Denník N

Keď šéf navrhol prípravu pre Sagana, mysleli si, že zošalel. Štartujú jarné klasiky

Peter Sagan (vpravo) na pretekoch Gent - Wevelgem. Foto - Graham Watson/Bettini Photo
Peter Sagan (vpravo) na pretekoch Gent – Wevelgem. Foto – Graham Watson/Bettini Photo

Peter Sagan sa aj tento rok pripravoval v nadmorskej výške viac ako 2-tisíc metrov. Konkurenti trénovali v teple.

Dvomi belgickými klasikami sa cez víkend začína ostrá sezóna Petra Sagana. Doteraz sa zúčastnil len na januárových etapových pretekoch Tour Down Under v Austrálii, tie však bral viac ako prípravu.

Sezóna jarných klasík bude trvať šesť týždňov a vyvrcholí 9. apríla monumentom Paríž – Roubaix. Sagan bude tradične patriť medzi favoritov na väčšine podujatí, minulý rok vyhral na Gent – Wevelgem a Okolo Flámska. Na ďalších dvoch skončil tesne druhý.

Klasiky Saganovi vyhovujú pre jeho univerzálnosť. Kopce zvláda s prehľadom najlepšie spomedzi šprintérov. Zvlnené klasiky, ktoré sa často idú aj na technicky náročných úsekoch po dlažobných kockách, sú preto preňho ako stvorené.

V sobotu štartuje na Omloop Het Nieuwsblad v Belgicku, ktoré majú prvýkrát štatút pretekov World Tour. Minulý rok na nich skončil tesne druhý za Gregom van Avermaetom.

Neočakáva sa na nich šprintérsky dojazd, pravdepodobnejšie je, že víťaz vzíde z úniku ako minulý rok. Cyklisti absolvujú desať úsekov s dlažobnými kockami.

Profil sobotňajších pretekov.
Profil sobotňajších pretekov.

V sobotu večer čaká väčšinu pelotónu 50-kilometrový presun na ďalšie preteky z kalendára WorldTour.

Na Kuurne-Brusel-Kuurne sa očakáva šprintérsky dojazd, medzi najväčších favoritov patrí Alexander Kristoff či Tony Martin.

Oboje víkendové preteky bude vysielať RTVS.

Profil nedeľňajších pretekov.
Profil nedeľňajších pretekov.

Šéf: Peter bol rovnako bláznivý ako ja

Peter Sagan už druhýkrát po sebe zvolil netradičnú prípravu na jarnú časť sezóny. Kým drvivá väčšina pelotónu sa pripravuje v teple na Blízkom východe či na Kanárskych ostrovoch, on trénuje v horách.

Osvedčilo sa mu to minulý rok, keď mal na jar životnú formu a na klasikách patril medzi najlepších.

Celé to bol nápad športového riaditeľa Patxiho Vilu. Klasiky sa jazdia v chlade a daždi, preto podľa neho nie je príprava v teple ideálna.

„Keď som v tíme oznámil, že pre Peťa by bolo lepšie pripravovať sa v horách, ako by mal jazdiť v Ománe a v Katare, všetci si mysleli, že som zošalel,“ povedal Vila pre belgický Nieuwsblad a dodal:

„Ale Peter bol rovnako bláznivý a rozhodol sa to skúsiť.“

Saganov pozdrav zo sústredenia.

So svojím tímom Bora-hansgrohe strávil 23 dní v španielskom pohorí Sierra Nevada, rozložili sa v nadmorskej výške 2320 metrov, v okolí bol sneh a ľad. Na tréningy však jazdili do údolia.

Vysokohorské sústredenia sú typické pre vrchárov, ktorí sa na nich pripravujú na trojtýždňové preteky, kde sa rozhoduje v prudkých stúpaniach.

Vo vyššej nadmorskej výške sa tvorí viac červených krviniek, ktoré potom pomáhajú po tele roznášať kyslík.

Po víkende si dá Sagan od súťaženia chvíľu pauzu, 4. marca sa predstaví v Taliansku na Strade Bianche, potom na etapovom podujatí Tirreno – Adriatico. Neskôr sa vráti do Belgicka (E3 Harelbeke, Gent – Wevelgem a Okolo Flámska), sezónu klasík zakončí na legendárnom Paríž – Roubaix.

Sezóna Petra Sagana

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jarné cyklistické klasiky

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie