Denník N

Máme právo umiestniť jadrové zbrane na Kryme, tvrdia Rusi

Rusi považujú Krym za svoje územie. Svet to neuznal, ale inak nevie, čo s tým robiť. Foto – TASR/AP
Rusi považujú Krym za svoje územie. Svet to neuznal, ale inak nevie, čo s tým robiť. Foto – TASR/AP

Okupovaný ukrajinský polostrov dnes považujú Rusi za svoje územie. Ak by tam umiestnili jadrové zbrane, mohli by porušiť dohodu so Spojenými štátmi.

Michail Ulianovsk, riaditeľ ruského oddelenia pre kontrolu zbraní, v stredu pre ruskú tlačovú agentúru Interfax vyhlásil, že Rusko má právo umiestniť na Kryme jadrové zbrane. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zopakoval tak slová ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova, ktorý to isté povedal v decembri minulého roka. „Keďže sa Krym stal súčasťou štátu, ktorý v súlade s medzinárodnými zmluvami vlastní jadrové zbrane, máme plné právo, aby sme tam umiestnili časť nášho jadrového arzenálu,“ vyhlásil vtedy Lavrov.

Ukrajinský polostrov Krym okupuje Rusko od marca minulého roka. Po medzinárodne neuznanom referende ho neskôr krajina anektovala. Tento týždeň ruský prezident Vladimír Putin priznal, že „zelených mužíkov“, ktorí polostrov obsadili, na Krym vyslali s jeho súhlasom.

Magazín Bussiness Insider už v decembri upozornil, že ak by sa Rusko rozhodlo presunúť časť svojich jadrových zbraní na Krym, porušilo by tým dohodu so Spojenými štátmi. V roku 2010 totiž obe krajiny podpísali dohodu START, podľa ktorej nesmú presúvať jadrový arzenál bez toho, aby na to upozornili druhú stranu.

„Neviem, či tam máme jadrové zbrane. Neviem ani o žiadnych takých plánoch – len tvrdím, že v princípe na niečo také máme právo,“ povedal pre Interfax úradník Ulianovsk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie