za prvé dva mesiace od otvorenia na ňu prišlo dvojnásobne viac divákov ako na ktorúkoľvek doterajšiu výstavu. Sen × skutočnosť je výstava o umení a propagande obdobia prvej Slovenskej republiky. Po prvý raz v takomto zábere ukazuje komplikované obdobie našej histórie prostredníctvom umenia a vizuálnej kultúry.

Nie je to teda klasická výstava, akú by ste čakali v galérii – nie je tam len to dobré a „vysoké“ umenie. Popri kánone slovenského moderného umenia tam totiž narazíte aj na ne-umenie, nízke umenie či priam gýč, o propagandistických plagátoch nehovoriac. To všetko však bolo súčasťou budovania „nového“ štátu, novej krajiny, ktorá možno chcela byť hrdá, ale neskoro jej došlo, že je to viac naivný sen než reálna možnosť.

Kurátorky Katarína Bajcurová, Bohunka Koklesová a Petra Hanáková sa snažia históriu vidieť v súvislostiach, bez prikrášlení a na ploche dvoch poschodí vytvárajú čo najvernejší obraz minulosti.

V množstve autorov, ktorých diela vidíte na výstave, sú pritom zastúpené všetky stupne lojality voči klérofašistickému režimu – od tých, ktorí mu vedome a priamo vzdorovali, až po tých, čo radi urobili aj nadprácu, hoci množstvo tejto nadpráce bolo zničenej a vymazanej. A práve šírka záberu a vykreslenie komplikovanej, meniacej sa situácie na osudoch jednotlivých autorov je jednou z najsilnejších línií výstavy.

„Párkrát sme už zažili takýto nápor divákov pri výstavách Nové Slovensko, Prerušená pieseň alebo pri ImpresionizmeSK, ale teraz sme sa posunuli ešte ďalej. Potvrdzuje sa nám, že ľudí veľmi zaujíma aj naša nedávna história, chcú si urobiť vlastný názor, a tak sme sa rozhodli, že urobíme aj expozíciu stalinizmu, ktorá by mohla zaujať aj zahraničných divákov,“ hovorí Alexandra Kusá, riaditeľka SNG, o ďalších plánoch, ktoré má galéria v súvislosti s jej aktuálnou rekonštrukciou.

Od piatka 24. februára až do nedele 26. februára bude mať Slovenská národná galéria predĺžené bežné otváracie hodiny – výstavu Sen × skutočnosť si môžete pozrieť až do 20.00 h. V nedeľu popoludní o 15.00 h sa začína oficiálna finisáž výstavy programom Siesta v galérii, o 17.00 bude nasledovať príhovor kurátoriek, generálnej riaditeľky a po ňom príde na rad koncert s úvodom skladateľa a muzikológa Miroslava Tótha. Odznejú skladby z tvorby Karola Elberta a jeho súčasníkov a taktiež skladby, ktoré boli skomponované ako pocta zabitým a perzekvovaným skladateľom.

V rovnakom čase sa končí aj paralelné pokračovanie výstavy v bratislavskej Kunsthalle – A je tu zas? Slovenský štát v súčasnom umení, ktorá predstavuje tvorbu súčasných angažovaných autorov. V sobotu o 16.00 h sa uskutoční posledný sprievod s odborným komentárom Lucie Kotvanovej, súčasťou finisáže bude aj prezentácia sprievodného katalógu. Vstup je voľný.

K výstave Sen × skutočnosť/Umenie a propaganda 1939 – 1945 pripravila SNG aj špeciálnu webovú stránku – nájdete na nej spracované štyri kapitoly o tomto období od odborníkov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie